用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我個囝就黎2歲仲未識講野,但有時我知道佢係聽得明。 ...
go

我個囝就黎2歲仲未識講野,但有時我知道佢係聽得明。 [複製鏈接]

叫佢拎鞋出街佢即係拎,去佢拎野俾爸爸食就算柵住門佢都識去拎俾爸爸!

我有嘗試過教佢講野,但佢唔學。

佢識講「唔好+擰頭」表示唔要,食完d野識講「無」,識聽byebye,跟手做揮手,
之前幾個月識玩波時講「丟」。

爸爸、媽媽、爺爺、麻麻個d音佢發到,不過唔係對住你叫。
佢會好認真同你講bb話,仲手指指。

我唔擔心佢自閉,佢好活躍鍾意同其他小朋友玩。

反而擔心佢語言發展遲緩。佢食野好叻,食魚識吐骨,口肌唔似有問題。

唔知關唔關屋企雙語事(潮州+廣東話)=_=""

唔知邊間北區幼稚園收生要求低d,怕沒幼稚園收佢!

0    0    0    0

有無做語言評估,睇下條 LINK 幫唔幫到你
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/IP%20112012.pdf

排緊健康院評估,姑娘話要等半年

有無試過教小朋友唱歌?

回復 Ting0408 的帖子

沒有...通常都係屋企有d玩具有音樂,我會跟住d音樂唱俾佢聽。

回復 芬芬@.@ 的帖子

妳下次試下同小朋友唱歌啦,特別係成日聽嘅歌,有時妳可以特登唔唱最後嗰個字,睇下小朋友會唔會幫妳唱。不過可能要試多幾次。
‹ 上一主題|下一主題