用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果派左第三志願金文泰....
樓主: spongebabies
go

如果派左第三志願金文泰.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:金文泰不好咪?好像好過你叩果兩間。

原帖由 talent2000 於 13-07-08 發表
金文泰不好咪?好像好過你叩果兩間。
agree

回覆 spongebabies 的帖子

你已經抽中嗎?

排第3都可以中嗎?

金文泰 2013 年的入本地大學課程 + 副學立課程 的比率 (包括資助及自資) 是 76%。

乎合 33222 入讀本地大學課程最低要求的比率是 62%。

約是 band 1c 的水平。

----------------

參考英中聖類斯中學:

入讀政府支助大學比率:21.7%
入讀自資學位課程比率:6.6%
入讀副學位課程:35.5%

合計:63.1%

----------------

相比下,作為中文中學的金文泰,也不算差!

金文泰的資料來源:http://www.clementi.edu.hk/lang_ ... e/Files/13-14/A.pdf (第 16 頁)
聖類斯的資料來源:http://www.stlouis.edu.hk/upload ... hool_report1213.pdf (第 92 頁)

引用:如果派左第三志願金文泰,重應該繼續叩高主

原帖由 spongebabies 於 13-07-08 發表
如果派左第三志願金文泰,重應該繼續叩高主教同聖類斯嗎?雖然金文泰係band 1, 但始終係中中!
...
高主教是band1嗎?

木子  band1c, 也收band2  發表於 14-1-23 15:31

引用:回復+恆信爸爸+的帖子 唔會,因為佢地好多

spw 發表於 13-7-9 10:24
金文泰係好好學校,雖然係中文中學,但都好著重英文架,佢地攪的英文活動絕對唔少得過出面的英中學校......而 ...

yes, 一流的好學校,

回覆 johnnywalker 的帖子

唔知 band 2 生排第二志願有冇機呢? 但只有5個非保留學額比中西區.

因為第一志願一定要填直屬的中學, 我見樓主講第三志願, 我咪問下第二志願咯.  

唉! 中西區 band 2 女仔都唔知第二志願填乜好?

回覆:snoopy008 的帖子

Band2生 中西區第一最好放聖嘉勒,其次就要穩守例如鴨真,因為之前聽個媽媽話中西區當聖嘉勒係band2咁填,中西區算係強區。

suemei 發表於 13-7-9 01:54
St. Louis 有叩門位?
所知是叩門位俾晒小學部

回覆:johnnywalker 的帖子

其實有兩個睇法,我說漏了,小朋友係band2頭至中,一係穩陣,預算最後一次呈分成績,與現在的差距不大,咁係應該填鴨真。二係進取d,小朋友第三次呈分有機會考得好,到時簡左band2學校,你會唔會後悔,點解當時唔進取d呢?
有位出於南區唔係出名學校(20多名入英中,全級過百人)學生,平均分8十幾接近90自行收左,你會約知差佢。
而聖彼得考40幾同60幾,自行都入左。

回覆:johnnywalker 的帖子

其實有兩個睇法,我說漏了,小朋友係band2頭至中,一係穩陣,預算最後一次呈分成績,與現在的差距不大,咁係應該填鴨真。二係進取d,小朋友第三次呈分有機會考得好,到時簡左band2學校,你會唔會後悔,點解當時唔進取d呢?
有位出於南區唔係出名學校(20多名入英中,全級過百人)學生,平均分8十幾接近90自行收左,你會約知差佢。
而聖彼得考40幾同60幾,自行都入左。

‹ 上一主題|下一主題