用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位家長覺唔覺得而家學卷課程越來越唔銜接小一呢? ...
go

各位家長覺唔覺得而家學卷課程越來越唔銜接小一呢? [複製鏈接]

而家就算屋邨津校小一越来越深。好多學卷幼稚園好輕鬆,點知上小一就要重組句子,閲读理解又讀默又背默,好多無準備的家長,除非個仔好叻,否则如夢初醒,於是家長日日發癫,亞仔日日喊,起碼癫半年先適應到。

rainbowcov  今年就遇到呢個CASE 的家長。  發表於 13-7-8 10:17
   0    0    0    0

回覆:各位家長覺唔覺得而家學卷課程越來越唔銜接小一呢

依家讀書好大壓力,好似好多學校乜都教深一年,小朋友同家長都冇得開心

回復 jovirose 的帖子

自從全日制之後,下午公園無乜小學生去玩。不是趕功課,就是趕去興趣班,仲辛苦過番工。

呢D咪係香港教育制度的失敗囉!!

貓太太 發表於 13-7-7 23:20
而家就算屋邨津校小一越来越深。好多學卷幼稚園好輕鬆,點知上小一就要重組句子,閲读理解又讀默又背默,好多 ...

依家D家長好多都出去補, 見過係同一間CENTRE, 星期日上午學完呢樣, 下午學埋另一樣。

又見過有個小朋友, 去完呢間CENTRE, 趕去另一間CENTRE 學野, 好忙。

我女讀卷中課程算深的幼稚園, 佢 k3 已經有類似默書的東西, 有重組句子, 學期尾的小一適應課程亦有做閱讀理解, 所以我女小一時係零適應問題的.

依家超多學劵幼稚園都好深, 我仔果間K1一開學就連線寫字母, 下學期就寫中文字, 中英文都已學讀句子, 我跟到PK! 不過為小一鋪路, 都算一件好事, 因為好多畢業生寄返成績表返來, 入名小一的都名列前茅!!  其實不只是我, 我同事d仔女學劵幼稚園都係咁, 區區都有, 你有興趣的話, 我諗你要比時間去search!!

薯蛋頭 發表於 13-7-10 12:43
依家超多學劵幼稚園都好深, 我仔果間K1一開學就連線寫字母, 下學期就寫中文字, 中英文都已學讀句子, 我跟到 ...
Agree! 好多有學劵的幼稚園都好深, 區區都有, 但要家長自己收風了解多啲先得.

回覆:貓太太 的帖子

只是小學課不必要地深吧!

maomaofifi  absolutely agree!  發表於 13-8-19 11:52

回覆:薯蛋頭 的帖子

請問你小朋友讀那間幼稚園?因我搵唔到學卷幼稚園是教得深,謝謝你

引用:請問你小朋友讀那間幼稚園?因我搵唔到學卷

回覆:各位家長覺唔覺得而家學卷課程越來越唔銜接小一呢

薯蛋頭,你仔讀邊間幼稚園呀?

回覆:各位家長覺唔覺得而家學卷課程越來越唔銜接小一呢?

如果係指崇真英普班,依家都無學卷喇,迦南都退出學卷,我地兔年同龍年B真係唔好彩,如果大家知道邊間學術好,而又有學卷既,請指點下

gogogo2  今年仲有學卷, 出年就唔知. 畢業生考私小直資都好似唔錯.  發表於 13-7-16 12:45
gogogo2  唔介意比較多南亞學生既話, 地利亞啦, 聽講k3畢業生英文laklak聲  發表於 13-7-16 12:42
蕃茄薯仔湯    發表於 13-7-16 11:22

其實如果選愉快學習既KG, 但又走去選谷既小學, 結果一定係咁, 同有冇學卷冇咩關係.

冇辦法,因為太深就唔能夠通過教育局既質素保證視學,咁就攞唔學卷。冇學卷影響好大,學費貴左,所有野都貴晒,唔可以請足夠既老師,學生流失,收入減少,學校營運困難,最後只有結業。所以唯有跟教育局指引去做。其實,學校參加學卷都好慘架,要準備好多好多文件。平時老師既工作已經多到24小時都做唔切,仲要處理埋學卷既文件。仲有學卷並冇資助教師既薪金,老師既薪酬仍然處於一個低水平,而且並不劃一。前幾年都仲有資助老師進修既學費,但今年已經冇,E+讀個學位學費要成十萬。所以唔止家長慘,做幼師既都好慘!

回復 DevilPig 的帖子

我見之前大圍孫方中有家長分享過學校教的野,一d都吾淺。

回復 Jane1983 的帖子

我是用家, 但成日聽啲人, 街坊話淺 ... 話大圍另一間先叫深, 不過冇見過另一間的書本, 很難比較

我覺得孫方中算是活動教學, 我見的小朋友都好開心, 阿囡都讀得很輕鬆, 可能是幼兒班的課程還算很簡單罷

Jane1983  活動教學係好好,學到野又返得開心  發表於 13-8-17 23:37

貓太太 發表於 13-7-7 23:20
而家就算屋邨津校小一越来越深。好多學卷幼稚園好輕鬆,點知上小一就要重組句子,閲读理解又讀默又背默,好多 ...
yes!  所以好多kg都脫離學卷, 個個都出去打補針, 搞到kg愈教愈深!  

同我當初天真嘅想法, 讀happy school, 吾出去學野, 跟本就無可能!

‹ 上一主題|下一主題