用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

-

回覆:培道am vs 禮賢pm, 點揀?

我有兩個同事的仔女都係禮賢讀,佢地話禮賢各方面都很好,禮小升中成績都很好!
可惜我仔仔入唔到!

可否透明下升左咩中學??因我也是為這兩間而煩躁,大家有咩意見??

我呢兩間都有OFFER,最後選了培道
原因好簡單, 100%直升培小, 3年後唔駛煩, 我唔想小朋友係一個充滿壓力既環境下升學
講真呢兩間既德育都做得好好, 老師校長都好好, 學術方面各有各好, 所以比較都冇意思, 最緊要小朋友自己努力, 咁樣將來一定考到心儀既學校

回覆:hitmanlau 的帖子

你地兩個都講得好啱,真的很難選擇,我偏喜歡禮賢,但培道既條又好吸引,最终我都屈服,揀左培道!

jovirose 發表於 137-6 21:58
我有兩個同事的仔都係禮賢讀,佢地話禮賢各方面很好,禮小升中成績都很好!
可惜我仔仔入唔到!:naught ...
係呀,因為有很多人都讚禮賢,無負面評語…各方面好平均,如果有人放棄禮賢offer,會有好多人感缴佢地

但禮賢將擴建三年wor!  所以最终無選擇!  培道也有am , 不過應該不選擇,因为小學係私校,而且係band two

私校都有分banding?點樣知道架?

回覆:virginbaby 的帖子

咁培道既升中成績就band 2...

Band 2 dragon school, not attractive enough.  I would prefer 禮賢, should be about 60% of them promoted to band 1 schools?