用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名校未必一定好, 有感而發供參考
樓主: lexbb
go

名校未必一定好, 有感而發供參考 [複製鏈接]

回覆:cancanmom 的帖子

因為我原本真係想報gym俾佢玩,以為係玩體操平衡木或者轆波波之類比較運動方面嘅。無諗過無端端報gym會變咗面試班,12個月就要訓練耐性、穿繩、砌圖、配對。上咗兩堂R哂頭,無gym無music無story無dance,我同爸爸都差D瞓著。加上阿sir不停講如果小朋友無耐性想爬走就好似好大件事,面試衰硬咁。我哋嗰班全部都係12-14個月大,可以有幾專注?搞到D家長好緊張覺得自己個小朋友好有問題。宜家回頭睇返,根本就係當時年紀仲細,大個咗自自然然focus得好咗,坐得定咗,唔需要擔心得咁誇張 :)

回復 evawyma 的帖子

同意你所講, 我都知係 Kindermusik, 報名時已問清楚, 知道佢地PLAYGROUP 10-18個月都係得一種, 以為KINDERMUSIK 設計得出黎, 都會適合十幾個月既BB.  老師話上到18個月都係上哩啲, 老師係港式英語. , 上一堂個老師竟然係小朋友面前用腳 "踩上" 張凳子度, 佢係貪方便踩上去, 可能佢都覺得做錯左, 停左幾秒後落返地...>.< 一啲都唔專業. 所為樂器欠奉, 每一堂都係一個馬鈴, 一個沙"取", 和一個 "碰" 鈴...

另外, 我買左本2014/15香港最具教育競爭力幼稚園50強, 由香港專業教育出版社出. 我唔知可信性有幾高. 但LOHAS 既學之園排得好低(全港9XX 間, 佢排5XX), 校風攞C, 這本書校風既GRADE 最差係C.

evawyma   I share exactly the same observations!  發表於 13-7-16 17:15

引用:回復+evawyma+的帖子 同意你所講,+我都知

原帖由 lexbb 於 13-07-16 發表
回復 evawyma 的帖子

同意你所講, 我都知係 Kindermusik, 報名時已問清楚, 知道佢地PLAYGROUP 10-18個月都 ...
其實都已經有家長回覆左你,個 playgroup 唔屬於學校搞既,無理由地鐵站入面有間賣衫質素唔好,你就話地鐵公司做得唔好,你好似針對間學校多D

醒目開學勳章

DevilPig 發表於 13-7-16 23:52
其實都已經有家長回覆左你,個 playgroup 唔屬於學校搞既,無理由地鐵站入面有間賣衫質素唔好,你就話地鐵 ...

我唔評論嗰位家長係唔係針對LH,我都係LH家長,公道啲講,LH網頁係寫住"Through our extra-curricular activities...",咁雖然唔係LH老師教,但LH咁寫,我覺得唔多唔少LH都應該聽取家長的意見再與承辦商反映!  以我認識的LH,佢地好樂意聽取家長的意見!  不過,我以往都參加過其他學店所辦的kindermusik,kindermusik又真係只學依啲野喎,所以我覺得課程係無問題,但嗰位家長對於老師的意見仍然可以直接聯絡LP分校反映!
‹ 上一主題|下一主題