用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 関於A仔E位的訓練日子及時間
go

関於A仔E位的訓練日子及時間 [複製鏈接]

請問有經驗的媽咪,可否提供政府支助的訓練中心時間參考資料?

一星期要返幾多日? 一日要訓練幾多小時?是否3T全部都要上?

0    0    0    0

回覆:PandaVV 的帖子

Thank you very much

大概一星期上二日, 但唔一定有3T, 要比治療師評估完再決定. 但一般都一定有ST同會有幼兒導師上堂, 然後比返家居訓練你返去再練習.
有D安排好D可以一日上兩種堂. 如: ST同幼兒導師.

回覆:crystal媽咪 的帖子

Thank you

PandaVV 發表於 13-7-5 23:34
請問有經驗的媽咪,可否提供政府支助的訓練中心時間參考資料?

一星期要返幾多日? 一日要訓練幾多小時?是否3T全部都要上?

有每星期的、有隔週的、有一個月一次、或者一個學期/學年一次跟進,
同意crystal媽咪所講,訓練時數要跟據個別治療師評估及中心嘅資源再作決定。

老實講最重要係家長每天跟進,可以的話自己帶小朋友去中心,就有多啲機會同治療師溝通訓練進度及所遇到嘅難題。

太過依賴工人姐姐幫小朋友做訓練始終唔係咁好,
好彩嘅就好幫到手、唔好彩嘅就浪費大家時間,
如果成堂機不離手、閉目養神又點知道要點喺屋企跟進呢?

喺屋企冇乜練習,一個學期/學年之後又何來明顯進步呢?

全部都係睇小朋友既需要而安排。E位唔會固定,因為小朋友仲會返主流既幼稚園。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:関於A仔E位的訓練日子及時間

E位係家長一起入訓練室嗎?

‹ 上一主題|下一主題