用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱正賢VS王錦輝
樓主: Oee
go

朱正賢VS王錦輝 [複製鏈接]

terryhau 發表於 13-7-7 10:46
我以前入咗WKF都好恨走番出嚟、讀一年後轉到了、要諗清楚

可否分享原因,謝謝!

引用:Quote:原帖由+JE0608+於+13-07-05+發表朱正

原帖由 terryhau 於 13-07-05 發表
WkF 一讀咗好難轉返出去、成績真係唔得、要諗清楚
已pm您,謝謝!

可否PM我呢?

回復 terryhau 的帖子

可否分享下 pm我,thx

回復 angie0828 的帖子

我都想知,可否分享pm我呀!

其實我很小在EK發言,但真係忍不住發問問如果覺得學校有問題,或有經驗要與大家分享,為什麼不在EK直說,讓大家評評理?而是只在這裡講片言隻語? 攪到大家唔知頭唔知路?

我利益申報,我小朋友在WKF讀G1, 將升G2, 我真的不覺得學校有大問題,小問題是有的,例如行政有時有D混亂。但總括我覺得OK的,英普環境實在一流,雖然NET老師不多,但學校有辦法令到大部分小朋友唔寫得都Talk得,但我留意到,大部分都很寫得! 學校不是用傳統方式抄寫學習模式,開始是覺得教得很慢,但十分鼓勵寫作與創作,讀下來,原來他們的書寫能力進步了很多,英文由最初半版紙寫I am……. I am five years'  old. 到現在寫一至兩版A4紙,有conjunction,adjective, adverb, 寫得不錯,我平時不甚理她,到考試時幫她溫書,發現她是清楚明白各種類詞,如adjective, adverb的用處,對小一來說我是很滿意的。我最近不知就裡為我的小朋友參加了一個坊間的英文評估,有關公司要我帶小孩的學校成績表及一些功課,原來這公司是要Sell我們讓小朋友讀他們的郵寄課程,照常理他們會說我小朋友那方面那方面不足,而需要參加他們的課程改善,雖然他們是有目的,有關評估人員看完WKF的功課後,說程度高,最後比了一份小三的券給我的小朋友,而最後得分亦不錯,至於Oral, 個評估員說我小朋友的水平很高,但在成績表只有B Grade, 說了句「學校的要求很高喎!」,最後說現在的學習模式適合我小朋友,不需要特別催谷。當然,我不知這公司的水準是否認可,而且我平時多讓小朋友看很多課外書,就算英文好亦不完全是WKF的功勞,但我相信絕對有相輔相乘的效果。而且即使我覺得我小朋友英文好,她在期終的獎項完全無緣,這說明WKF實在有很多能力高的小朋友。

至於中文,期終考試,要他們寫一版A4紙的作文,雖然有數個生詞提供協助,但我覺得已不容易。

此外,學校的鼓勵創意,由英文作文'"use 5 senses to describe your magic wardrole", IS project 的"Use 3 kinds of materials to design your own piece of furniture", 中文看圖作文,都實在鼓勵小朋友多思考, 我個人是喜歡的。

其實每種教學模式的學校,甚至同一教學模式的不同學校,都有優點與缺點,常聽人說,沒有最好的學校,只有最適合的學校,我覺得是真的,我亦認識一些WKF同學的家長,表示由於小朋友的個性,要應付這些"創意"是有困難及吃力的,所以選學校真的要因應小朋友的長短處決定。

於我來說,WKF功課不是太多,可讓我的小朋友繼續各種課外活動,假日可以如常進行各種親子活動,語文數理能力又不見於落後,Presentation power更加不用懷疑,因機會多的是,所以我到目前為止對WKF是滿意的。

回復 dou-dou 的帖子

So glad we have some parents with crystal eyes and fair comments given for others' reference....

For those left the school or hear say, thought they must have a reason behind and not able to tell.  I feel sorry for those attacking WKF in a negative way.

There is never a best school for your kid but the most suitable...  parents need to digest the comments from the forum in a clever way...

Some parents they don't understand the teaching way in WKF will consider it is easy, not to the standard or "hee".... for those who know how to support the kids on self-learning and think out of the box, they will find the syllabus in WKF is so much encouraging the kids to have their own thought and point of view on expressing their knowledge from the learning....

And I'm so much appreciated to the teachers where they are really concerns about the kids' learning attitudes instead of the academic standard as the priority during the lower grade...  They all work with their hearts.

Of course 朱正賢 is a good school, which is in traditional teaching and is not comparable to WKF in some circumstances.

Parents need to understand what you and your kids want and what type of school fit you best.

回覆:朱正賢VS王錦輝

其實我都好想知轉校的原因,每人都有原因,公開給大家知道,可幫助家長選擇合適的學校。
我很喜歡接近IS , 鼓勵創意的學校,也許來年會插班,所以想知多一點點!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:dou-dou 的帖子

說得實在太好了,如果你認為WKF是不好的話,請在這裡公開跟大家說清楚情況,好讓大家了解。

醒目開學勳章

dou-dou 發表於 13-7-8 10:58

其實我很小在EK發言,但真係忍不住發問問如果覺得學校有問題,或有經驗要與大家分享 ...

人地當然唔敢版面講啦!  之前我講一d所謂聽聞的事, 其實都係我喺真正WKF家長口中得知, 都已經比WKF 家長話我.  而家叫人點敢POST真相出黎呀.  人地講又鬧, 唔講又比人話點解唔POST出黎大家分享.  

dou-dou 發表於 13-7-8 10:58

其實我很小在EK發言,但真係忍不住發問問如果覺得學校有問題,或有經驗要與大家分享 ...

你講的唔係'片言隻語'嗎?你都贊成學校係行政混亂, 不過係你自己接受得到者。我已經PM有興趣想知道的家長了, 我亦鼓勵家長多了解多d學校和詢問多d有關wkf資料!

回覆:朱正賢VS王錦輝

留意wkf 沒有小六呈分試,S1想轉出去相對地難

可享PM我分享下你的經歷。Many thanks.

回復 dou-dou 的帖子

dou-dou講得好.....

我成日都好唔明.......唔明d人話冇功課做.....少功課做的學校d小朋友、家長就好得閒.....學校唔好﹖!

我身為WKF其中一個家長.....我可以肯定講一句......唔容易囉.......WKF功課深.....功課量都唔少.......淨係一科數學除咗3本練習...math worksheet外仲定時要上網做功課......

如果一個小朋友依照老師的分咐做晒老師assigned homework (no late homework) .....真係一d都唔少 .......project....presentation都好多......

當學其尾收到學校的證書 (over 200 stamps才有)..........呢張證書係家長和小朋友過去一年努力得來的成果......真的得來不容易!!

我係一個唔喜歡自己小朋友和別人比較的家長......我覺得人比人比死人.......香港教育制度壓力咁大....家長為何要加添壓力給小朋友呢﹖每個小朋友都有自己的獨有天份、才能.......我阿媽都成日講﹕天生我才必有用.......

個個小朋友都唔同......所以家長應選擇適合自己小朋友的學校....呢間學校適合A小朋友並不代表適合B小朋友.......我覺得小朋友返學返得開心.....便己經足夠......為何時常比較

d人成日講人哋學校衰....講人哋學校唔好.....原全係唔尊重別人.....

回復 yan321 的帖子

你講得啱!真係有好多山長水遠走入嚟讀....

Oee 發表於 13-7-4 20:39
剛收到WKF來電叫我們(on waiting list)9/7去interview,仲話帶定相關文件及支票,如合適就當天立即註冊,家 ...
朱正賢 稍佔先

Terry,多謝你的回覆,如我之前寫的有什麼地方不詳盡,或你或有家長希望我就某些地方要多加解釋,我願意再說說。我只是覺得一係就講清楚,一係就將感覺藏於心,因講d唔講d對學校真的不公平,雖說你會pm有興趣的家長,但有更多不會這樣做,而你對學校的傷害已做成!舉個例,你的小朋友是幾時有不愉快經歷?會不會現在情況已不同?旁人真的不知底蘊。如果你說的有理,亦不怕人不禮貌回覆,EK家長自回定奪聽取誰的意見。
至於我提到行政有小小混亂,例子是開初開學時學校當小一家長很有經驗般,對一些學校專用term未有向我們解釋很清楚,又例如試過出通告與要求家長回覆的時候很短,令我對一些如學校圖書封面設計比賽未有想清楚便要決定報名與否。這些小混亂對我而言,相比起學校的課程設計,學習模式是小事,我真的接受到。對其他人來說會否可能接受不到,這個我不清楚。

其實每個人心入面對人對事都有把尺,在我的尺而言,WKF比了我小朋友快樂及靈活的學習環境,及良好英普語境,及能培養小孩子創意及新思維,我個人沒有後悔讓我的小朋友讀這校。但其他WKF家長如何想,我沒有统計,但又真係不覺有特別表示過不滿意,或許學期頭有家長說過淺,但學期中、後,已不覺有人這樣說,反而有說深,難考取高分。我亦認識有不小家長喜愛學校的教學方法,故讓細佬妹繼續考及讀這校。所以講到尾,都是要睇家長想要什麼,及小朋友的性格特質。如果家長希望在計算一年默到幾多個詞語、學grammer一定要多做exercise,作文一定由作一句句開始,才可以開始作文,WKF這類學校真的不甚適合,傳統學習模式對這類家長會感覺實在很多。各取所需吧,沒有誰比誰好。

首先多謝有人回應我, 我曾經都係wkf 家長,冇諗個係度要求多解釋說明關於wkf, 我轉學校後仍然有同現在的家長保持聯絡, 他們都有兩個confimed今年九月去另一間小學,他們都擔心遲D更難轉出去。
我冇將事件放在心, 只係眼見到的不能接受便同"有心人"去分享, 你感到行政混亂的可接受, 未必人人可以。你覺得普英環境好好,我身邊很多家長同我一樣不認同。

kc_01k 發表於 13-7-8 16:43
人地當然唔敢版面講啦!  之前我講一d所謂聽聞的事, 其實都係我喺真正WKF家長口中得知, 都已經比WKF 家長話 ...

多謝你明事理!

terryhau 發表於 13-7-9 09:37
首先多謝有人回應我, 我曾經都係wkf 家長,冇諗個係度要求多解釋說明關於wkf, 我轉學校後仍然有同現在的 ...

明白, 如果我無理解錯, 即係主要兩個原因你覺得WKF唔好

1. 行政混亂
2. 學校英文唔夠好

所以你小朋友轉咗去國際學校.

請問你提及另外兩位家長的小朋友係咪都轉去國際學校?

22welldone77  哦, 原來同國際學校比較英文程度!  發表於 13-7-9 11:45
‹ 上一主題|下一主題