用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 “中文小學” 和 “英文小學”
go

“中文小學” 和 “英文小學”

請問各位,現在讀中文小學的小朋友英文水平真的會很差嗎?? 人人知道我個仔讀中文小學後都問我有無叩其他英小。我當初選該校時,完全係希望可幫他打好中文基礎。但現在人人都比好負面既評語關於中文小學。。。。有無媽媽有經驗??請評論。謝謝!!!

喺HK絕大部份都喺中小,就算APS/KRS/KTS等都喺中小。SFA就英小。
津校MCSPS/DPS等喺英小,Holy Family/Kln Tong Gov't等是中小。

可上小學概覽睇下,好多熱門小學的教學語言都喺中文。

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_sch_list.php?lang_id=2&search_mode=&frmMode=pagebreak&district_id=6&page=2

*如有錯,請指正。

問下佢地想係hk定出國入大學。

引用:請問各位,現在讀中文小學的小朋友英文水平

原帖由 din0601 於 13-07-04 發表
請問各位,現在讀中文小學的小朋友英文水平真的會很差嗎?? 人人知道我個仔讀中文小學後都問我有無叩其他 ...
中小英文很差嗎? 這問題應該有幾個層次去答。

我假設你問中小比英小差嗎?一般而言,明顯是比英小差。差很多嗎?以我觀察,不少中小生確是和英小差距不少,除了一些名校或注重英文的中小,差距比較少。好多讀中小但英文好的,家庭有支援,不能全靠學校。

延伸問題,中小升英中有英文力有不遞的問題嗎?我看,中小學生英文差異那麼大,這是沒有一概而論。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我地的讀書年代咪又係大部份都讀中小, 我就唔覺係好差喇.  當然, 人地日日用同科科都用英文, average 可能高中小少少, 我覺得唔係真係差別咁大.  但英小的中文相對又較淺呢.  我個人係贊成讀中小打好中文基礎的, 上到中學的中文係好深的, 有一定中文基礎的都會覺得難, 更何況中文低唔好?  上年 dse 就正正係好多人死在中文科.  再講, 而家有邊間小學係唔著重語言科呢? 就算讀英小都要多睇英文書啦, 所以我唔覺得讀中小就係好有問題或係差的表現.

回復 din0601 的帖子

英小英文比中小好, 但同時英小既中文和數學 都多數比中小差, 又如何呢..
睇你重視邊方面. 其實, 我會覺得中文同樣重要..

thx for your comments!  really helpful!

我仔是英小小一,  英文成績成績9x 分 (班中的中位)  ,  我另識一些小三同小五成績中位的"地區名中小"的學生, 大家對住D P3, P5 的英文補充去試做,  除左 (文法) 阿仔不懂外,  其它的 {聽說讀} 能力可以說同P3-P5 差不多,  我相信英小一般學生的程度同中小一般學生是有不同的. 尤其是熟悉程度.

不過中小好多排頭位的學生英文亦有補習, 相信中英小的分別到高年級不會差太遠, 尤其是名校更可能比英小好. 因香港考試制度較重文法, 成績會睇文法是否準確取勝.

引用:回復+din0601+的帖子 英小英文比中小好,+

原帖由 mandytanghk 於 13-07-04 發表

英小英文比中小好, 但同時英小既中文和數學 都多數比中小差, 又如何呢..
家長為孩子中英平衡取態問題。不過,依此道理,千祈唔好讀英中,留番D位比人。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:我仔是英小小一,++英文成績成績9x+分+(班中

原帖由 HaYi 於 13-07-05 發表
我仔是英小小一,  英文成績成績9x 分 (班中的中位)  ,  我另識一些小三同小五成績中位的"地區名中小"的學生 ...
P1 英小學生英文好,不可能是靠學校。

P1 英文好肯定不是只靠學校, 此我覺得一定的, 他們考得入直資私立的英小好大方面在幼稚園的英文底己不錯, 但一年來學校的全英環境會促使多用了英語, 是有作用的,
只是文法方面,我見 阿仔的英小教的都是一般小一程度的, 中英小學生的差異在此方面不明顯, 但在高年班, 英小的說聽讀有可能好過好多中小, 但去到考試要考文法, 差異會不明顯, 因文法要讀的, 而英小偏向外國人學地道英文, 較少由文法入手, 所以去考一綜合卷, 成績就未必有大的分別.

Mighty  考不到真正英文能力、不過就考到考試能力!  發表於 13-7-5 14:52
shadeslayer  同意,香港英文考卷不能考孩子的英文能力。  發表於 13-7-5 13:56

回覆:“中文小學” 和 “英文小學”

讀英小補grammar...讀中小找Net teacher上門吹水,練oral.

有啲英文小學係乜都講英文 (除中文及普通話堂),包括 assembly、PE Art堂、同老師講嘢 (就算落咗堂,外出活動)、所有通告都係英文 etc etc.

有啲英文小學只係數學堂加常識用英文書,學生唔明老師講廣東話搭夠。

分別太大,不可一概而論!

引用:回復+din0601+的帖子 英小英文比中小好,+

原帖由 mandytanghk 於 13-07-04 發表

引用:讀英小補grammar...讀中小找Net+teacher上

原帖由 ms.giggle 於 13-07-05 發表
讀英小補grammar...讀中小找Net teacher上門吹水,練oral.
英小文法在香港考試中沒有比中小明顯有優勢,不代表英小學生文法弱,或不足夠。文法課補習在大多數情況下是多餘的。

回覆:din0601 的帖子

阿囝是屋村幼稚園,靠去書局及圖書館睇英文圖書培養興趣, 而家都係書不離手。
英文好,
1.  入小學前是靠自己努力同家長培養,
2.  入英文小學後,英文小學是提供語境及朋輩影響, 特別交談流利。
yes,文法是差異會不明顯.

現在頭痛是英小中文較淺, 特別升上英中後跟中文小學的同學會被比下去。

阿囡屋村中文小學,相反中深英淺,
英文全級第一,
而家中一英中,中文科比同學強,
英文科比其他英小上的同學比下去。

回復 shadeslayer 的帖子

哈哈,  我只係想講 中小,英小各有特色, 冇話邊個好啲, 主要睇適唔適合小朋友, 和家長既重視邊方面多啲.

講真,我主要想揾啲冇咁多功課 和重視品德, 中小,英小唔係我最重視的一點.  而且我小朋友比較內向, 要考到直資或私校都唔容易, 好大機會都等係大抽獎.

其實中英同様重要,我認同 6#
中小英文不及,去補囉,但家長都要知佢缺甚麼。