用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下有冇人學過法文。
樓主: szeht
go

想問下有冇人學過法文。 [複製鏈接]

小謙伯伯 發表於 14-4-29 12:53
>> 我中一暑假學過, 完全唔知做咩, 後來15歲去左Canada讀左兩年全法文學校, 法文聽寫講流利...

我想大家 ...
你指中一暑假唔知做乜定係起Canada學法文?

elmolly 發表於 14-4-29 14:26
你指中一暑假唔知做乜定係起Canada學法文?

我指的是,你自言「中一暑假學過, 完全唔知做咩」,這我理解為你到加國留學之時,是完全不會法文的。即使考慮了你入讀的那所是全法文學校,實在你是如何能在兩年內由零開始修到「法文聽寫講流利」的?我想這是曾學過法文,親身體會到其中難處,或有子女現正學法文的家長都豎起雙耳等著聽的。

如得其情,則哀矜而勿喜。

小謙伯伯 發表於 14-4-29 18:55
我指的是,你自言「中一暑假學過, 完全唔知做咩」,這我理解為你到加國留學之時,是完全不會法文的。即使 ...

當時我身在Montreal, 係一個主要用法語既城市, 學校為左幫我地呢d完全唔識法文既學校趕上進度, 有d intensive French class, 類似ESL咁, 由ABC開始, 全日上堂除左數同PE都係學法文, 但其實數同PE都係用法文上, 令大部分既學校起一年時間內可追上其他local students既法文, 之後果年就讀regluar class, 除英文一科外, 全部都係以法文為教學語言. 就算唔返學, 出街坐車食飯買野大部分人都係一開口就講法文.

重點就係要有咁既語境先會易上手, 英文香港勉強可以, 但法文就真係無, 即使多左法國人黎香港, 始終係minority, 至少香港識韓文日文既人比法文多吧. 我有兩個女, 亦好想佢地可以接觸法文, 不過我會先比佢地打好英文底再慢慢加上去. 即使0-6係學語言既黃金時期, 始終要有咁既環境配合, 唔係長開英文/法文DVD就=可營造到咁既語境

小謙伯伯  原來如此,「語境」對於語言的學習實在是非常重要的。  發表於 14-4-30 17:41

elmolly 發表於 14-4-29 10:43
我中一暑假學過, 完全唔知做咩, 後來15歲去左Canada讀左兩年全法文學校, 法文聽寫講流利, 起U都有take Fren ...
非常同意你所講。
我在法國文化協會學過法文,覺得都幾難,有d音好難發,學完冇用會唔記得。有同事在美國讀書副修法文,在當時可同人法語溝通,但回港後冇乜機會用,對法文既記憶在續年遞減中。。。

若果冇打算幾年內過外國讀書或生活,無謂費時學,學韓日文好過。

法國文化協會的兒童班是法國人老師定香港人老師教? 大班/ 小班教學?

回覆:想問下有冇人學過法文。

黎我小朋友間學校讀啦,有第三語言修French 架,一讀六年。

我自己都學過下, 不過係畢業後, 其實小朋友咁細, 學左唔用, 好快唔記得. 為學而學就似乎有D浪費時間..

ch-cheung 發表於 14-4-29 13:05
我讀過法協,有好老師,也有不好,睇你好唔好彩
法國人/香港人老師?

引用:Quote:ch-cheung+發表於+14-4-29+13:05+我

我女女讀左4期、全部都是NATIVE SPEAKERS,不過我吾知他門是否法国籍。 老師好吾好、真係好講LUCK. 我女女就SO FAR SO GOOD. 我賛成無語境、是難的。 不過早学有好処的、有D発音比較難、如果従小学、就容易掌握、発音会似NATIVE D.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我係AF讀左兩年, 印象係亞洲人老師重grammar, 法國老師重vocab, expressions. 每兩三堂就做dictation, 課堂好structured

我同班有個F4 MCS 的女仔讀, 另加私補, 後來佢考法文CE欏A

唔知宜家上堂點?

by the way, 我朋友係canada有讀法文, 返來教history, 佢帶的課外活動係French Club, 教學生法文

回覆:silvia_ng 的帖子

請問係邊間學校?

‹ 上一主題|下一主題