用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎? ...
樓主: llkllkllk
go

讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎? [複製鏈接]

其實朗誦比賽對入學有無用?
小學鐘意收得獎小朋友?
咁洗唔洗中英普都要參加一下?
我見好多人都拎一大堆朗誦獎,咁普偏周街都係...
有無邊d有認受性少少?

回覆:讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎

無絕对答案,要知做來目的係乜,有啲小朋友,warm up 快,轉數快,唔讀面試班無所謂。但又唔好以為小朋友慢就讀多啲,隨時適得其反……

有幫助,老師係睇得到小朋友填鴨後係點樣!讀過呢啲班嘅小朋友,一般都係冇乜自我意想,冇靈魂,人哋俾乜佢就要乜,唔會諗吓自己鍾唔鍾意。你係老師,你會俾幾多分佢?

啲獎就仲好笑,我fd話有家長係乜cert都擺落去,但其實全部都冇冇謂謂:朗誦優異獎、奧數、親子運動…但全部都係俾錢參加就有,冇乜認受性。得啖笑之餘,只覺得小朋友好可憐。

我fd個女,女拔收咗,但佢冇cert的。但佢有思想,有主見,英語對答可以。媽咪係FTM,佢唔會日日有興趣班,只參加香兒。平日放學就遊山玩水,去吓博物館,睇吓老香港係點,去老人院同保良局做義工。呢啲先係教育!呢個小朋友4歲,已知以前嘅公廁全部underground,點解都講得出!呢啲先叫學嘢!

Lingfung813  good  發表於 14-5-19 23:22

引用:有幫助,老師係睇得到小朋友填鴨後係點樣!

原帖由 chingcging 於 14-05-19 發表
有幫助,老師係睇得到小朋友填鴨後係點樣!讀過呢啲班嘅小朋友,一般都係冇乜自我意想,冇靈魂,人哋俾乜佢 ...
你有孩子上過嗎?

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-05-19+發表

原帖由 Argyle 於 14-05-19 發表
你有孩子上過嗎?
我係做interview嗰個,你估我會唔會俾佢上?

考小一,兩成睇學生自身,八成睇父母職業、住址……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

引用:考小一,兩成睇學生自身,八成睇父母職業、

原帖由 zitaeric 於 14-05-19 發表
白鴿眼就梗架啦!某校係咁分:先分地區,再分父親職業…母親最好係FTM

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-19+發表你有

原帖由 chingcging 於 14-05-19 發表
我係做interview嗰個,你估我會唔會俾佢上?
原來係咁,希望貴子女在貴校愉快升學。

引用:考小一,兩成睇學生自身,八成睇父母職業、

原帖由 zitaeric 於 14-05-19 發表
咁你填CEO咪掂晒囉?香港開間公司+印卡片,都唔駛二千蚊……

‹ 上一主題|下一主題