用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的   [複製鏈接]

見到甘多回應,吾知樓主有無反省?

樓主有冇諗過, 你幫你小朋友取証, 都只係請一日假. 人家如要星期六返來等家長取証, 可能唔只你一個家長, 可能這兩個月個個星期六都要返來喎

回覆:Mat_Dad 的帖子

樓主可能認為學校係服務性行業,不似得佢公司咁可享五天工作週

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

成間學校為左你改變工作行程?
人地都比左一至五個時間你啦!
如果係新學校我估樓主唔會有d咁既要求及投訴:;pppp:

Jane1983 發表於 13-7-5 12:13
見到甘多回應,吾知樓主有無反省?
我覺得她/他唔會, 因她/他唔覺自己有問題.

其實荔天在今個星期六係小一分班試和家長日,真係無可能招呼樓主

回覆:eyschoi 的帖子

樓主都無話要今個星期六,邊個星期六都得,放暑假都得,甚至九月開學後都得

話是話,唔睇呢個post都唔知原來PCCW嘅服務態度咁多!

睇咗樓主咁“理直氣壯”嘅指控,同埋咁多咁有見地嘅回應,真係想知道樓主結果幾時同用乜野方法攞返張證,唔知會不會又有乜事發生呢?

其實無論對着任何人,只管堅持己見,無視其他人的感受,都好難有人支持。

怪獸家長

引用:樓主都無話要今個星期六,邊個星期六都得,

原帖由 karen55407 於 13-07-05 發表
樓主都無話要今個星期六,邊個星期六都得,放暑假都得,甚至九月開學後都得

...

回覆:SY_Joanne 的帖子

事關張註冊證可能係攞嚟留紀念

我諗荔天全體仝人都好多謝樓主沒選他們的學校入讀。

各位,得曉人處且曉人啊!
大家又何嘗不是踩樓主踩得太盡呀!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

其實我贊成樓主取消這帖,可惜樓主要聽日先得閒,我咪趁取消前寫多幾版紙囉!而且我亦想知道林主任聽日會唔會辦理放位事議。

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

没選此校亦可能是小朋友的福氣,樓主錯在開了學校名字,因為該校都是區内熱門學校,會有一定嘅追随者!我本人都有带小朋友去面試,其間老師真係俾到好串,不友善嘅感覺比我!所以我都好失望!

fionleimi 發表於 13-7-5 15:01
没選此校亦可能是小朋友的福氣,樓主錯在開了學校名字,因為該校都是區内熱門學校,會有一定嘅追随者!我本 ...
申報在先, 我跟荔天沒有關係. 但我太太也是教書的, 而我小朋友今年P1, 在學校遇到些老師有點不近人情, 我反而覺得, 這對他成長有一定好處, 現今的小孩和家長有點給寵壞了, 學校不是裡面每一個人也很NICE才是好學校的.

其實咁啦樓主,雖然你暫時未再出黎回應,倒不如睇哂咁多位的留言之後慢慢再諗有咩解決方法去拎番張證,搵人幫手/自己請一兩個鐘又或者半日去處理左佢,唔好再糾纏係呢件事上面啦,既然你小朋友唔讀荔天應該有更好的選擇麻,向前看著眼係升小一的事好過啦!!!!!!

(我都係40網的家長,叩荔天亦都有唔係幾好的感覺同經驗,但我十分之BUY佢地無精英班,雖然叩唔成都無法子啦,依家希望阿囡入到的學校能夠比佢六年愉快的學習體會啦)

引用:其實咁啦樓主,雖然你暫時未再出黎回應,倒不

原帖由 野人好索子 於 13-07-05 發表
其實咁啦樓主,雖然你暫時未再出黎回應,倒不如睇哂咁多位的留言之後慢慢再諗有咩解決方法去拎番張證,搵人幫 ...
其實不少去完荔天叩門的家長,對呢間學校感覺似乎也是不大喜歡咁噃!
樓主未免全對,但招呼佢嗰位主任講對唔住時加個「囉」字,就真係有欠得體喇!
我自己有時用個「囉」字同五歲阿仔講嘢,都比佢話我冇禮貌啦!仲用天父來撻我,話咁樣講嘢,天父唔鍾意架!

‹ 上一主題|下一主題