用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有關英國中學排名
go

請問有關英國中學排名 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我發現有很多英國中學排名榜, 如 THE INDEPENDENT, FINANCIAL TIMES, THE TELEGRAPH ETC。雖然我知由於他們的計算方法有所不同, 所以排名也會有所分別,但由於有些好像差得幾多, 不知道大家覺得哪個比較可靠, 可以作為參考呢?我想大約有個關於學校的IDEA再詳細研究某幾間較心儀的學校。
如問AGENT,可以嗎?他們會要求你選用了他們的服務才提供資料嗎?因為我老公唔想經AGENT, 想直接同學校報(會好D嗎?)
   1    0    0    0

回復 panala 的帖子

我都贊同唔使用agent。首先要知道有好幾間名校係沒有公佈成績的,如Eton,所以報紙只供參考。我覺得妳可挑選頭二十名學校的其中五間,然後安排四月左右到學校視察,再由子女做最後決定。別忘記,好既學校要考試及面試才能consider,所以最要緊張係準備考試。
直接去報讀既過程其實唔難,考到入去,會带比妳和丈夫好大既驕傲。

我給妳呢幾間參考吓,男校: Harrow School for Boys, Tonbridge School, Winchester College, 女校: Badminton School,Beneden School, 男女校: Oundels, King's School Canterbury。

God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen.

醒目開學勳章

回復 simontse 的帖子

多謝你嘅意見,你提及嘅學校, 我會研究一下
‹ 上一主題|下一主題