用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SPI 書包
樓主: butduck
go

SPI 書包 [複製鏈接]

May I know where I can buy the Lego school bag?

女兒4年級, 用大碼. 真係重, 加埋書, 大人都頂唔順.

SPI 2013出左個新active版, 超輕, 要考慮下! lego 大款都ok, 不過細款就不西正, 放書不太多好....

回覆:SPI 書包

有冇超輕SPI 嘅相?

今日學校迎新日,有SPI Promotion,,真係平好多!之前係吉之島見到五佰幾元果個,今日只賣三佰幾。
我想買果款,沒有實物睇,又無貨!所以唯有訂貨!原價$600,現在$428。
伍佰幾果個最基本款,事實上唔太輕!但今天平咁多,無理由唔買啫。
你們問吓身邊朋友,可能有通告介紹Promotion。

cleokiko 發表於 13-7-10 15:17
今日學校迎新日,有SPI Promotion,,真係平好多!之前係吉之島見到五佰幾元果個,今日只賣三佰幾。
我想買果 ...
通常大學校先有promotion, 仲要係校長覺得ok先得.

呢幾年發覺SPI的書包都係得兩三款仲係OK, 但都係睇一批批貨,
例如SPI Active(今年應該出到第五版), 有些內格板可拆可洗,有些底板亦可拆,在考試或不用多帶書時拆走底板,個書包可以得返700g以下,唔重得seven好多,剩秤塊底板都係數十克,但加埋可以變左800g.

至於lego, 身邊人都係講女仔適合d,尤其係家長監護人揹書包的,因為佢條揹帶逢口唔太靚,但家長揹親通常揹單邊,結果容易爛。如果係長年小朋友自己揹,這又問題不大。

不過講真,有興趣大家試下每日上學前和放學後各秤一次書包,就知有和無執的書包重量可以差幾遠。

ps: 有興趣去取書包(SPI)/買書包(尤其係Dr Kong和LEGO)時,記住試下d拉鍊,最好帶d野去塞爆個書包,睇下d拉鍊有無想離位的傾向,記住小朋友唔會就住黎用。

pps: SPI長沙灣貨倉買特價貨和到Dr Kong買減價貨,建議逐條線位睇睇有無蓬唔齊,裏面有無甩線/披口位。

愛收集舊書包、背囊的傻人

回復 hoihoima 的帖子

No more buy-1-get-1-free in book exhibition this year.  What a pity.  

SPI active版係輕, 我囡用舊版, 已經用左兩年, 仍然可以用.  SPI有部份款式較重.
~easybring~

我仔用SPI Active 款超耐用, P1 - P.3 都未爛, 今年P.4 同佢轉DR. KONG, 又經濟又輕又大D, 不過應該無 SPI 咁耐用.

jessc  咁你個SPI是否留來做SPARE?  發表於 13-8-5 09:42

我買左呢隻,比舊款輕d

spi比較重

囡囡用咗SPI一年, so far so good, 雖然係重D, 我鍾意個書包兩旁可以放個長身D水壺又唔會趺出嚟! 我唔鍾意LEGO書包放水壺個位; SPI細size 唔夠放B4 size folder, 但大size呀女揹上去好"朗", 唔貼背!  SPI勝在有保養, 之前, 我侄仔條書包帶爛咗, 直頭換咗個新的比佢!!

回覆:Haz-mama 的帖子

我會選擇SPI,因為我相信這品牌書包護脊功能較佳

呢個好唔好呀,0記今個月平100蚊

jessc  又出返五六年前無乜人買的款!!  發表於 13-8-5 09:42

醒目開學勳章

dr.kong又如何

Spi好好用,我小朋友用左三年,反而lego我見放水樽位同裏面隔數無spi咁好

引用:呢個好唔好呀,0記今個月平100蚊+ +

原帖由 豬仔軒 於 13-08-03 發表
呢個好唔好呀,0記今個月平100蚊
請問幾錢?係邊道買?

引用:Quote:原帖由+豬仔軒+於+13-08-03+發表呢個

原帖由 kitty28_2 於 13-08-04 發表
請問幾錢?係邊道買?
呢個660齡記書局,但係我買咗active 7皮嗰個,呀仔話舒服d,吉豬島都有折,今日再有95折折咗平d,唔折就同0記一樣

回復 豬仔軒 的帖子

SPI Active and SPI Active Special, which model is better?

回復 qcyee 的帖子

係呀, 舊的SPI未掉士啤用, 不過因一年班買 S 碼, 宜家好似細咗D.
‹ 上一主題|下一主題