用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜準備
樓主: lam010
go

DSE放榜準備 [複製鏈接]

我都驚大仔入唔八大  但又唔想去大陸同台灣   驚將來出來做野香港D公司唔認可
其實讀IVE “製”唔“製”得過?

happyelainelo 發表於 13-7-5 10:30
我都驚大仔入唔八大  但又唔想去大陸同台灣   驚將來出來做野香港D公司唔認可
其實讀IVE “製”唔“製”得 ...
我覺得制得過,讀副學士入u 機會好微,除非你dse 失手,就靠副學士入u,
如果唔係讀IVE 實際D.

另聽我大仔佢D中學同學講,係CU 同浸會讀緊運動科學科,佢地話呢科有好多副學士升上來既學生.

mimikitty28 發表於 13-7-5 09:59
咁快比左錢買埋機票? 萬一成績不達標時點算?

瑞士學校已經睇過亞仔中學校內中四至中六成績, 加埋 IELTS 達標, 已出左 CONDITIONAL LETTER 收左佢啦,

9月2日開學啦.再唔交學費就當係自動放棄架啦.
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-5 12:04
瑞士學校已經睇過亞仔中學校內中四至中六成績, 加埋 IELTS 達標, 已出左 CONDITIONAL LETTER 收左佢啦,

...
咁如果香港大學收左,你地都係浪費左張機票?

樂樂 發表於 13-7-5 12:13
咁如果香港大學收左,你地都係浪費左張機票?

唔會浪費,  因為一心一早已堅決去外國升學, 再者,讀酒店都係佢自己最大既興趣 !

Yesmee

回復 Yesmee 的帖子

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!

Miranda_Ho 發表於 13-7-6 13:01

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!  ...
估計是個別情況, 我有朋友在澳門酒店工作, 是電腦部門的, 她說酒店的人手長期短缺............
另外我哥哥女兒讀副學士酒店管理的, 一讀完便馬上揾到工

Miranda_Ho    發表於 13-7-7 00:08

引用:Quote:Miranda_Ho+發表於+13-7-6+13:01+回

原帖由 小彬彬 於 13-07-06 發表
估計是個別情況, 我有朋友在澳門酒店工作, 是電腦部門的, 她說酒店的人手長期短缺............
另外我哥哥 ...
我都覺得應該係個別情況,我真係未聽過讀完酒店搵唔到工喎

我朋友個仔兩年前讀完酒店畢業,都唔知幾搶手呀,仲有好多offer添. 其中一個係去非洲較落後地區,可能當地難請人,竟然有5萬蚊人工一個月請佢過去長駐

Yesmee

引用:回復+Yesmee+的帖子 但我有位朋友一年前係

原帖由 Miranda_Ho 於 13-07-06 發表

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!  ...
其實讀完酒店唔一定要入番酒店業,仲有好多出路架,如機場,會展event management, 旅遊業等等。 搵唔到工可能係佢個人問題,如果唔介意由中低層做起,真係好少話搵唔到工架喎。

我有個朋友佢個女舊年在美國一間好知名既大學畢業,工商管理碩士畢業都搵唔到工做,就因為佢高不成低不就,直到現在都寧願閑在家,無計啦,屋企有錢又唔係等佢搵錢開飯,就算無工返都唔緊要啦!

Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-6 23:46
我都覺得應該係個別情況,我真係未聽過讀完酒店搵唔到工喎

我朋友個仔兩年前讀完酒店 ...
比你講到我都心郁郁, 其實我在澳門酒店做電腦的朋友大力推薦我個仔讀酒店管理, 但始終對酒店行業不熟識, 我個仔又話冇乜興趣, 所以都係選商科..........................

引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-6+23:46+我都覺

原帖由 小彬彬 於 13-07-07 發表
比你講到我都心郁郁, 其實我在澳門酒店做電腦的朋友大力推薦我個仔讀酒店管理, 但始終對酒店行業不熟識, 我 ...
小彬彬,其實之前我仔咪又係,話對酒店冇興趣喎,我同佢講不如聽下個talk先啦,聽下冇壞架,反正又唔洗比錢又唔係叫你即刻決定,任何事情都係架啦,知多d對自己都會有幫助嘛,點知佢聽完個talk之後,真係改觀晒,原來讀酒店有咁多出路既,仲有機會去其他國家實習添,视野更廣闊。

更何況你有朋友現在於酒店業工作,你更容易方便去了解這行業前景如何。

Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-7 15:48
小彬彬,其實之前我仔咪又係,話對酒店冇興趣喎,我同佢講不如聽下個talk先啦,聽下冇壞架,反正又唔洗比錢 ...

我朋友是做database administrator 的, 是電腦的中層管理人員, 由於電腦行業辛苦, 佢有一兩個後生d 的同事去瑞士讀左一年便回港或澳門酒店做, 人工好, 14-5個月糧, 冇咁辛苦.............我朋友都有想過轉做酒店, 但做酒店要由低做起, 佢一把年紀, 要佢做執房過唔到自己果關

小彬彬 發表於 13-7-7 17:27
我朋友是做database administrator 的, 是電腦的中層管理人員, 由於電腦行業辛苦, 佢有一兩個後生d 的同事 ...

咁又係.....不過你朋友做電腦部部已經幾好呀, 中層管理人員, 真係冇咩需要要轉行喎, 經驗和年資都係好辛苦累積下來的.
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-8 10:57
咁又係.....不過你朋友做電腦部部已經幾好呀, 中層管理人員, 真係冇咩需要要轉行喎, 經驗和年資都係好辛苦 ...

電腦行業是不許人間見白頭的, 除非上左 management, 唔係的話過左40就好難揾食, 年紀日漸大, 辛苦累積下來的經驗好快便out, 學習日新月異的電腦感到吃力, 做嘢思考冇後生仔咁快, ..........前途一片暗淡

各位 jm 於放榜當日會否陪同子女返校攞成績?

Miranda_Ho 發表於 13-7-8 16:41

我亞仔話千其唔好

Miranda_Ho 發表於 13-7-8 16:41

我仔學校上屆好多父母同子女一齊返校睇放榜。
我都會,一來快D知成績,二來可即場問老師點排JUPAS志願/或其他升學去向。我覺得不需要專登避忌。

引用:Quote:Miranda_Ho+發表於+13-7-8+16:41+各

原帖由 jj825fung 於 13-07-08 發表
我亞仔話千其唔好
我仔都唔想我同佢一齊去,雖然我都好心急又緊張,anyway 佢會第一時間 whatsapp 我知 result.

Yesmee

雖然有準備, 但接近放榜, 心里開始有 d 緊張...........

我會同佢一齊去,其實我同老公都好緊張,但又要辦好輕鬆,怕佢有壓力。
‹ 上一主題|下一主題