用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 荃灣區邊間小學對資優及ADD小朋友係有愛心及會特別照顧? ...
go

荃灣區邊間小學對資優及ADD小朋友係有愛心及會特別照顧? [複製鏈接]

1. 其實係唔係要IQ 130 OR ABOVE 先叫做資優?咁ABOVE Average 但又未到130的不屬於資優的嗎?
2. 如題, 想為仔仔轉校, 又唔想轉錯學校, 想問下意見先

CONFIRMED 資優,
懷疑是專注力不足 (因之前見過1次~50MIN 精神科醫生, 醫生CONFIRMED 係ADD, 但之後做了ATTENTION TEST, RESULT 又 ABOVE AVERAGE, 心理學家說不似ADD)
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:荃灣區邊間小學對資優及ADD小朋友係有愛心及會特別照顧?

咁係資優定吾係?我仔12x又未到130,醫生無話係。但學校老師話佢似。我舊同事個女就真係confirmed case,讀x聯,一年後逃亡式轉校

回覆:Charlotte_mom 的帖子

係呀,剛好130,係資優,請問你朋友個囡轉去邊間?

醒目開學勳章 王國長老

FOR INFO咋:
-TKO播X, 話唔收插班, 不過佢照寄, 有得IN, 不過因為已有其他OFFER就無去
-KTX, 考到
-PC, 最後竟然插入到(竟然既意思係考左好幾年幼稚園+小一都唔得無唸過得), 可能咁岩果年唔知咩流感停課, D學生HEA晒, 朋友已考到KTX, 明知勁野, 所以自己操FIT左, 所以就比人優勝

聽佢講而家唔錯

Sorry KTX 係邊間?係唔係佢轉去啲勁學校?其實我想幫個仔轉啲輕鬆啲,唔係郁下都鬧同有愛心嘅學校

醒目開學勳章 王國長老

九龍塘果間.......
係, 勁學校

咁其實點解要逃亡式咁轉?只是想再轉較好學校?定係學校有野唔好?

‹ 上一主題|下一主題