用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坐唔定的細囝, 入讀K1後, 會唔會俾人趕出校... ...
樓主: hippotomato
go

坐唔定的細囝, 入讀K1後, 會唔會俾人趕出校... [複製鏈接]

最近囝囝已經開始同佢去痾尿尿, 佢肯了, 不過未識同我地講. 已經佢有好大進步了.

佢講野問題, 2歲果時終於排到政府的兒童檢驗中心, 最近都有再上去中心評估, 點知佢地話要等特殊中心訓練, 起碼要等1,2年, 所以要我地出去搵D私人訓練俾我個囝. 所以上個星期開始, 去左灣仔聖公會健苗軒, 搵左個單對單的言語治療師訓練佢, 宜家只希望我個仔能夠在返學前講多D野就好啦.

佢宜家只肯講好少單字, 好似"爸爸" "婆婆" "魚魚" , 好似明明識講"媽媽" , 宜家又唔肯講啦, 唉...我地越想佢講, 佢越唔肯去講....真係難教....

回覆:hippotomato 的帖子

我仔都係27,28個月先開始講句子 雖然好多人都話男仔遲d 但我嗰時都係好擔心 不過真係迫唔黎 佢要講就自然會講

俾個提議你丫,我都係咁教我個仔架,去買幾條有佢心愛公仔嘅底褲仔,例如 Thomas, Mickey… 每次佢一瀨濕我就俾佢睇,甚至俾佢摸吓小小,我同佢講:你睇吓底褲仔,好可憐呀,濕哂好多vv呀,下次記得唔好喇,叫媽媽帶你去洗手間。佢好快就明白,唔好睇少小朋友呀。加油

其實我地真係好擔心囝囝仲未識講野, 跟電視play along就跟得好足, 但係一教佢認顏色, 或者係學講野, 佢就冇心機, 就會去玩玩具, 唉... 囝囝真係好難教.

回復 lokhei1012 的帖子

好多謝你的提議, 近幾個月, 佢突然間好鬼鍾意thomas 或mcqueen的野, 一見到小朋友著住有關的衫/褲/鞋/袋, 佢就會行過去指住小朋友, 而佢要有尼d公仔的野先會著, 囝囝真係好奇怪, 我諗我都要學下你買d佢鍾意的公仔底褲俾佢, 用尼種方法訓練佢.

講野方面再俾多小小時間啦,我呀仔係10月B,佢两歲返學都唔識講嘢架,返左兩個月N班,開始識講,半年之後,已經不停口,有時我都講笑話 :呀仔,俾媽咪靜5分鐘丫… 唔洗太擔心,佢仲細,放鬆D

我個囝都係呀!PN開學時基本上識叫爸爸媽媽姐姐公公婆婆,但返左學幾個月後,多野講到你怕!

宜定真心盼望佢返左學之後, 會學講野.

開學後,老師用了8個月幫我囝介片,穿學習褲(買親都6包),你發覺孩子穿學習褲去街一小時以上唔濕就差不多可以訓練了,即他不喜歡濕片後的感覺。

佢近牌已經識得見到廁所就痾尿尿, 但係未識企起度痾, 宜家教跟佢, 希望返學前會識啦. 唔知K1 D老師會唔會教佢地呢?

朋友教我一個三天戒片法,是外國育兒書教的,我和朋友都work,你可以試試。預留三天整天留在家中,讓BB多飲水並不穿片,首天他一定整天瀨濕褲,第二天他開始感覺到何謂急尿的感覺而開始明白點解會濕褲,第三天應該掌握得更好並識得叫去廁所。當然這方法未必適合用於年紀太小的小朋友

回覆:bbqueendom 的帖子

想問大便又掂呢?由得佢疴係under度?thx!!

回覆:bbqueendom 的帖子

但我个囡大便冇定時架,戒片吾係大小便一齊开始?我煩梗大便问題,佢話疴就疴,吾著片的話,咪好難搞? 佢肯坐potty....但就冇疴过,次次得过坐!所以想試吾著片!

引用:佢近牌已經識得見到廁所就痾尿尿,+但係未識

原帖由 hippotomato 於 13-07-11 發表
佢近牌已經識得見到廁所就痾尿尿, 但係未識企起度痾, 宜家教跟佢, 希望返學前會識啦. 唔知K1 D老師會唔會教 ...
其實我覺得每個小朋友都有自己個發展進度,做父母做嘅係俾足夠嘅信心同愛佢,我自己同個姐妹就係好例子,佢個女一歲就自己介日夜片,我個個都兩歲幾就都要日夜帶住,我都係由得佢,只係記得就同佢講廁所係邊帶佢去,我都唔知幾時佢日頭就唔洗帶喇,過左一排返我媽度突然又話唔要帶住訓,好啦懶左幾次,我地都係無話佢只係臨訓前問佢要唔要帶片唔洗就去vv 先,甘又介左夜片,只有父母嘅耐心同信任先可以令小朋友健康成長,講野都係,我姐妹個女兩歲前唔多講野相反我仔大9個月講野bilebala, 我之前都擔心點知佢答我,小朋友自己識大要講自然會講,結果無幾個月佢個女講野西利到啊。。。。仲有諗想過我仔又輪到我羡慕佢,所以少話少鬧,俾信心小朋友自然成長啦。。。。。

好多謝晒各位媽咪俾我方法, 我會慢慢有耐性教佢, 佢今日都好乖好叻, 發緊高燒, 飲左好多水, 好急尿, 終於拉我去廁所門口同我講"chuchu", 睇到佢有成功, 已經好開心.
‹ 上一主題|下一主題