用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考了大埔羅定邦..,如何決擇?
樓主: MUMMYSIK
go

考了大埔羅定邦..,如何決擇? [複製鏈接]

回覆:MUMMYSIK 的帖子

你遲啲搬去將軍澳,返鴨真都唔近喎,點解唔考慮觀塘或東區嘅b2?

回復 khmama 的帖子

Hi Khmama,
東區今年話無得叩,觀塘唔熟。
以小女成績,難叩較好之b2津校。
如叩觀塘直資聖道迦南,你意見如何?
派到宝血讀吾讀?

elbar  官津校 或試叩 顯理 和 何文田官立   發表於 13-7-5 11:47

回復 bb_2001 的帖子

Hi bb_2001,

請問74X是否在觀塘10m站附近,我查網74x是來往大埔墟和教育學院。

bb_2001  10M小巴經將軍澳隧道去觀塘好快, 一出將軍澳隧道便同司機講地鐵站(觀塘)有落, 行上天橋去APM 坐74X便可.
來往大埔壚和教育學院的是74k.  發表於 13-7-5 12:46

回復 MUMMYSIK 的帖子

Hi elbar,
她第一次呈分科數很差,有2卷,合計只有D,中文又唔好,4科無個A,
第二次呈分追翻少少,第三次科數又難睇,很難叩顯理、何官。
在中西區仲担心抽到b3校。

vincher  如此看來,叩津中难度高,LTP不失為一个选择!  發表於 13-7-5 12:59

試下車程,需時几耐才說!不是x車,好像兜到你.....站多!try.....

MUMMYSIK  Thank you!明天我試搭。
Hi bb_2001,
多謝你!請問你知否LTP有2班主任,對學生是否關愛照顧?  發表於 13-7-5 13:42

將軍澳小巴102/102B....OR 10M...一出係APM轉74X, 當入到廣福站落車行去火車站再入運頭塘, 由廣福行去運頭塘段路打風落雨會幾麻煩...

如果係大埔墟站落就行入都遠...

MUMMYSIK  Hi mrs.so
10m就方便,15mins出觀塘,74x唔掂,此車車程56mins,10mins一班,到廣福站行入LTP好遠,
明天試下,有無X車由TKO/觀塘-->MTR沙田/大圍/九龍塘?  發表於 13-7-5 14:05
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:MUMMYSIK 的帖子

係不如試下叩直資漢華。b2尾西貢區匯知,聖道迦南都可以考慮,校風可以去學校觀察下。

MUMMYSIK  好!快暑假,明天試吓儘人事去學校睇吓撞吓學生。  發表於 13-7-5 14:10

MUMMYSIK 發表於 13-7-5 12:42

她第一次呈分科數很差,有2卷,合計只有D,中文又唔好,4科無個A,
第二次呈分追翻少少,第三次科數又難睇,很難叩顯理、何官。
在中西區仲担心抽到b3校。

可試叩 顯理、何官 和 直資校 培基

建議你地鐵去九龍塘kcrc去大埔港鐵站, 路程無咁日曬雨淋
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

日日背著書包由將軍澳往大埔返學真係好辛苦架,重要放學呢又成個鐘,轉幾次車。不如考慮返將軍澳的學校啦。還掂有成五百幾個學位多,官津學校可以試試d band 2中尾至band 3頭果d,例如:甲子年、鄧英喜、鄭植之、圓玄學院甚至張沛松。如果直資既可以考慮匯知、香島、播道。跨區就試下官塘聖道迦南,咁樣重實際!
:verycold: :verycold: :verycold:

或者可以試吓搭798, 總站喺火炭, 可在沙田或火炭轉搭火車!

LTP每班係有2位班主任的

我也贊成試叩其他直資/津中。。永不放棄!不試点知真的不行!try

感謝大家!!
唸既方法比我多,真是一人計短,二人計長,我會儘力想想,同老公商量。

elbar  鴨真都有英文班, 如要叩門都不要去沒有 英文班 中學   發表於 13-7-6 09:26

如果鴨真或LTP收,不要考慮B2尾、更不應考慮B3學校。
因2間學校都嚴,校風OK,成績都好,唔好因為車程而放棄。
將軍澳 -- LTP  : 最好全程港鐵 + 東鐵
將軍澳 -- 鴨真  : 港鐵 + 592 (大約1小時5-10分到學校)

bb_2001 發表於 13-7-3 08:52
在大埔, 以直資來說, LTP好過三育, 但banding不算高,  

假若只以要選英中為考慮重點的話, 交通的問題反而不大, TKO 來大埔有小巴( 10M) 加 74x 接駁, 很快, 少於一小時. ...

但你必需考慮埋由74X站落車後走路至羅定邦的路程。

個人認為將軍澳 去 LTP 最好港鐵 + 東鐵時間會比較穩陣d,
因為巴士有時一塞車真係塞得下,,
而且大埔火車站行去LTP大概10分鐘到就到達,,
你真的要和亞仔,家人...認真商量啊

樓主你好,你囝囝派成點呀,理想嗎
有冇揀LTP,謝謝

MUMMYSIK  我想入LTP但抽到鴨真,收集親友意見,有同學入讀,阿女好開心,所以入鴨真,放棄了LTP,多謝関心!  發表於 13-7-12 09:21

回覆:考了大埔羅定邦..,如何決擇

將軍澳及觀塘都很多直資可考慮啊。。。啟思,匯知,聖道迦南都仲有機會,車程太遠會影響學習質素的。。。

MUMMYSIK  多謝関心!
車程由TKO去銅鑼灣再去南區很方便,入了鴨真。  發表於 13-7-12 09:25
‹ 上一主題|下一主題