用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Bambino Montessori (TST) VS Little Montessori (CWB)
樓主: jywy
go

Bambino Montessori (TST) VS Little Montessori (CWB) [複製鏈接]

回復 Katrina@Chan 的帖子

我仔仔巳經返左 Bambino 11個月, 佢係一個極度好動同百厭概細路仔. 只要問一下 Bambino 概老師, 一定知佢係邊個.

除左最初兩三個星期要習慣分離概問題, 基本上仔仔適應得好好, 係度學咗好多野, 返得非常之開心.

最重要係有一位非常資深概老師, 有問題佢會樂意去幫助同解答, 見到有問題佢亦會主動同家長講. 可以講, 係一位非常有熱誠概老師.

回復 fishyee 的帖子

都OK, 係尾個幾堂話重溫番之前學GE野, 感覺好似再無咩新野學, 教材唔太多, 但老師方面都教得幾好.

我想指出, 上蒙特梭利的課程, 媽媽們不要急於求成, 以孩子在特定時間內學會多少作準, 因為蒙氏是講求孩子重複練習, 打好根基, 如果每次也教新事物, 長期這樣, 我跟你說, 那是為應付家長, 並不是為孩子學習目標為出發點.  老師會評估孩子進度, 覺得孩子ready, 才會教新東西.

我個人認為, 孩子18個月了, 最好可以上不讓大人陪同的課程,那會更獨立.  一星期上一次的課程, 老實說, 不要有太高期望. 孩子做事, 要有重複性, 一星期上一次, 下次再去, 其實很多都忘了, 要重新再教再練習, 反而更費時失事.  試想一下, 學樂器, 上了課, 你也覺得每星期要練習幾次吧?

我家孩子曾參加過LM的課程, Bambino的Ms. Ellen在另一家學校任教時曾是我家兩個孩子的老師, 教老二更是從18個月到2歲8個月, 他升Casa為止.  如果你在乎孩子是否學習純蒙氏, 我會建議Ms. Ellen. 如果你只是當playgroup玩, 想有一點蒙氏原素, 比較大路的, LM即可.

看到有媽媽指出, LM的教具比Bambino齊全, 我想說, 大家所看到齊全的教具, 很多要到孩子再大一點才能用上 (如塞根板, 乘除板, 份數, 地圖puzzle, 郵票遊戲等).  所以齊全與否, 對三歲以下的孩子, 作用不大.  而我家老大曾在LM上兩歲的pg, 當時他們沒收起部份大孩子用的教具, 我家老大想玩, 還被老師指令不可碰.  所以Bambino只擺放適齡孩子的教具, 反而更貼切, 要知LM的班房, 是所有年齡的孩子共用的.

elmostoney 發表於 13-8-2 12:26
看到有媽媽指出, LM的教具比Bambino齊全, 我想說, 大家所看到齊全的教具, 很多要到孩子再大一點才能用上 ( ...

我小孩去LM上playgroup, 到了現在Casa, 已有2年多, 你說LM不讓細仔玩Casa班的教具是有的, 不過當升上Casa班(即小孩已有2.5歲)時, 已經可以玩全部教具, 同時我想請問你小孩在LM是跟那位老師? 我相信跟不同老師學Montessori是有分別, 正如你小孩跟Ms Ellen一樣, 尤其是你小孩上LM的時間也不太長, 故此不可一概而論~

在LM上了3個月, 跟ms catherine. 佢地CYCLE較playgroup, 有茶點時間, 手工時間.之後我亦參加過佢地math class幾個月.  

其實我唔太喜歡係當時老師叫我個小朋友唔可以掂大仔教具嘅態度, 雖然唔大聲, 但係有D "喝" 嘅語調.

回覆:積奇百事 的帖子

你仔仔幾大開始返?

‹ 上一主題|下一主題