用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?
樓主: cy664
go

St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?   [複製鏈接]

556699 發表於 13-6-30 23:44
讀St Jo 你要預咗會好辛苦。

Can you tell how hard it is?

引用:Quote:原帖由+ckt_mama+於+13-08-10+發表如

原帖由 ic07 於 13-08-11 發表
如有人再話直資好過官津係因為面試過、選取有潛質的學生的話,我覺得很天真。得個5、6歲細路,5-10分鐘面試 ...
好多直資/私校家長學生都以為自己高人一等架

回復 ic07 的帖子

個人覺得入學面試好重要。
本人見現今不少學童有問題:各式各樣的學習障礙、發展遲緩、輕度智力問題、情緒問題、過度活躍、自閉、家庭教育缺失(無家教)等......
面試可以讓學校選擇學生、家長選擇學校。

回覆:cy664 的帖子

一名在港島區名津校任教的老師曾經說過如果兩間都收就一點也不用想,揀st joe for sure!
St Paul College 相比SJC 差好遠好遠!

論高低 SJC 應該 top 啲,不過又唔一定要揀間最勁,不竟,SPC都唔會失禮。

sunnygirl 發表於 13-8-12 12:32
好多直資/私校家長學生都以為自己高人一等架
最top個幾間就係,但 St Pual boy 而今只只是 second tier 的直資,轉直資後約巳經10年,從沒有提及學生成績,有朋友公子在官塘St Jo 就讀, 有運動教練主動推薦去St paul boy, 但朋友覺得不是他dream school,所以放棄了。

我朋友在喇沙小學任教, 佢話 St Paul Boys 小學在學界屬 band 1 tier, 成績勁到爆, 是一間非常好的直資小學, 屬港島區男直資名校, 學生品學兼優, 每人的dream school 及要求都唔同, 你唔揀 St Paul Boys, 大把人想入都入唔到, 有人話佢係band 2, 也有大把人認為它是band 1, 阻止不了D人點講, 我公司同事係 St Jo old boy, 佢唔比自己個仔讀 St Jo, 佢話見小時候老師派卷唔合格的飛落地要小朋友自己執番, 好殘忍, 佢話係真人真事!   

回復 item 的帖子

其他名校包括 St Jo 有公開/提及學生成績嗎?

回復 ic07 的帖子

No la, 報紙話大部份名校已轉直資 la。

若論名氣、成績既,St. Jo一定top d,但SPB也是好學校,一樣係好多人心目中既名校。如果樓主注重名氣,小朋友天資好又谷得既,唔洗諗一定揀St. Jo,但如想6年唔洗太過大壓力,唔洗個仔一定要考最top,唔想下下驚呈分試既,SPB會輕鬆d,起碼生生性性keep到good pass、品行好既就上到band 1中學!

回復 ng.april 的帖子

請問你同事是幾多年前讀小學?如果你有留意近幾年的post,或問一問近幾年有子女就讀的家長,應該很少再聽到這種情況。畢竟社會會進步,現在的老師教學生的方法已經和以前很不一樣,SJP近年換了校長,也有不少老師退休了。
SJC是有公開公開試成績的,有興趣可到學校網頁看看。

回覆:St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?

論中學,以公開試成績來看,SJC 肯定高過SPC。
論小學,個人覺得主要睇怎樣打好基礎及睇升中情况。
有幾個朋友同事的仔讀SP 小學,佢地話你唔好以為讀直資唔辛苦,學校是有要求,個個跑緊,唔通你唔跑、唔谷?佢地話德育教得幾好。
我亞仔讀SJ小學,又不像坊間傳聞谷得襟恐怖,可能入之前都預咗谷,反而現左又不覺得辛苦,亞仔又暫時應付到。以一間不用交學費,又有一間好的中學連繫,仲想要求嘜?平心而論,我真是覺得SJ小學真的不錯!

回復 HappyYW 的帖子

"SPB會輕鬆d,起碼生生性性keep到good pass、品行好既就上到band 1中學"

如果一條龍直資學校的小學生都是這樣,他們的中學很難會成為成績好的band1學校。

我同事的個案係雖是好耐的事, 但畢竟是真人真事, 說真的,  St Jo不嬲也是我的 dream school, 但我同事話以佢過來人身份叫我千其唔好揀!  有一日, 我唔甘心, 我打電話問某小學的校長意見, 他說 St Jo是好出名的學校, 但佢會將學生分班, 只重視培訓最叻個班人,  其餘無咁叻個批就無乜人理, 攪到D家長同學生好易upset, 好似被遺棄, 如你自問自己的兒子是 top tier, please go ahead to St Jo, if not, his advice is don’t go.  我有個律師朋友, 他有個客的兒子也是讀 St Jo,  他說那客人讀了兩年已幫自己的兒子轉校, 原因是忍受不了被遺棄的感覺, 所以我統一派位最終也沒填St Jo,  以上都是聽返黎的,  不信不喜勿插。(可能現在 St Jo 不是這樣)

其實Happy YW也說得對, 兩間都是名校, 睇你要求同想要D乜而去揀一間適合自己小朋友的學校,  我情願揀band 1得黎輕鬆d,生生性性keep到good pass、品行好既就上到自己band1的中學!我那喇沙小學教書朋友認為以SPB的名氣, SPB考名列前茅者已夠”照”去考皇仁、英皇等神級中學了!  

回覆:St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?

我同事朋友講雖然谷,都讚SP 小學其實是一間好學校,尤其現在搬咗,又有新校舍。其實都是睇家長要求嘜!

geppetto 發表於 13-8-13 12:01
回復 ic07 的帖子

個人覺得入學面試好重要。
面試也不能確保完全沒以上問題,除非很嚴重。如果輕微或臨界的個案,可以在不太長的面試時間反映不來。學障或讀障可以在高小以上才浮現,情緒問題亦可有事才引發,過度活躍可以完全不會在面試知道。因為有些學校喜歡活潑好動的孩子。反而德育、禮貌、自理、性格、反應等在面試時可以容易點知道。

ng.april 發表於 13-8-13 15:45
我朋友在喇沙小學任教, 佢話 St Paul Boys 小學在學界屬 band 1 tier, 成績勁到爆, 是一間非常好的直資小學 ...
我年代也有老師如此做,加罰企、有同學更可以比老師打了一巴。但我不是讀聖若瑟。我也覺年代不同。現今孩子不像從前我們純純盹盹。老師應該不能再如上一代的老師。

聖保羅男校的校舍和配套,聖若瑟完全比不上。想交費與否,又是另一問題。

引用:Quote:geppetto+發表於+13-8-13+12:01+回復

原帖由 ysnmama 於 13-08-13 發表
面試也不能確保完全沒以上問題,除非很嚴重。如果輕微或臨界的個案,可以在不太長的面試時間反映不來。學障 ...
絕對贊同!

回復 ng.april 的帖子

SJP並沒有按成績分班,每班教的內容、功課和考核範圍都相同,朋友個仔在校成績中下,但參加了不少課外活動,所以有很多代表學校參賽和表演的機會,他也算是很喜歡學校。我對SPB的情況不太認識,因為並沒有相熟朋友的子女就讀,所以真是無意比較兩間學校,只是想在這裏提供點資料,就我所知讓大家瞭解多點現在的SJP。
‹ 上一主題|下一主題