用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唉!今年Net12真係好難叩門呀!
go

唉!今年Net12真係好難叩門呀!

完全無消息

回覆:foktszfoktsz 的帖子

點解

回覆:唉!今年Net12真係好難叩門呀!

你叩St. Joe?

回覆:peterpet123 的帖子

基本上所有都叩!Net12全無回音

回復 foktszfoktsz 的帖子

我同你一樣,完全沒消息。

回覆:jikk160 的帖子

叩了那一間? 我朋友叩李賜豪ok

我都有叩李賜豪,但係百幾人爭6個位

其實李賜豪都係黑馬,有好多人派左去都唔想再叩門。假如有好人成功,可能有好多位放出來。

應該係派左去會再叩其他門

醒目開學勳章

唔清楚你係咪淨係叩一線名校,如果唔係,細心分析,12網內三間大熱女校已經派哂彩,大熱男校St Jo 亦已call interviews,係華仁仲接受申請,軒上下亦陸續派彩,如果到而家叩門都仲未有消息,就試下寶血、李賜豪、st james,因為呢班人叩到以上是旦一間,都應該會放位。

繼續努力、加油!

回覆:pauljr 的帖子

你所講的我都叩了!

醒目開學勳章

咁你不如7月3/4號再打去寶血、李賜豪同st james,另外再打去問下誇區其他學校仲接唔接受叩門申請,我有朋友,真係係放榜後跟住教育署張選校名單(自己區+隔離區),幾乎逐間逐間打去問,不停上網download申請表,再逐間去交表,有d仲係上午交表下午in,最後都俾佢叩到一間本區,雖然不是最理想,但也是一間不錯的學校,所以你都可以試下,不要放棄。

醒目開學勳章

另外,你是有私校backup嗎?因為我見你都叩得幾進取。

引用:另外,你是有私校backup嗎?因為我見你都叩

原帖由 pauljr 於 13-06-30 發表
另外,你是有私校backup嗎?因為我見你都叩得幾進取。
無back up!全部消息,因為住net12,扣外區因為無填過,所以無得in

係全部無消息,因net12無乜幾多間,唔到我進唔進取!

醒目開學勳章

回復 foktszfoktsz 的帖子

你咁諗就錯啦,有d小學根本唔理你有冇揀佢,總之交表交信就一定有得in,當然啦,封信內容點都解釋下點解會叩呢間學校咁啦,總之有得in就有希望,我當日叩門大大話話有十間以上,包括跨區交表交信,大部份都有得in,不過因為一早已叩到一間所以其他都冇去,我冇去in的,有d係唔少人first choice,亦唔想阻人發達。

仲有,你之前有冇考私校?  無論有冇waitlist,都寄封叩門信去。

無論私校或津校,個個/隔個禮拜再叩一次,要一直叩到能夠改變命運為止!  我有個朋友早幾年叩心儀私小,真係一星期一信(親手交)再加電話,叩足兩個月,八月尾至收架!

你既然有backup,更加要比別人做得多,試下逐間逐間打去問,未到開學都唔好放棄!  期待你的好消息。

可能軒上/下會有好消息呢唔好咁快打定輸數!

多謝您們的鼓勵!感激!已經無信心了!