用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學游泳問題
go

學游泳問題 [複製鏈接]

想問下,如果在細個的時候學唔識游泳,大個再學會難學好多吖。
有冇人是大個之後才學咖。
   0    0    0    0

回覆:學游泳問題

我中學時有游水堂學唔識,但出來做野先再學都識啦!

我覺得細個學好d,大個會多野顧慮,更加怕唔想學

引用:想問下,如果在細個的時候學唔識游泳,大個

原帖由 szeht 於 13-06-28 發表
...
細個學唔好期望好快識,但從小接觸,肯定有幫助;大咗學就領悟力強好多,亦會快好多識游!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

細個學游水身體肯定會好好多!我兩個小朋友就是好例子。

引用:細個學游水身體肯定會好好多!我兩個小朋友

引用:Quote:原帖由+sschiu+於+13-06-29+發表細個

原帖由 wongchunBB 於 13-06-29 發表
你既小朋友係幾多歲開始學?學幾耐識?
我兩個小朋友一個12歲一個9歲啦。佢地幾個月大起我們就開始帶佢地去泳池、海灘玩水,約三歲起開始參加幼兒的游泳班,沖涼就花灑照頭淋,夏天就差不多日日落樓下泳池玩,根本由細到大游水就是生活的一部份。泳式方面四式已經學晒。佢地身體真係好好,平均一年一次發燒感冒都無,省很多醫生錢!不過今年起佢地暫停上游水班,因兩個都有新興趣!

szeht 發表於 13-6-28 15:32
...
我媽媽本來很怕水,待我和妹妹升中後才去學游泳。學曉了,她現在很喜歡游泳。

引用:Quote:原帖由+wongchunBB+於+13-06-29+發表

引用:Quote:原帖由+sschiu+於+13-06-30+發表我兩

原帖由 wongchunBB 於 13-06-30 發表
咁你小朋友係單獨學?定泳班小組學?學到幾多歲識第一式?
他們都是上游泳班,約10人一班的。我不太記得幾時學曉,但一定5歲已懂捷泳和背泳。

引用:Quote:原帖由+wongchunBB+於+13-06-30+發表

引用:Quote:原帖由+sschiu+於+13-06-30+發表他們

原帖由 wongchunBB 於 13-06-30 發表
嘩!咁好叻喎!佢地一定係專心又唔怕水又身體靈活啦!

我個大仔由差唔多3歲開始泳班學到4歲幾,再轉私人教 ...
我又覺得唔會話大個先學學唔識!不過大個d功課忙了,我見好多朋友都覺無時間學同練習。游水呢樣嘢都係要平時玩吓水、亂咁游得多"水性"會強些!我兩個小朋友一直都係跟班,他們喜歡有其他小朋友一齊。我聽朋友講一對一會學得快些,不過就"孤獨"些,少了些趣味囉!

‹ 上一主題|下一主題