用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院是否B1A?
樓主: Law12345678
go

深水埗英華書院是否B1A? [複製鏈接]

我朋友個仔都係以前派入YW小學,成績唔好,但憑運動直上YW中學~

bbforever 發表於 13-7-3 01:35
我朋友個仔都係以前派入YW小學,成績唔好,但憑運動直上YW中學~

what kind of sport ?

唔記得籃球定田徑喇!

其實英華啲成績麻麻,我朋友大仔係末代會考生,原本讀迦密中學,追唔上,F.3轉去英華變成學校裡面中上成績個批!嗰年英華14分就原校升F.6,同年我姨甥仔觀塘津校,23分先可以原校升F.6。
朋友細仔宜家英華P.5,成績好一般,有唔合格,但朋友話其實(只要家長唔好多聲,多事幹)一定會俾學生直升英華中學。

jeremyphlam  有唔合格最好小心些,學校應該唔會咁容易畀佢上書院。  發表於 13-7-9 22:45

回覆:11B 的帖子

你講緊末代會考生F.3轉校,即係2008年嘅事,當年英華先剛剛轉直資,仲收緊九龍塘基華小學嘅學生,水準當然麻麻,英華小學2003年9月先復辦,未有咁快見到成績。

最近幾年英華小學的奧數成績都非常突出,差不多是除了喇沙小學以外最好的學校。如這批尖子都選擇直升中學,我相信英華書院在DSE的成績會有所突破。

jeremyphlam  如果只是奧數和音樂應該已超越喇記,但整體仍有距離。  發表於 13-7-9 22:52

上年DSE 6x% 入大學率, 唔係好好, 但都可以接受, 仲有佢地係一條龍, 大部份學生由小學派位直升書院, 成績當然不及Band 1A漂亮。

好多家長經常討論學校的Banding及難唔難入,又有人經常分享朋友或朋友的經驗.等我又分享一下!
論公開試成績,x和曾xx可說是表表者(很多 "名校"也要站一旁). 但更要清楚成績以外的學校方針及理念(這可是很多家長忽略,當然學業都是一環因素)

- #7 "Ying Wa Cry" - main point/key word :: WHAT DO WE APPRECIATE? YING WA!

在網上有一些關於"Ying Wa Cry"的歴史及有些學生的意見可作參考.

- #8 你的說法可說是正確的,但可注意一點是"all-round development" YW 一向的宗旨. (絕大部份活動及刊物都是學生負責)

#19 這情況在現任校長和上一任校長之間有改變(現任是關心學業多些).可見將來在中一用運動入學應更艱難.

#24 資料有點兒....

小學升中要求一定成績及操行,不達標者不能升中. 至於14分升中六情況也.... (只可說跟所知有出入)

跟基全無關(不是基華),兩年只有數人升上中學,都不是原基全學生,他們都是來自它校而插班入當年小學

最後希望大家對有興趣的學校作多些深入了解,亦不要對名校二字有太多.....

適合小朋友最重要.

路人茂 發表於 13-7-4 12:40
好多家長經常討論學校的Banding及難唔難入,又有人經常分享朋友或朋友的經驗.等我又分享一下!
論公開試成績, ...

跟基全無關(不是基華),兩年只有數人升上中學,都不是原基全學生,他們都是來自它校而插班入當年小學

2008年轉直資之後至可以揀學生啫,之前係津校一條龍,根本無得佢地唔收。

再說,這兩年升中的又點會是當年復校的原基全學生呀,這兩年升中的是2004、2005年小一,2003年英華小學已復辦了,他們應都是自小一就已經是Snoopy 校長帶領下的英華小學的學生喎,只不過是循政府派位入咁啫。

做得一條龍中學,就預左接收接龍小學所有學生,中學無得拒收,band123都要收,理論上,無法成為band1a學校。

對banding不明白

是計學校band1定係計學生band1?

是計入學學生band1定係畢業學生band1?

有幾多成band1學生先至係band1學校?

引用:Quote:homingm+發表於+13-7-2+10:51+一定唔

原帖由 VKwan 於 13-07-02 發表
咁又公平d講,讀書唔叻但以體育入到db同喇記亦都大有人在!
係,dg都係這樣的...否則怎樣為校拿獎

Glau 發表於 13-7-4 10:00
上年DSE 6x% 入大學率, 唔係好好, 但都可以接受, 仲有佢地係一條龍, 大部份學生由小學派位直升書院, 成績當 ...
小學部部份家長對書院校長和管理層有些微言,認為中學部沒有小學教師團隊的排除萬難,力爭上游之心。當越來越多直資生上中學,希望可以給予壓力中學部的教學團隊,改善目前的成績。

jeremyphlam 發表於 13-7-10 00:14
小學部部份家長對書院校長和管理層有些微言,認為中學部沒有小學教師團隊的排除萬難,力爭上游之心。當越來越多直資生上中學,希望可以給予壓力中學部的教學團隊,改善目前的成績。 ...

‹ 上一主題|下一主題