用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無返N班已經比小朋友搭校車的家長
go

有無返N班已經比小朋友搭校車的家長 [複製鏈接]

你地覺得2歲就搭校車會唔會唔係幾好?因為我幫小朋友選擇的N班,大部份都要搭校巴,如果唔搭的話,就要工人帶返學,但是起碼都要30分鐘車程,而且工人湊完返學,姐姐返屋企過一陣又要去接放學,如果唔返屋企,又唔知去邊,我想請教大家會點做?
   1    0    0    0

回復 cammyjun 的帖子

大細唔放心, 重要成30分鐘車程, 返學爸媽帶, 放學姐姐接
N班30分鐘車程本人覺得太遠路

醒目開學勳章

回覆:有無返N班已經比小朋友搭校車的家長

我個女一夠兩歲返n班就搭校車!其實而家啲校車都好安全

回復 cammyjun 的帖子

我認為搭校車好過姐姐送返學,因為校車姨姨有經驗,但姐姐可能送小朋友返學的途中顧往講電話。

引用:我個女一夠兩歲返n班就搭校車!其實而家啲

原帖由 puffy0305 於 13-06-27 發表
我個女一夠兩歲返n班就搭校車!其實而家啲校車都好安全
唔洗驚

引用:你地覺得2歲就搭校車會唔會唔係幾好?因為我

原帖由 cammyjun 於 13-06-27 發表
你地覺得2歲就搭校車會唔會唔係幾好?因為我幫小朋友選擇的N班,大部份都要搭校巴,如果唔搭的話,就要工人帶返 ...
睇你地父母點睇,我仔由N 班撘校車到K1, 將軍澳到藍田,點對點,落雨曬冇怕,工人接送我仲驚,例如過馬路,或帶住小朋友周圍去

引用:我個女一夠兩歲返n班就搭校車!其實而家啲

我都係 n1 就坐校車, 之前我完全冇擔心喎, 校車方便好多, 至少橫風橫雨都唔洗怕.

多謝你們的回覆,

大家說得對,姐姐湊可能仲危險

不用擔心!我囡囡N班都搭校車,佢有時在車上訓,有時會同其他同學仔一齊唱歌,好開心喎!姐姐接送其實重擔心,除非在室內又不用過馬路。

回覆:ihui 的帖子

我個仔都是郁唔停,但一上校車就好乖,佢2 歲就開始坐校車,其實校車好安全,司機揸得好慢,又一人一安全帶,如果是交通意外,坐其他車仲多啦。姐姐我絕對信唔過,坐校車,老師在車外接,落雨都帶埋傘抱小朋友入學校,好安全。

請問家長們, 你們有否覺得孩子坐了校車後, 學了一些壞習慣嗎?  我本打算安排我嗰囡讀 n 班時, 坐保母車回家. 但連續兩個朋友, 都說坐校車會讓小朋友好容易學'壞'.  令我有點困擾.

唔使擔心,ok架,我女都由n班開始坐車返學。

回覆:beebee3721 的帖子

如果只是自己學校校車應該唔會,除非本身學校小朋友係曳。禁你都避唔到,因為返到學都會學到。最怕同小學生一架車,因為大個,玩得激,又學左電視既說話,會難攪些

贊成, 我都覺得坐校車安全過姐姐接送, 我仔都係n班坐校車的, 特別係落雨又唔怕, 冬天凍又唔怕,.. 我仔個校車可能都坐得好舒服, 佢都會坐到訓著, 落車比人抱走返到屋企都唔知架~

不過初初單獨坐校車, 見住佢喊住上車... 個心就覺得佢好慘咁, 但小朋友好快適應, 唔洗擔心~

回覆:LittleBallBall 的帖子

我个仔二歲就坐校車,小朋一星期就習慣啦

cammyjun 發表於 13-6-27 16:45
你地覺得2歲就搭校車會唔會唔係幾好?因為我幫小朋友選擇的N班,大部份都要搭校巴,如果唔搭的話,就要工人帶返 ...

我就唔放心俾姐姐帶小朋友過馬路.  姐姐帶返學仲要坐30分鐘車?  家長自己或屋企人接送可能會比校車好, 但如果係工人姐姐vs校車, 我一定揀校車, 除非你家的姐姐是超錫小朋友, 很有責任心, 不煲電話粥和玩手機的啦!  但指的校車一定是學校安排的校車, 而不是街車喎!  

我女都係2歲開始坐校車, 當初選擇是因為這校校車口啤好. 坐了差不多一年.  雖然試過一次俾小朋友整親, 但整體我都滿意架校車, 再重新選擇我都會揀坐校車返放學.  想想特別是下雨時, 叫姐姐打傘還是抱小朋友好?  還是坐校車點到點好.

但你說的最少30鐘車程係校車車程定一般車(如的士或地鐵巴士)的車程, 因為分別可以好大架, 的士10分鐘到的地方, 校車閒閒地要30-40分鐘, 因為在屋企和學校中間一地還有好幾個站, 走的路未必是最直接的.   到頭來上3小時學, 2小時車, 小朋友都幾辛苦.  

我大女一足兩歲讀N都係坐校車,
基本上小朋友係驚老師多過驚啊媽,
所以上到校車大部份應該係乖,
相反,如果姐姐揍你仲擔心,
我係FTM,見到唔少工人掛住吹水傾電話,
你估真係咁有心成程看住小朋友咩

我都係比小朋友2歲搭校車,
放心過比姐姐揍返學.
我小朋友仲要坐成個鐘,因校巴會停好多個站.

回復 sarubuta 的帖子

謝謝你的回覆,30分鐘車程係指小巴車程,如果校巴真係唔知要幾耐
‹ 上一主題|下一主題