用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有誰沒上過N班直接報K1呢???
go

有誰沒上過N班直接報K1呢???

我女兒是2012年5月的!! 現在在煩惱要不要幫她報N班, 還是直接報K1 !! 求幫助!! THANKS

我地冇返N班, 直接考K1, (當年有N班OFFER, 不過不是最心儀的OFFER就想不如多玩一年仲好) 但你係龍B我建議你要考N班試試個反應!

老實講, 讀了N 班, 個小朋友真係長大了不少, 自理也很好, 每餐食飯自己搞掂, 唔洗我煩。

引用:我女兒是2012年5月的!!+現在在煩惱要不要幫

原帖由 ArKeii 於 13-06-27 發表
我女兒是2012年5月的!! 現在在煩惱要不要幫她報N班, 還是直接報K1 !! 求幫助!! THANKS ...
最緊要是教好小孩便便,禮貌等機本也,就直接考K1。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢

我囝囝無上n,唔讀n係因為考唔到。個人而言,我唔覺無上n同考k1有好大關係。
或許佢好彩,大家心儀的都收了佢。

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢

囝囝9月上K1

其實考K1同上N班有無直接關係? 聽聞係上N班無耐就要in K1? 請指教~~

rainbowcov  其實都係架.  發表於 13-6-28 10:05

回覆:journeyman 的帖子

This's the point.
所以咪無乜關係

回復 shevachevy 的帖子

THANKS 呀! 咁又係去面試試下咩情況都好既, 也可以知道自己小朋友去到咩程度~~我BB 係2012年 5月, 咁幾時要開始留意N班面試呢~~

回復 rainbowcov 的帖子

是丫~~ 諗起我個女食飯都頭痛了~~

回復 Obiepapa 的帖子

Obiepapa 你都係直接讀K1??

回復 journeyman 的帖子

Journeyman, 已我所知, 有些學校係可以直上K1的!!

回復 jason1978 的帖子

其實我本身無諗過幫自己BB 報N班, 我吾想咁快比距係學校到生活, 但見到呢到好多PAPA, MAMA, 都為自己子女去報N班, 搞到我都心急起來!!

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢???

我個仔都無讀過N,直接考K!其實唔大問題,我覺得只要家長唔好懶惰,教多D小朋友野,加強自理能力,一定唔會差過有讀N的小朋友既!加油!

引用:回復+Obiepapa+的帖子 Obiepapa+你都係直

原帖由 ArKeii 於 13-06-28 發表

我地個仔上左四五個月就無去了,是間幾好的國際學校。後來覺得真是無必要,又貴。小孩回家只說英文。我地想他讀本地學校。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:回復+Obiepapa+的帖子 Obiepapa+你都係直

原帖由 ArKeii 於 13-06-28 發表

直接考問題不大,主要是搞好三歲前家教,作息正常,吃玩有序。

我覺得好睇小朋友本身性格同資質,還有自己有冇時間及耐性去教.......好似我自己要返工, 公公婆婆湊既, 囝囝兩歲3個月都唔肯講野, 有D野係比其他小朋友發展得遲一D, 但返左N班就開始講野, 佢唔鍾意食野, O係屋企比咩佢都差不多唔食既, 但O係學校老師又話佢會食D, 雖然都係食得慢, 咁我覺得N班對佢係有用既, 所以要視乎小朋友既發展同自己有冇時間去教

回復 leung28oscar 的帖子

咁又係既~~ 吾該晒丫~~

回復 Mymelody33 的帖子

你小朋友幾時去上 N班丫, N班可以插班嗎???