用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam?
樓主: Littlepa
go

升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam? [複製鏈接]

happy_lavender 發表於 13-6-28 01:42
我不會請假陪溫習,因為下面的原因:

1. 這樣做等同鼓勵孩子依賴自己;
我都冇請假同佢溫, 要佢自己識得自動自覺溫書, 我只係同佢講考得唔好升唔到班, 同埋佢上堂會留心聽講,  返到屋企唔會溫得好辛苦, 所以佢小一四次考試都係頭五名之內, 暑假完左升小二...

回復 Wincy0729 的帖子

我 不 會 請假,  但 需求 他 每晚溫習,  考 之前 要 他 自己溫, then 我 再 問問題.  so far so good

回復 tws2010 的帖子

我都沒有請假 , 考試前一個月學校有考試範圍出, 應該夠時間慢慢溫的. 反而本人覺得考前一晚, 不應開夜車, 足夠睡眠才是最重要的.....

回覆:升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam?

亞囝今年升小六,以往佢考試我都係倆公婆夾時間攞假同佢溫習,通常攞半日,合共1.5 日到三月尾還有大假剩要清假

回復 鼻涕蟲 的帖子

True.  I push my kid to go to bed starting from 8.30 pm at night before the exam.  My kid told me his classmates told him they stay late during exam, normally 11 pm or even uptill 1 am...

mansum92 發表於 13-6-27 13:49
考試前有一個月時間準備 先做個timetable每日温少少 就唔需要考試前幾天惡補

...

我都係用這方法. 但我啲同事年假多瓜, 呢個星期有幾個同事同時請幾日假幫仔囡溫書. 佢地啲仔女係小一, 小二

回覆:升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam

一年中,我只會係第二次考試請半日假同佢溫習,一年都會用2日左右

可以請自己都會,因為自己唔放心,返工都無心機。我仔成績唔太好,太多意想到到既野會發生係佢身上啦!我以前見同事請假同仔女溫書我都覺得誇張,但到自己時,就知道果種唔敢放心既感覺
。btw一年二十四日大假,平時好少放,所以有好多假可以請。

從來唔幫手...費事麻煩

Littlepa 發表於 13-6-27 13:14
我沒有經驗跟小孩溫習, 應如何溫習?
怕孩子心散不溫習, 或他們都不知如何入手, 你們會否請假呢?
(每科0.5天 ...

我無請假, 爸爸仲衰到兩次考試前夕都要出差唔响屋企添, 我開始覺得佢係故意。

因為我校考試範圍好少, 唔會重覆測驗的範圍, 同埋打散晒成個月分別考, 所以無得請假。而且, 最重要係平時都有溫, 唔好考試至溫書。考試前可能俾少少練習佢做, 睇佢識唔識, 識就由得佢, 乜都唔理。小一成績只要升到班, 學校唔俾麻煩你就得, 因為升中唔睇的, 可以俾機會小朋友自己tune一tune溫習的習慣, 高小輕鬆好多。不過, 如果係小朋友自己努力既成果, 達唔到你標準都要俾時間佢, 要搵位讚佢。

例子:
阿女上學期中文聆聽考試得70分, 就讚佢:你好叻喎, 第一次考普通話聆聽都聽得明有70分, 你啲普通話一定好過爸爸媽媽喇。
下學期中文聆聽考試80分, 阿女唔滿意, 話同學有100分, 你都要讚佢:哇, 點解呢個世界上有咁叻既小朋友, 你居然進步咗10分!真係唔可以相信, 你真係超級叻。

如是者, 要認同佢既努力, 佢會知道爸媽好鐘意自己努力既小朋友, 就會跟住做。不過, 此乃教女方法, 教仔可能唔一樣。

回覆:little_yolky 的帖子

每個小朋友不同,不能一概而論。有些小朋友記性好, 能專心,自己温習當然沒問題。我的小朋友記性不好, 認不了字又怎能自己温習呢?不懂温會放棄,習慣不合格會一直不合格, 所以考試我會放假陪温習。
因材施教, 如果可以放手, 我也想。

sonkhl  絕對正確.  發表於 14-6-11 10:03

回覆:Littlepa 的帖子

我不會,只會放下一些練習,完成可以自由活動,但不能馬虎做,我回家check講解。初小會出現馬虎做,劃花情況,又會扮吾識做而不做。現在高小,她明白考試要温習,不會亂來,當然也有懶散定力不足。放工,放假我會同她溫習。我每年大假會用在學校活動,陪參加比賽等和一家旅行,囡也知道大假很珍貴,不能亂用'

回覆 natnatbaby 的帖子

想請教下,比D exercise佢地自己做,放工返去點同佢講解呢,逐題教嗎?thx

引用:每個小朋友不同,不能一概而論。有些小朋友

引用:回覆+natnatbaby+的帖子 想請教下,比D+exe

原帖由 bibikids119 於 14-06-11 發表
回覆 natnatbaby 的帖子

想請教下,比D exercise佢地自己做,放工返去點同佢講解呢,逐題教嗎?thx
做錯,又不明白才講解。知道她不太熟習那些topic,再加料這些題目,待她再做下。

bibikids119  thx!  發表於 14-6-11 10:32

引用:仔快升小三,+我想都未想過要用自己d假來陪

原帖由 joanthony 於 14-06-11 發表
仔快升小三, 我想都未想過要用自己d假來陪太子讀書, 我只會在考之前同埋之間既兩個weekend 幫下佢溫 (我地 ...
我囡P4,教緊Electricity, 那些是insulator,conductor等concept,昨晚溫完,今天考。我囡囡又是中文差,我都是温下詞語,成語。上年尾,她開始多看中文課外書,看字速度快了,理解好左,但只是略有改善,仍有大有進步空間的。數學,我每天給她五條數,深淺,運算也有。有錯要改,吾明再教,隔天再比近似題目,看看做不做到。久而久之,數學也進步了。考試期間,温中文也是用了最多時間。

引用:仔快升小三,+我想都未想過要用自己d假來陪

原帖由 joanthony 於 14-06-11 發表
仔快升小三, 我想都未想過要用自己d假來陪太子讀書, 我只會在考之前同埋之間既兩個weekend 幫下佢溫 (我地 ...
重有,中文改善,聆聽也改會改善。我囡普教中,但中聆聽也差少少,她聽得懂,但看題不夠快及消化慢,所以也考得差一點。中文改善了,聆聽分數也上返,其間沒特別操練。

‹ 上一主題|下一主題