用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對兩文三語班同英普班有什麼意見? ...
go

大家對兩文三語班同英普班有什麼意見? [複製鏈接]

大家對兩文三語班同英普班有什麼意見?

1    0    0    0

回覆:大家對兩文三語班同英普班有什麼意見?

which school is it?  assuming it is Victoria, you can switch later on if you don't like your original choice.

however it is usually harder to get into EngPTH class as I was told

想要學好普通話,一定挑選英普班,以Victoria 為例,班中是禁止說廣東話,三年內小朋友在英普的環境內,怎不會英普對答如流呢。不用擔心廣東話問題,如家中用廣東話溝通,大多數都會自動轉台呢

:-) waiwai

所以為此我都揀咗啓思附幼

請問會否吾識用廣東話讀中文,只識用普通話讀中文? 同埋in 英普班是否用英文in架?

引用:請問會否吾識用廣東話讀中文,只識用普通話

原帖由 wailam99 於 13-07-01 發表
請問會否吾識用廣東話讀中文,只識用普通話讀中文? 同埋in 英普班是否用英文in架?

...
我個仔5歲半母語是廣東話,我在教他認字時是用普通話,因為我想他在閱讀時用普通話思考,將來作文時文筆可以流𣈱D。等佢習慣用普通話閱讀時,我亦會每教一個字,都會用廣東話講一次,暫時覺得OK,雖然有時都會有有混淆,但我覺可以接受,只要家長既時提醒,我覺得沒問題。起碼他不會寫出「我係...」,「唔要...」等句子。我認為語言學習是長期的,從小教他口語及手寫文字的分別,將來可以輕鬆D; 當然也可用廣東語來教,但對我個人認為用普通話來分別廣東話及寫作的分別,我不用解釋點解有些口語句是不能寫出來呢

不過我建議如選擇英普班,家長起碼平時都可用英語或普通話和老師溝通,這樣對孩子的成長是好的,以Victoria 為例,班主任是不會和家長說廣東話的,所以就算入到英普班,家長也要在語言環境上和學校配合。至於是否用英普Interview,可直接問學校。但如果小朋友沒有接觸過普通話,而家長普通話又不好, 入英普班會比較吃力,如果影響他的自信心及學習動機,可影響深遠呢。

引用:不過我建議如選擇英普班,家長起碼平時都可

原帖由 wendywaiwai 於 13-07-03 發表
不過我建議如選擇英普班,家長起碼平時都可用英語或普通話和老師溝通,這樣對孩子的成長是好的,以Victoria ...
其實我本身心儀英普班,小女亦有上英文同普通話playgroup , 但屋企係講廣東話,只怕在in 英普班時應付吾到,你考英普班時是否英普對答如流架?

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+13-07-03+發

原帖由 wailam99 於 13-07-06 發表
其實我本身心儀英普班,小女亦有上英文同普通話playgroup , 但屋企係講廣東話,只怕在in 英普班時應付吾到 ...
我囝囝是由PN 班直升K1英普班,而PN班是英粵班,當時考時由於還是不到二歲的BB,所以老師不會要求interview 時講好多嘢。

‹ 上一主題|下一主題