用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展 2013 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展 2013 (已結束) [複製鏈接]

A-Mum 發表於 13-7-3 21:55
回復 shadeslayer 的帖子

嗯⋯ 我估未買過嘅會希望有實物睇下摸下至買,所以等書展。價錢嘛,就真的不要期 ...

I don't think kindles need a screen protection.  As soon as you add a plastic layer, it increases glare and reflection.
To see the real kindle and want to play around, going to Wan Chai Computer center is much better: fewer people, with all models to compare.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

I once had a bad scratch on the monitor. Luckily only the screen protector was marked. There are two kinds of protectors, the clear one is ok.

回覆:A-Mum 的帖子

想去書展買,有無好嘅成語書推介給我的五歲兒子?
想買熊貓博士個套成語動畫廊,但只有VCD版,唔太想買!
期待大家的推介

回復 mylee6 的帖子

你小朋友四、五歲?要靠你讀?
我覺得成語書本本都差唔多,我都係係書展揭下邊本*我鍾意就買 -- 我鍾意嘅先會攞嚟同佢地讀。

回覆:A-Mum 的帖子

我會伴讀,到時帶埋佢去,俾佢揀啦!
另外,我都有興趣kindle, 去完書展,請上來報料,thx!

huba 發表於 13-6-27 14:21
今年兒童天地特别通道的安排跟往年一樣。

The details can be seen on the tips page:

兒童天地特别通道, 係咪同平時經中環廣場行法一樣? 定有第2條路呢?

唔係化 發表於 13-7-14 00:40
兒童天地特别通道, 係咪同平時經中環廣場行法一樣? 定有第2條路呢?

入了灣仔會展門口之後直上是書展的主要通道,在這通道的左旁便是兒童天地通道給兒童及陪同家長使用,這特別通道直達兒童書的館場,省卻行經其他的書展館場時間。
在未入會展中心前,大家都是共用相同的路。

唔係化  解釋得好清楚, 謝謝你! 祝你滿載而歸!  發表於 13-7-14 11:05

我今年都會第一次帶仔仔去書展, 我想問下如我同小朋友一齊入, 係咪都係經兒童通道入, 然後先一齊買票?係咪大人中午12:00前入場都係$10?咁可唔可以自己帶飲品同食物進場架?驚係入面留得耐, 小朋友會肚餓?sorry...d問題係咪好無知咁!?

引用:我今年都會第一次帶仔仔去書展,+我想問下如

原帖由 bb2 於 13-07-14 發表
我今年都會第一次帶仔仔去書展, 我想問下如我同小朋友一齊入, 係咪都係經兒童通道入, 然後先一齊買票?係咪 ...
個次序係先買票後入場。

印象中,上午的$10特價入場票只能在會展中地面的售票處買到,普通的標準票在會展附近指定的7-11或OK店可買到,詳細票務資料可在此查看: http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Ticketing.aspx

買票後如想直達兒童書展場,請陪同孩子使用兒童天地特别通道。就算想先逛其他展場,我也建議先用兒童通道進入再前往其他場地,我覺得這還是會節省時間。

每年經中環廣場行去時,望落地面都見到有人晌會展正門金鐘方向嘅門口入,完全暢通無阻,其實嗰邊係咪都入得呢?

引用:每年經中環廣場行去時,望落地面都見到有人

原帖由 qpa 於 13-07-15 發表
每年經中環廣場行去時,望落地面都見到有人晌會展正門金鐘方向嘅門口入,完全暢通無阻,其實嗰邊係咪都入得呢: ...
唔知嗰個是否超級書迷證持有人入口呢?

醒目開學勳章

書展KINDLE 係 SELL 如果有壞唔洗自己聯絡AMAZON 同寄去.

引用:書展KINDLE+係+SELL+如果有壞唔洗自己聯絡A

原帖由 Laputa 於 13-07-16 發表
書展KINDLE 係 SELL 如果有壞唔洗自己聯絡AMAZON 同寄去.
順帶一提,這本地代理提供18個月保養。

回復 huba 的帖子

香港無代理,所有 kindles 都是水貨來的。18 個月保養是該店自己提供。
我自己咁唸,$690 買到嘅機,要另加 $390 來買個方便和額外半年保養⋯ 我寧願搏佢唔壞,壞就買部新。網上有人部機有非人為問題,只要 email amazon, 即刻寄部新嘅俾佢,跟住自己寄走部舊嘅,比擰來擰去維修好似重方便!

每個人的消費理念不同,我都唔係想幫人賣廣告,大家自己唸啦

huba  No problem. Thanks for sharing different viewpoint.  發表於 13-7-16 19:03

引用:回復+huba+的帖子 香港無代理,所有+kindl

原帖由 A-Mum 於 13-07-16 發表
回復 huba 的帖子

香港無代理,所有 kindles 都是水貨來的。18 個月保養是該店自己提供。
書展Kindle paper white $1380, 請問出面賣幾錢?

回復 四隻貓 的帖子

Kindle Paperwhite 最平~$850

我之前訂返嚟千二... 真係想買多部"dun"返"混"..

A-Mum  電子產品係應該越來越平口既,買多部溝貨啦! :)  發表於 13-7-18 12:44

回覆:香港書展 2013

書展場內有food court

引用:Quote:原帖由+bb2+於+13-07-14+發表我今年

原帖由 huba 於 13-07-14 發表
個次序係先買票後入場。

印象中,上午的$10特價入場票只能在會展中地面的售票處買到,普通的標準票在會展 ...
今天問過,7-11 只賣正價$25門票,沒有兒童票。

引用:回復+huba+的帖子 香港無代理,所有+kindl

原帖由 A-Mum 於 13-07-16 發表
回復 huba 的帖子

Hi huba請問$690kindle 在那裏買?謝謝

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題