用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解
樓主: bb女女
go

點解 [複製鏈接]

其實填張表 3 條 1 有幾難,點解會被理解為有《入讀誠意》?真係唔明!

回復 eddiehon 的帖子

引用:其實填張表+3+條+1+有幾難,點解會被理解為

原帖由 yuenkw 於 13-06-27 發表
其實填張表 3 條 1 有幾難,點解會被理解為有《入讀誠意》?真係唔明!
就係出面d書,成日話111誠意分,唔經歷過都唔知,今年到自己,111連面試機會都無啊

vestzs 發表於 13-6-27 14:45
就係出面d書,成日話111誠意分,唔經歷過都唔知,今年到自己,111連面試機會都無啊

...

應該係此一時彼一時吧,以前學校收生都不足,點會左揀右揀,07 年開始出生率上升,玩法唔一樣。

您係校長有兩個學生來面試,一個有靚仔 portfolio 內附普英數一體一藝證書+比賽獎狀;另一個手 fing fing 話o羊都無,凈係派位紙填 3 條 1 有誠意。您係校長收邊個都使考慮啦!

RebeccaJason  有point  發表於 13-6-27 21:49

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+13-06-27+發表其實

原帖由 vestzs 於 13-06-27 發表

...
就算呢版都好多家長係咁唸。分享資料係好事,先了解要求方便舖路。但吾適宜有過高期望呀。今年見吾少case叩門入都吾係111,學校寧願揀個非111都吾揀111,希望來年家長睇到會清楚d認知遊戲方式,叩門原本就係高難度,尤其無私校back up真係要攪清楚咩叫保險線,叩門有咩要求,吾好心口掛個勇字就搏到盡

回覆:yuenkw 的帖子

其實無乜野,相講下111現在已經不是什麼了,叩唔叩到,唔關111事,不過還有少部份小學會加分,津校大抽獎,自行已經無得選學生,叩門位唔選個比較好慨點得啊

‹ 上一主題|下一主題