用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 童理講清楚-兒童的教育選擇權
go

童理講清楚-兒童的教育選擇權 [複製鏈接]

http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=483&lang=zh-CN&id=31180

大部分津校官校都係一樣的教育模式,想要其他模式,就要自掏銀包找私校直資。
這樣我也可理解,政府提供普及教育,在有限資源下只好行走比較簡單易行的傳統教育模式。

好,我追求自己的教育理念,我要找適合孩子的學習方式,我就自己俾學費,我可以接受。

但考那些私校直資卻是幾千人爭奪幾百學位,如果我的孩子沒有一定的裝備,是否能在幾千人中雀屏中選?

無資源就無選擇?

2    0    0    0

引用:http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.

原帖由 四隻貓 於 13-06-26 發表
http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=483&lang=zh-CN&id=31180

大部分津校官校都係一樣的教 ...
香港直資咁難入,說明了香港家長的取向,對直資的需求。

話說回來,香港家長報來報去都係𠴱幾間一二線名校,有幾多間直資他們也是報嗰幾間,然後說好難入直資。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-6-26 07:55
香港直資咁難入,說明了香港家長的取向,對直資的需求。

話說回來,香港家長報來報去都係𠴱幾間一 ...
前幾年真係只集中某幾間難入.
港同, 優才, 啟基, 啟思(私校), 真道, 播道, 林文燦, 培僑, 福建, 嶺南同學會小學等....幾年前都唔難入.
我同事是啟思家長, 佢前年仲同我講 "放心,你肯申請就會收"... 點知上年好多人報名, 結果係好多reject letter.....
港同就更加唔容易考, 兄弟姊妹在讀既都考唔到....

有一部分家長志在有間back up, 但亦有不少是希望在直資學校中找一條出路.

好喜歡航海家庭爸爸講果句:
"本地學校既學習目的係為左考試, 而唔係為左教育. 如果多功課, 辛苦學習既目的係好既, 我地都會俾孩子學落去. 多功課, 辛苦學習既目的同效果係咩呢?  係無興趣, 無創意, 唔開心, 個女放學返來一副無精打采既樣, 我地無法認同呢種教育方式"

himuimui  Totally agreed.  發表於 13-6-26 15:59
HKTHK    發表於 13-6-26 15:00
shadeslayer  對,非常認同。  發表於 13-6-26 10:47

四隻貓 發表於 13-6-26 10:07
好喜歡航海家庭爸爸講果句:
"本地學校既學習目的係為左考試, 而唔係為左教育. 如果多功課, 辛苦學習既目的 ...
非常認同。
片中最后一句話:“對於沒有能力負擔另類教育的家庭,他們到底還有沒有選擇?”值得我們深思。

Ahbee02 發表於 13-6-26 13:56
非常認同。
片中最后一句話:“對於沒有能力負擔另類教育的家庭,他們到底還有沒有選擇?”值得我們深思。
...

呢句真係令人深思.

我見都有極少量津校可選, 但當中有些有殺校危機...

homeschool 都好講家庭資源, 除了航海家庭有幾多成功批准個案? 有幾多人可以好似陳智思夫婦有能力度身訂做開間學校俾仔女?

深圳私塾果種教法同理念又幾特別. 不過片中佢地蒙眼行山時果位老師既說話方式有點似sales... 像那些幾萬蚊生命體驗班那種味道, 我就有一點抗拒.

回復 四隻貓 的帖子

I think remembering some of the Chinese classics is good though I don't think that should be the main schooling that one receives.  Maybe as an ECA but certainly not school!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Afterearth 發表於 13-6-26 15:23
在自由資本主義社會,除了教育,也有很多情況下「無資源就無選擇」或正確的說是「可選擇的十分有限」,例 ...

而家 "轉直資的英中名校「貴族化」"的問題,正正就系出現「無資源就無選擇」或正確的說是「可選擇的十分有限」情況........

引用:Quote:Afterearth+發表於+13-6-26+15:23+在

原帖由 samuel89 於 13-06-26 發表
而家 "轉直資的英中名校「貴族化」"的問題,正正就系出現「無資源就無選擇」或正確的說是「可選擇的十分有 ...
無選擇?官津中小學近千間,加上 10% 直資學費減免,選擇很多。反而對官津校不滿的家長,數量很多,選擇卻很少。為何基層選名校的權利大過中產選擇另類學校的權利?

很多人反對直資,係清貧學生無得選名校。其實呢個都唔啱,因為有學費減免。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

無資源都可以有選擇,希臘同其他西歐國家就係喇。在香港想有多d選擇就要比其他人努力。人人都入到就唔叫名校,成績唔好直頭冇人想入。
‹ 上一主題|下一主題