用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 褓姆車費升咗38.5%呀!!!
go

褓姆車費升咗38.5%呀!!! [複製鏈接]

昨天褓姆車公司發出通告,今年9月的車費要由$520升到$720,升覆達38.5%,當我打電話去查詢為甚麼要加那麼多的時候,他們的回覆係因為上年加得少咗,所以今年要加返多D,仲話如果你唔搭唔緊要,只要交番回條話唔搭就得喇。如果唔係要照顧個細仔,真係寧願辛苦D自己送他返學呀
   0    0    0    0

回覆:cindytam 的帖子

嘩……好貴呀!我想問你由邊度返學校?

回覆:yclau 的帖子

冇得揀,幾貴都要搭,局住被人搶劫啦!

引用:昨天褓姆車公司發出通告,今年9月的車費要

原帖由 cindytam 於 13-06-26 發表
昨天褓姆車公司發出通告,今年9月的車費要由$520升到$720,升覆達38.5%,當我打電話去查詢為甚麼要 ...
請問你搭邊條線?

引用:冇得揀,幾貴都要搭,局住被人搶劫啦! +

原帖由 teresayc 於 13-06-26 發表
冇得揀,幾貴都要搭,局住被人搶劫啦!
係,確實校車公司係唔憂做,但都要講俾佢地聽,免得將來更過份。

我係由深井往返學校的,你估我跟學校投訴他們的加幅太大,學校會有甚麼回應呢?

cychan39  你可以向學校投訴,學校沒地方投訴,學校的回應是無辦法.  發表於 13-6-26 20:44

醒目開學勳章 王國長老

加價學校一定知, 只係學校未出通告但校車公司提早出通知要留名.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

之前睇過D報導話好多旅遊巴唔願做學校,而呢D服務係要招標競投嘅,相信學校都係揀無可揀,最惡劣嘅情況係只有一間公司投標,咁响有校車同冇校車嘅選擇底下,又可以點呢?不過唔知佢地簽咗幾耐約呢?問下D PTA委員可能知喎!

即係要比佢地"咁"住搶啦

回覆:cindytam 的帖子

如果廿九號見到校長,揾個機會問下佢先

回復 teresayc 的帖子

點解29號會見到校長呢?

醒目開學勳章 王國長老

teresayc 發表於 13-6-27 00:14
之前睇過D報導話好多旅遊巴唔願做學校,而呢D服務係要招標競投嘅,相信學校都係揀無可揀,最惡劣嘅情況係只 ...
三年合約, 13-14 學年係第二年合約.

相信唔係學校返學返得早, 校車可以走多轉去接另一間小學或幼稚園, 我地都未必會有校車搭.................今年都無左青衣線, 只係出通告話畀家長知可以搵邊間保母車睇下有無位.

海官直頭無校車, 全部都係家長自組保母車返學咋.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

teresayc 發表於 13-6-27 00:37
如果廿九號見到校長,揾個機會問下佢先
個日你又要做大力士抬書同買校服.

引用:Quote:teresayc+發表於+13-6-27+00:14+之前

原帖由 miriam 於 13-06-27 發表
三年合約, 13-14 學年係第二年合約.

相信唔係學校返學返得早, 校車可以走多轉去接另一間小學或幼稚園, 我 ...
睇尼如果要坐校車,就局住比人搶錢,真係無天理!

回覆:yclau 的帖子

每架校車都要有個姨姨响度,成本係高嘅。其實無論點,我都會搭架!唔想工人姐姐湊黎湊去,浪費時間。

引用:回復+teresayc+的帖子 點解29號會見到校長

原帖由 cindytam 於 13-06-27 發表
回復 teresayc 的帖子

點解29號會見到校長呢?
因為29號小一新生買書買校服呀

回覆:teresayc 的帖子

已經正式收到通告,加幅係0至10.5%不等,我覺得尚算合理。

醒目開學勳章 王國長老

cindytam 發表於 13-6-26 19:50
我係由深井往返學校的,你估我跟學校投訴他們的加幅太大,學校會有甚麼回應呢? ...
你搭個條深井線唔關學校事喎, 我地搭緊既校車最高都係加 $40, 無話 38.5% 咁恐怖啵.

醒目開學勳章 王國長老

teresayc 發表於 13-6-29 00:20
已經正式收到通告,加幅係0至10.5%不等,我覺得尚算合理。
睇左加幅合理, 呢幾年都係差唔多呢個 %.

我開頭想唔搭, 但諗諗下阿囡繼續係校隊會放學後操練, 校車隊放 1630, 自行隊放 1700, 搭校車最盡 1710 返到屋企, 自己搭巴士無 1745 都返唔到.

引用:Quote:teresayc+發表於+13-6-29+00:20+已經

原帖由 miriam 於 13-06-29 發表
睇左加幅合理, 呢幾年都係差唔多呢個 %.

我開頭想唔搭, 但諗諗下阿囡繼續係校隊會放學後操練, 校車隊放 16 ...
咁不如搭啦!

‹ 上一主題|下一主題