用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小-面試後被邀出席初信成長分享會
樓主: fa01
go

音小-面試後被邀出席初信成長分享會 [複製鏈接]

引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-25+11:02+我未

原帖由 Cutemom0808 於 13-06-25 發表
o甘你以前interview有冇叫你當場决志?

無,我地本身係基督徒。 當年既interview甚至無提過信仰,只問在家點教孩子同對學校教育理念既睇法。

引用:入會送學位+?!+@@+Crazy +

原帖由 Jessica_chung 於 13-06-25 發表
入會送學位 ?! @@ Crazy
你點肯定?

我個人覺得無論係對邊一間學校都好,講fact或個人感受都無問題,但唔應該將揣測既事就當真實咁樣評論。

回覆:laiyuen 的帖子

你見唔見到有個 問号 ?

回復 hoihoima 的帖子

is it really true " 決志 in order to get an offer"???
i like this school very much but I am not a devoted christian. does it mean no offer for those who are not Christian????

very disappointed

fa01 發表於 13-6-25 09:32
我是6月8日面試的,你們有否收到邀請? 唔知出席與否會唔會對收生有影响呢? 我都想去但撞了另一間面試時間
...

成日聴音小有好濃厚宗教色彩, 依家感覺係真的, 不過,識兩個讀音小既女學生, 真的好純好聽話, 我諗品德教育應該唔錯.......

其實大家估估下, 不如樓主打電話去icqm問清楚好過啦. :

咁我又覺得未必係 (決志to get an offer). 有感陳生對教學也是充滿熱誠, 他籌辦一間學校, 唔會為了單一目的 (去招攬信徒). 只不過他的教學理念是福音及音樂能培養出一個有良好品德及心性的小孩.
申報:無神論者, interview 亦被reject 了, 因為我個仔不知是interview 而沒有盡力

醒目開學勳章

印象中是無提過決志的,只是問如小孩入讀本校是基督教,你們有咩意見?我答她我地是無任何宗教,會由孩子自己大D才決定是否入基督教咋.

laiyuen 發表於 13-6-25 12:53
無,我地本身係基督徒。 當年既interview甚至無提過信仰,只問在家點教孩子同對學校教育理念既睇法。

今年我識得去in既人全部有要求决志,而我interview時可以講99.99%時間係講家長願唔願意信基督教,大家可能會話如果家長有相同/開放宗教觀對將來家校合作事半工倍,但在interview時花了99.99%時間去討論宗教且要當場决志實在意料之外。

醒目開學勳章

咁我讀了編聖經文章是否代表巳決志呢?

fa01 發表於 13-6-25 14:28
咁我讀了編聖經文章是否代表巳決志呢?

學校覺得你决左志咪得lor

fa01  OIC!  發表於 13-6-25 14:40

回復 fa01 的帖子

我地答既嘢同你很似, 我們兩公婆無宗教信仰, 但不會反對亞仔的信仰, 隨他所想而行。即我不反對他日仔仔信基督,這是他既選擇。

家長面談完前也有祈禱。

fa01  你有無被邀請?  發表於 13-6-25 14:41

回復 CatEgg 的帖子

引用:回復+fa01+的帖子 我地答既嘢同你很似,+我

原帖由 bryanmama1 於 13-06-25 發表
回復 fa01 的帖子

我地答既嘢同你很似, 我們兩公婆無宗教信仰, 但不會反對亞仔的信仰, 隨他所想而行。即我 ...
bryanmama1,那麼你有無收到這個分享會的邀請?

回覆:音小-面試後被邀出席初信成長分享會

乜唔係小一面試咩?點解好似變咗傳道咁?感覺好怪囉

引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-25+12:53+無,

原帖由 Cutemom0808 於 13-06-25 發表
今年我識得去in既人全部有要求决志,而我interview時可以講99.99%時間係講家長願唔願意信基督教,大家可能 ...
如果真係好似你咁講,真係唔係幾好

laiyuen 發表於 13-6-25 15:08
如果真係好似你咁講,真係唔係幾好

所以我之前在另一個post講佢地個interview好利害,我原本唔想講interview內容的,因好似仲有人未in的,但呢個post踢爆了,所以都沒所謂了

Cutemom0808 發表於 13-6-25 15:15
所以我之前在另一個post講佢地個interview好利害,我原本唔想講interview內容的,因好似仲有人未in的,但 ...
音小已經在上星期6完成了14/15的P1 interviews 了

loveDD 發表於 13-6-25 15:19
音小已經在上星期6完成了14/15的P1 interviews 了

係咩,唔係29重有round

LOVELY-BABE 發表於 13-6-25 14:59
乜唔係小一面試咩?點解好似變咗傳道咁?感覺好怪囉
出生率高了,面試人多了,學校自然可以要求更多
‹ 上一主題|下一主題