用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 786
go

基華(九龍塘)問與答   [複製鏈接]

回復 ck1666 的帖子

謝謝你啊

很久沒有上來, 原來有心人在這裡開了一個問答園地.

786 的資料都很齊全, 意見亦中肯.

最同意是 這校的家長不算是格鬥式, 起碼我身邊唔覺有.  

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

lamlammama 發表於 13-11-19 15:42
很久沒有上來, 原來有心人在這裡開了一個問答園地.

786 的資料都很齊全, 意見亦中肯.
Hi lamlammama,
你好, 我係今年自行派位選基華的, 下週一會有結果.

但自行選了這間後, 到最近這幾週才知此校功課和默書都幾多吓, 一週可以有中默, 英默, 普通話默併音, 再加上數學, 英文評估...........在我來說, 這校都算是戰鬥格啊..

請問你小朋友平日有沒有時間玩?

返學開心嗎?

回覆:LHLMother 的帖子

路過,見呢位家長咁concern .我就分享小小。小女也是今年小六。六年來除咗有小一開學時有小許吾適應外,嗰d大測,小測,默書看似很多。但每次都有充足時間通知。一定有充足時間預備。今年開始校內的課外活動最多可選擇兩樣,留校時間相對減少。頭五年小女每星期有三至四天要留校。小女從未向我表示吾鐘意返學。

simonkawah 發表於 13-11-24 12:52
路過,見呢位家長咁concern .我就分享小小。小女也是今年小六。六年來除咗有小一開學時有小許吾適應外,嗰d ...
Hi simonkawah,

見到你咁講, 我都安落些, 謝謝你的回覆啊!! 明天就有結果, 將結果交給上帝.

我仔仔 (20分)都自行收生抽唔到, 係咪有很多世襲生 ? 唔知舊年情況如何!

easybring  太多20分基督教徒來抽. 41網太少基督教學校.  發表於 13-11-25 12:04

LHLMother 發表於 13-11-24 23:32

見到你咁講, 我都安落些, 謝謝你的回覆啊!! 明天就有結果, 將結果交給上帝.

多謝你的鼓勵, 感恩小兒在今次的自行(20分)被抽中, 希望他適應日後能小學生活.

LHLMother

lamlammama  恭喜你啊.  發表於 13-11-26 09:46
simonkawah    發表於 13-11-25 19:36

smartpighk 發表於 13-11-25 10:44
我仔仔 (20分)都自行收生抽唔到, 係咪有很多世襲生 ? 唔知舊年情況如何!
世襲生與計分好似是分開計喎.

引用:Quote:smartpighk+發表於+13-11-25+10:44+

原帖由 LHLMother 於 13-11-25 發表
世襲生與計分好似是分開計喎.
今年世襲46人(36人為上限,因此10人從統一派位取去),自行計分得番24人。好多手持基督教20分想入這學校。你好幸運呀。

派不到的不要失望,祝你們下一輪派心儀學校。

LHLMother  多謝你呀!!  發表於 13-11-26 11:24

LHLMother 發表於 13-11-23 13:47
Hi lamlammama,
你好, 我係今年自行派位選基華的, 下週一會有結果.
Hi LHL Mother,

我又未覺得此校是戰鬥格, 有時幾科在同一週出現是湊巧吧, 是有足夠時間預備的.
功課量會漸多是事實, 傳統學校就會有這現象, 明白到學校是想更進一步做好成績吧.
囡囡這些年在學校的生活可以用多姿多采來形容, 每年問她都是喜歡學校的.
我自己的感覺是沒有後悔幫囡囡選了此學校, 感恩  神為她預備.

simonkawah    發表於 13-11-27 09:56
LHLMother  我也很感恩神的預備, 和教會弟兄姊妹的關心和支持.  發表於 13-11-26 11:27
LHLMother  多謝你回覆啊!!  如之後再有問題(之後想問些關於教學, 老師等, 想早些給囝囝心理準備), 未知可否請教?  發表於 13-11-26 11:26

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

你好, 請問知唔知有無人可以第二志願入到基華?

LHLMother  據我所知, 上年有人以第2志願入咗  發表於 13-11-28 10:40

回覆:基華(九龍塘)問與答

一直沒有回答升中資料,因為學校一向少公開,都是升中日有塊板寫出來,然後又收埋。

我的資料可能不完全正確,有勞其他家長指正:

大家都知基華以名次派ab「c+d」班,「c+d」班要補底所以小班教學,所以ab班特別多人。c班大約20多人。剛過的六月派位,c班也有10多個入了band 1黃芴南,所以基華的band 1率應創了新高。b班很多到迦密。

然而考入「神級」中學卻不多。那塊升中版出現的名字不起眼,不算亮麗。

總體,band 1 率奇高,但要入格鬥派神校率,仍要努力。

LHLMother  thankyou!!  發表於 13-11-27 10:36

回覆 786 的帖子

就本人自己理解,上年派得吾錯有兩大可能性.

1.黃X南正式搬入大圍,好多原九龍CITY區的家長及學生會毫不考慮. 所以有位俾C班(BAND 2).
2.上年D小六生是2005-2006年入基華,正是基華由彩虹村搬來基華的第一年,大家都知九龍CITY網去好多區都會升BAND,而自行收生大多學校參考教育局個全港排名.而基華真係放好多資源在training interview. 我相信好多同學在這第一階段已有派到.

至於神級學校, 記憶所及彩虹村年代仲有聽到,呢幾年同意真係少咗.不過好彩上年都有個YWGS.

LHLMother  thankyou!!  發表於 13-11-27 10:36

786 發表於 13-11-26 19:19
一直沒有回答升中資料,因為學校一向少公開,都是升中日有塊板寫出來,然後又收埋。

我的資料可能不完全正 ...

c班都有10多個入到黃芴南好勁,知唔知共他c班派咗去邊D band2學校?

引用:Quote:786+發表於+13-11-26+19:19+一直沒有

原帖由 ponysee 於 13-11-27 發表
c班都有10多個入到黃芴南好勁,知唔知共他c班派咗去邊D band2學校?
我不知道,不知有無人補充。但有人去聖保羅男校、英華女、還有2-3個去曾肇添(全畏港入十大唯一兩間地方名校、其餘皆傳統名校,另一間為上水鄧顯)。不過早一年更亮麗(但band1率無咁高)有去聖保羅男女、瑪利諾、九華。

回覆 LHLMother 的帖子

恭喜曬

ponysee 發表於 13-11-27 20:08
有培道,九真,陳瑞祺,胡兆熾等, 普遍都升BAND. 私心講句,希望今年都係.

simonkawah 發表於 13-11-28 13:21
有培道,九真,陳瑞祺,胡兆熾等, 普遍都升BAND. 私心講句,希望今年都係.

真係一年好過一年喎!!

祝福你小朋友都派到一所好的中學!!

引用:+本帖最後由+simonkawah+於+13-11-27+13:39

原帖由 simonkawah 於 13-11-27 發表

回覆 786 的帖子
最近我知多左升中派位制度。原來第一階段自行不像小一咁有50%位,只有30%。所以如果自行可以入到某校,面試當然重要,還要看全港和全區rank.假設上年咁多小朋友入band 1校,咁基華全港和全區rank都不弱。

不過,少入名津,相信是學校希望少些「搏」來換多些穩陣banding有關。

想問下幾時分a,b, (c+d)?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題