用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 考2014/2015 小一求意見?
樓主: Allyly
go

考2014/2015 小一求意見? [複製鏈接]

Before interviewing by this school, I already received 2 rejects. I felt really depressed for a few days. But I still prepared for the coming interviews. After received the offer from the school, though it is not our dream school, I need to say THANK YOU for the helpful  BK parents here. They talked about the school positively. I like this school very much. Now I got another offer, I released the seat of this school to someone who didn't have any offer.

回復 我愛賴屎B 的帖子

我上星期中才收到waiting信, 昨天寄出了新報名表, 所以未知能否趕及11月的面試
我已回覆學校會參予6月的面試, 希望可以多一個機會
我而家只祈求越黎越多其他直資/私校出offer, 會有學生放位
我真心喜歡這學校的

引用:回復+我愛賴屎B+的帖子 我上星期中才收到w

原帖由 iluvchun 於 13-10-22 發表

我上星期中才收到waiting信, 昨天寄出了新報名表, 所以未知能否趕及11月的面試
一定有人放位, 加油呀

過去了就已的經過去,最好放低一下,如你喜歡此校,你應不理其他,再次申請.

引用:Quote:bxxd+發表於+13-10-22+19:41+過去了

原帖由 我愛賴屎B 於 13-10-22 發表
我和c6拉鋸中,他堅持再報,而我不想,覺得勉強無幸福~
人家不准我參加11月面試,要等11月成功者不要學位 ...
請問是否學校同你講waiting 既小朋友11月不會再有機會面試, 一定要等6月?

我寄了申請表去學校, 未打去問

其實小朋友入一所小學, 父母大家最好都有共識, 免得日後有爭執難為了孩子。
嶺小就好像一個大家庭, 家長與學生都非常投入校園生活, 愛戴支持學校。
你本人都咁不滿學校, 都無謂勉強自己委屈比孩子再參與面試, 對你自己,對你寶貝和對學校(可能仲要加埋現正就讀、正準備入讀和好期望入讀嶺小的家長)各方面都較好。

誠心祝福你的寶貝能入讀到一所你們(理想)的小學, 過一些愉快的校園生活。

感受到你為孩子付出的, 悉心栽培的; 你們已做了最好的準備, 就已經足夠, 亦非常難得。
不要因此而勞氣, 更不要氣餒, 只不過可能合適的學校還未出現而已, 你們付出的努力是不會白費的。
加油&放鬆點, 餘下的就交由上天安排吧!

我愛賴屎B 發表於 13-10-23 11:01
現就讀算OK幾好幼稚園,因此我較心儀英文/傳統小學,將來升中有保證。

C6自小份人較懶,不想小朋友面對太 ...

你思想太奇了, 十一月的面試其實係第二輪面試, 係比第一輪未趕及報名的小朋友去面試的, 你可以參考其他學校, 好多學校安排 waiting list 的小朋友再面試的時間, 一般都係所有面試完晒後先會有的.  咁點解你會覺得學校無端端請你去 in 十一月呢?  第二輪係比新報名的人的, 你冇申請, 何來會邀請你呀?

你放下都好, 嶺小或者適合你小朋友, 不過唔適合你, 你咁多不滿, 就算你小朋友真係入讀了, 你只會有更多的不滿, 咁不如算數啦, 將機會留比其他適合的家長吧!

引用:Quote:V.G+發表於+13-10-16+11:33+請問學校

原帖由 chanwendy 於 13-10-16 發表
不如報多次好過啦, 網頁出咗 31/10 前交表, 可以在十一月面試.
我在網頁找不到有關資料, 不過星期一已再寄出報名表。唔知學校會否接受我再一次報名呢。因為我真係好擔心到六月已經餘下不多學位啦

回覆:考2014/2015 小一求意見

唔好理報左先,基本上學位fill up哂,之後再in好大機會補番D放棄offer位,一般直資有20%放棄,嶺小会多D,可能30%左右,所以早報会着數

iluvchun 發表於 13-10-23 13:24
我在網頁找不到有關資料, 不過星期一已再寄出報名表。唔知學校會否接受我再一次報名呢。因為我真係好擔心到 ...

唔好諗咁多, 既然表已寄出, 就安心等信吧, 雖然上年有成功例子唔代表今年都會成功, 但至少你做咗可以做的事情, 即使真係十一月冇得 in, 至少叫做試過嘛.  good luck.

引用:+本帖最後由+我愛賴屎B+於+13-10-23+11:01+

原帖由 我愛賴屎B 於 13-10-23 發表
似乎由頭到尾,嶺小都唔係你心儀嘅學校,佢又唔係英小,又唔係傳統學校,既然都唔係你心儀學校,你又好唔滿意學校嘅行政,亦決定唔再報,不如放低成見,專心一意,好好計劃下一步如何,亦好好同你先生傾下,大家取個共識,免得將來抝撓仲多,影嚮小朋友

‹ 上一主題|下一主題