用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 考2014/2015 小一求意見?
go

考2014/2015 小一求意見? [複製鏈接]

阿仔要考2014/15 小一, 請問今年考的媽咪, 覺得難考嗎? 好鍾意呢間學校, 不過阿仔吾叻, 擔心太多人爭未必入到. 請問interview 會問咩呢?
   1    0    0    0

請問媽咪,嶺小有什麼優勢特別吸引到你? 網上有關嶺小的信息及資料很少啊。

Allyly  開放日  發表於 13-6-25 18:05
Allyly  去左開會日, 我諗阿仔會讀得好開心!  發表於 13-6-25 18:04

回覆:考2014/2015 小一求意見

先要看看妳家孩子適合那種小學生活,是傳統重操練或是喜歡多互動的愉快學習,嶺小係一間老師可以多照顧學生既小學,因為小班,兩班小一合共50人,但老師人數同津校差唔多,師生比例低,先有條件行愉快學習,呢D都係直資好處,因為可以靈活用資源。如果有心讀,當然越早越好,今年全年好似有8-9百人報,差唔多係舊年一倍,第一輪见大概3-4百人爭50個位,机会大好多,不過要放棄统一派位

引用:+本帖最後由+Allyly+於+13-6-24+10:07+編輯

原帖由 Allyly 於 13-06-24 發表

阿仔要考2014/15 小一, 請問今年考的媽咪, 覺得難考嗎? 好鍾 ...
面試要見家長,但都好似傾計咁,問啲好簡單嘅問題

回復 li_penguin 的帖子

我就係想要互動的愉快學習, 成積我放第二!

回復 a_for_apple 的帖子

好擔心, 阿仔好乖, 好肯講野, 思考也ok, interview 應該冇問題. 不過講到成績, 阿仔一定吾夠爭, 讀普通幼園, 又冇cert, 冇特異功能, 希望校長真係會揀d有心讀既.

Allyly 發表於 13-6-25 18:12
回復 a_for_apple 的帖子

好擔心, 阿仔好乖, 好肯講野, 思考也ok, interview 應該冇問題. 不過講到成績,  ...

小女都冇 cert 冇特別功能, 連 portfolio 都冇添, 小女來年升小二了.  放心吧, 學校不重呢啲無謂野的.

Allyly  thanks!  發表於 13-6-26 15:29

回覆:Allyly 的帖子

建議妳早D報见第一輪,机会大D,今年報既人數一定比13-14多,见5月個簡介会反應就知,不過今年有机会開多班小一,可以平衡番取錄机会

Allyly  thanks!  發表於 13-6-26 15:29

回復 Allyly 的帖子

又冇cert, 冇特異功能, 希望校長真係會揀d有心讀既 !

校長會的 !

Allyly  Thanks! 我會叫阿仔interview 果日好似平時同老師傾計咁, 希望佢吾好太緊張!  發表於 13-6-27 16:41

回覆:考2014/2015 小一求意見

學校真係好有心,我第一次被 reject,佢都俾我再報名,最後收咗,大家都努力!

回復 Allyly 的帖子

我仔仔報考,又係乜都無!成績不太好/無証書/無上任何興趣班!
其實老師好睇家長是否認同學校概念和小朋友是否適合?
只是同老師傾偈,輕鬆心情面對就得!
加油!

多謝各位!

回覆:考2014/2015 小一求意見?

請問小朋友 interview 注唔注重學術? 小朋友從外國回流返港半年左右, 近期in咗d私校/直資, 好明顯學術不及, 聽同講就冇問題, 都想入一些小班教學和相對冇咁谷的小學....

回覆:vivi_ma 的帖子

都係基本对答,解難問題同小组遊戲答問題,重点觀察小朋友適唔適合嶺小教學模式,同埋家長是否認同教學理念

回覆:li_penguin 的帖子

有認識名幼家長,小朋友英普教學,校長同家長倾完之後覺得並不適合嶺小模式,最後都無收到

好心急, 吾知幾時有得interview!

vivi_ma 發表於 13-7-13 19:12
請問小朋友 interview 注唔注重學術? 小朋友從外國回流返港半年左右, 近期in咗d私校/直資, 好明顯學術不及, ...

印象中面試時冇咩問學術嘢, 有都係好淺的, 一般幼稚園生都應付到的.  亞女同班都有同學仔開學時係完全唔識講廣東話的.

引用:有認識名幼家長,小朋友英普教學,校長同家

原帖由 li_penguin 於 13-07-13 發表
有認識名幼家長,小朋友英普教學,校長同家長倾完之後覺得並不適合嶺小模式,最後都無收到

...
Thanks for your info, hope my son ables to get the offer...

引用:Quote:vivi_ma+發表於+13-7-13+19:12+請問

原帖由 chanwendy 於 13-07-15 發表
印象中面試時冇咩問學術嘢, 有都係好淺的, 一般幼稚園生都應付到的.  亞女同班都有同學仔開學時係完全唔識 ...
Thanks for the info...

‹ 上一主題|下一主題