用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無知48網排名
樓主: Ashleykenneth
go

請問有無知48網排名 [複製鏈接]

Ashleykenneth 發表於 13-6-25 00:31
環境都差好遠,但講深就肯定陳呂
環境係講學校大細? 我未去過所以唔知

我自己暫時諗住首位揀基顯第二陳呂,識兩個小朋友讀陳呂,一個有過度活躍操行成績都唔好,另一個操行ok及成績好。兩個媽媽都話陳呂唔錯,佢地既評價係:比基顯嚴d,深d,多功課d。前者話學校幾好,只係佢囝囝唔適合;後者話學校幾好,囝囝讀得幾開心,但恐妨唔適合細囡(較活躍,功課較求其)。
聽佢地咁講,陳呂好似比較嚴及谷(尤其小一已分班),但我唔識人讀基顯,唔知基顯個情況。。。

回覆:請問有無知48網排名

陳呂個校長係博士,呢幾年好積極進取,由之前3線爬到上2線,但升英中派位未聞讚美之聲,有幾多派band 1位是要靠師兄師姐為師弟妹打拼返來的,或者呢刻有得揀其他學校的,未想去做開荒牛,據聞讀得好講d,小二又走去轉校,其實學校係唔錯,但家長會有不明朗的隱憂。反而基顯派位有讚美之聲,家長方向前景較明朗、校舍又大又新。

我都覺得陳呂校長好smart 我聽過幾個校長講野
佢講野風趣 唔會搞到你恰眼訓
另外佢係道教拉 多少有啲吃虧
不過我都要俾個like呢間學校 佢真係好努力

一間學校的好與壞,除了學校本身的因素外,家長的配合都好重要。不過現在很多家長都愛名校,覺得質素有保證,這是無可口非。但另方面又試想想,好的家長所揀的學校,一定全力配合學校方針。而一些愛理不理的家長,當學校接收這一類的小朋友,小一連A-Z都未識晒,十以內順數倒數都未掌握,叫學校又得以短時間內改善這類小朋友及家長水平嗎?

陳呂叩門多收,小一巳分精英班、非精英班,非精英 > 精英 , 因材施教。

引用:我都覺得陳呂校長好smart+我聽過幾個校長講

原帖由 小兔~阿比 於 13-06-25 發表
我都覺得陳呂校長好smart 我聽過幾個校長講野
佢講野風趣 唔會搞到你恰眼訓
另外佢係道教拉 多少有啲吃虧
陳呂學校係博士,仲有編小一教教書,佢好風趣,說話無冷場,佢同平兆校長都好好傾,但如果讀讀下轉校長唔知會變成点

回覆:Ashleykenneth 的帖子

打錯:陳呂校長是博士

引用:Quote:原帖由+小兔~阿比+於+13-06-25+發表

原帖由 Ashleykenneth 於 13-06-25 發表
陳呂學校係博士,仲有編小一教教書,佢好風趣,說話無冷場,佢同平兆校長都好好傾,但如果讀讀下轉校長唔知 ...
其實你都幾滿意個校長,但又為何唔揀佢地呢?

地區問題  如果佢响藍田我揀佢

回覆:小兔~阿比 的帖子

咁又係,如果兩間差不多,我都揀間就近的。

回覆:skmibb 的帖子

我唔揀佢因為讀左尖子班,父母要花好多時間陪佢一齊溫習,做好多課外練習,仲可能要放棄其他興趣班,係程度深嘅小學要考前名次,比一般學校要更努力向上,如果我可以全職教佢功課,讀書還可以,可是我要返工呢

其實呢樣都好睇個小朋友自唔自律,我果個都
有細佬兩個由朝玩到晚,我返到屋企都話未做晒功課
但我都識人地個小朋友係媽媽未返到去已經溫晒書做晒功課
睇下佢有無鬥心
但如果入到尖子班都唔洗驚跌返落黎既 人生有起有落都係體現嘛

兩間都有辣有唔辣,如果只用呢兩校對比,對我黎講,兩間都要行十五分鐘左右,我鍾意陳呂小一就分班,有科學堂,管得比較嚴;鍾意基顯活動教學,返學好行d,但我唔係好想佢返教會學校。
囝囝應該係讀到書既人,暫時"學術"方面幾好,唔曳但心野,性格純品但好玩,受管但唔受谷,我同老師都認為佢適宜讀比較活動教學既學校。。。所以我報幾間直資小學,人地唔收我地就靠抽獎,基顯排第一,如果抽唔中,抽中第二既陳呂都唔錯,再唔中就叩陳呂。

ha...8掛入左黎, 我又搭下咀先!! Ashleykenneth 我應該識你..HAHA
其實講咩野都係假..讀到既, 間間都係好學校...讀唔到既, 比名校你都死! 我覺得都係睇小朋友的..

引用:ha...8掛入左黎,+我又搭下咀先!!+Ashleyken

原帖由 rayeu160 於 13-06-27 發表
ha...8掛入左黎, 我又搭下咀先!! Ashleykenneth 我應該識你..HAHA
其實講咩野都係假..讀到既, 間間都係好學 ...

回覆:rayeu160 的帖子

哈哈,我兩間都唔想讀

引用:哈哈,我兩間都唔想讀+ +

原帖由 Ashleykenneth 於 13-06-27 發表
哈哈,我兩間都唔想讀
你指基顯同陳品?

陳呂

我唸係喇 因為唔想去油塘?
‹ 上一主題|下一主題