用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 請問有幾多人可升聖羅撒中學?
go

請問有幾多人可升聖羅撒中學? [複製鏈接]

請問有幾多人可升聖羅撒中學?

5    0    1    0

上次家長會校長話每年最多85%會升上中學

回覆:請問有幾多人可升聖羅撒中學?

是否真的用晒85%?

只收band 1 and 2 學生. 我當8成收96個學生, 但有100学生屬band 1,2.是否先收唒band 1, 餘下學額比band 2 抽??我記得校長話5收band 3學生。

究竟有幾多band 3学生?

回覆:quebaby 的帖子

係,先收修晒band1生,餘下名額由band2生抽。當然,每年都會有一些成績好或者運動好會去到其他學校。

回覆:Dwarfs28 的帖子

學校係唔會直接話俾家長知佢女兒屬於band幾。但係,係第三次呈分試有成績後會有個家長會,家長會後半部會各自返回班房,班主任會派一張紙條,上面會寫了囡囡屬於邊個名次组別,佢哋以20名為一個组別:1-20,21-40...

當年校長係家長都有提過,要keep住平均分係85分,要入返書院的成數就會好高。聽講近依幾年都冇提依個平均分。

亞囡今年六年班,仲有兩個星期就派彩。

回覆:YuenBaBa 的帖子

請問組別,前或後又代表咩呢?唔該。

Bernice

回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

Hi,

可能我表達得唔好,1-20即係代表囡囡考係全級1-20名以内。21-40就即係囡囡全級名次係21至40名以内,如似類推。

要考幾多名內先係band 1 ??

同埋小六上學期如果要報出面啲學校就要報,甘小朋友點知自己考全級第幾?

因為有啲中學好串,唔係考全班頭三,form 都唔派架ma, 甘點算好呀?

只有20內既資料,好難知是20頭定尾,想出去博下的話可以點呢?我對升中遊戲規則仲好迷胡,你可否講下情序是怎樣呢?5該!

Bernice

回覆:sissysze 的帖子

Hi,

首先,自行報校時,因應當局規定,校方一定會派申請表,而且好多中學的申請表以經可以係網上下download,而唔須要直接去學校拎。但而至於囡囡有冇interview機會。亦不是看成绩表上的成績表的。校方一般參考教署排名表來决定面試名單。

回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

Hi QOOGIRLZOE,
說實話"升中派位"依個遊戲係好難玩。
係聖羅撒讀以經煩小好多嘢。妳想知多D升中的資料,我會建議妳睇睇"升中派位"討論區。係嗰面有好多熱心的家長提供左好多有用的資料。

Sorry, 5明點解你話讀st rose已經少左麻煩,係咩點解,仲有校方跟教署既list, 是否根據呈分考來排嗎?謝謝

Bernice

我也有點不明白,到底個banding係計校內嗰個定全港嗰個?校內band two 有好能全港係band one
8-)

想問下今年你們幾時可以收到成績表呢?因為有人說今年7月9日放榜,學校在這日先派成績表,當天叩門會有問題喎,因為要準備影印成績單!今年我們就是7月9日派成績表,你們會收些收到嗎?謝謝!

Bernice

回復 QOOGIRLZOE 的帖子

如果你都係SRL家長, 你認該知道係明天星期一派 !!!

係咪大部份去st rose 中學? 有去更好學校嗎?

我囡囡升返書院,知道有同學去上智

‹ 上一主題|下一主題