用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 升k2學普通話先定英文拼音先好?
go

升k2學普通話先定英文拼音先好?

升K2,應該學左普通話先定係英文拼音先好呢

回覆:升k2學普通話先定英文拼音先好?

冇話應該咩先?睇需要!

引用:升K2,應該學左普通話先定係英文拼音先好呢

醒目開學勳章

我會選擇英文,英文好,讀書工作都有好大幫助

回覆:升k2學普通話先定英文拼音先好?

其實好多幼稚園k1都會教普通話同英文,你要睇下你小朋友會唔會亂。不過我問過好幾間普通話學校既建議,佢地都話先學講同認字,等小朋友學多些詞彙才學拼音,因為小朋友連字都不懂,即使學拼音都無用。中文唔似英文,英文係字母拼讀,因此細個d學都可以。佢地建議K2下學期才開始學普通話拼音,現在先學認字同發音。我覺得幾有道理

回覆:liuelly 的帖子

我個仔是四歲開始拼音,phonics,國際音標混合讀。如果混合教,家長要每天跟進,因為音標同拼音好似,容易混淆。學得好就好,學吾好就好有失敗感。
如果小孩跟不上,就先選拼音,然後phonics+國際音標。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927