用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉還是不轉?
go

轉還是不轉? [複製鏈接]

小朋友表面上成績可以, 亦喜歡返學, 這校在區內有少少出名, 但經過兩年與學校磨合, 發現越來越不認同學校的一些教學方法及理念, 而現在找到一間, 教學方法及理念都是我所認同, 但這間學校沒甚麼人認識, 我亦只是聽朋友說這間學校的好(她小朋友今年在那裡升小二), 坊間找到這校的資訊也不多, 我應否為我小朋友轉校呢? 我小朋友今年升小三, 如今年再唔轉, 之後再轉亦困難了.   

elbar  或試 嘉諾撒聖心學校私立部 和 香港真光中學(小學部)  發表於 13-6-23 19:28
   0    0    0    0

芷欣mama 發表於 13-6-23 18:07
小朋友表面上成績可以, 亦喜歡返學, 這校在區內有少少出名, 但經過兩年與學校磨合, 發現越來越不認同學校的 ...
『小朋友表面上成績可以,亦喜歡返學』讀書最重要係小朋友覺得點,如果你無啦啦同小朋友話要轉學校,小朋友會感到無所適從,到底係咩令你咁唔認同呢,以至兩年的感情白白無咗?小朋友的意願係點?

『坊間找到這校的資訊也不多』,連你自己都估估下,唔開名好難比意見。

其實讀個個係小朋友,第一身感受有時都幾重要,你有無同佢傾過或者睇唔睇得出佢鐘唔鐘意間學校?

回覆:Mrs_CoolChing 的帖子

她在學校與同學相處是開心的,要離開再適應,我們也不想,只是她在學習方面顯得力不從心,雖要補習及家長的幫忙。學校最大問題是不詳細教,就要小朋友做及考,小朋友根本不明白,在學習上是很有挫敗感,而且學校課程也去得很快(數學,英文教快半年,普通話小二用小三小四課本)。我只是在想,長遠下去,這個學習模式真的適合我小朋友嗎?

芷欣mama 發表於 13-6-24 08:40
她在學校與同學相處是開心的,要離開再適應,我們也不想,只是她在學習方面顯得力不從心,雖要補習及家長的 ...

或試 嘉諾撒聖心學校私立部 和 香港真光中學(小學部)

引用:Quote:芷欣mama+發表於+13-6-24+08:40+她在

原帖由 elbar 於 13-06-24 發表
或試 嘉諾撒聖心學校私立部 和 香港真光中學(小學部)
聖心私小咪一樣教快半年至一年。 p1 前文用p2.  數學p1 下學期尾用2A , 一路上就小四用教小5, science 小4用小5書本。

芷欣mama 發表於 13-6-24 08:40
她在學校與同學相處是開心的,要離開再適應,我們也不想,只是她在學習方面顯得力不從心,雖要補習及家長的 ...

睇你咁講又好似唔係太適合你小朋友, 我係你我會轉.
希望每天開心渡過 ;-)

區內有少少出名是那一間呢?

回復 芷欣mama 的帖子

你也要考慮小朋友的情緒吧!我在小五時因搬家而轉校,足足有半年不開心,經常哭!想起來也覺得當時很慘,做任何事也沒心機。

在你的角度,似乎學校的教法不太合適,但小朋友若能適應,你真的犯不著去干預!若仍不放心,可嘗試陪小朋友預習,將不明白的地方列出,上課時問老師吧。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 芷欣mama 的帖子

我唔敢肯定,我覺得我囡囡同你同校。
但你話小朋友成續都算可以, 咁又唔需要咁快轉校啦,不過我都覺得學校教淺考深,有時都幾有挫敗感。
(如果我地係同校)但你有無留意下年書單?小三的英文唔係用小四的書,而係用番小三的書,但轉左出版社,咁即係再溫多一年,同埋呢本新exercise book教D野多D, 我覺得會好好多囉.... 至於PTH, 即使教快兩年,我個女都catch up 到,或者你試下搵下PTH班上下會好D.
不如你再睇定少少先再決定啦。
加油!

我認為要轉就及早轉, 等到成績跌咗先去搵學校, 我相信學校的level要discount 好多先得. 名校棄將, 唔一定有so, 反而重多枷鎖.  而且小朋友大d更唔想走, 對成績佢地唔會同家長抱住同一個觀點, 如果你有心水學校真係不如早d向佢出發啦.
‹ 上一主題|下一主題