用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優 = 知優
go

資優 = 知優

亞仔亞仔,你幾時會改變呀! 幾時先會上堂專心呀!考試可唔可以小心D呀,唔好成日咁粗心大意啦!你知唔知,你這樣已經錯失了好多機會呀!唔好意思我真係好想呻下,在老師心目中,老師係唔會理你係咪資優的。只要是成績又乖的學生就足夠了。真係知優知優

回覆:boyboy2006 的帖子

你的問題好奇怪,就算你的孩子不是資優,你也會察覺他粗心大意和上課不專心等問題吧。如果不及早改善,孩子長大後仍會不斷踫壁。
換個角度,老師太遷就也不是好事呢。

真的,上課不專心和考試粗心大意,可能是其它問題引致的。資優,一般不會令孩子這樣。有沒有考慮過,除了資優,還有其它問題妨礙他的學習?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:資優 = 知優

其實很明白是性格問題,所以現在都想緊辦法去幫助他。學校有資優課程參加,但其實根本就唔會理會你係咪資優,只要你考得好和乖就足夠了,那麼為何要註明資優課程呢!

回覆:boyboy2006 的帖子

這情況是普遍存在。小兒唸國際學校也會這樣,自己兒子沒有被推荐,就唯有自己找出路了。Hard feeling在所難免,但努力想辦法幫他才是上策。

回覆:Radiomama 的帖子

謝謝你,是的,真的要確自己,現在正在尋找方法去改變他。

簽名被屏蔽

各位好, 看到呢個 topic 真係好開心, 大家可以交流下.

boyboy2006, 我同你情況一樣, 個仔都係響學業上發揮唔到應有既iq~
我仔都係粗心大意, 上堂唔多專心, (但佢話唔想), 我仔仲多一樣, 就係自以為是, 即係佢解題目, 會加埋佢自己既 thinking 模式, 我仲嘔血, 雖然唔算好嚴重, 但都足以令我噴血. 明明好易答到個答案, 但我仔係會諗得複雜.....所以錯.

所以成績唔係好好. (all passed but not high marks) 老師亦冇去了解佢, 同學亦冇了解佢. 某程度上我覺有小小蝦佢. 所以返學都唔算開心.

佢coming 升小三了, 資優教育學院係咪有課程比小三以上學生? 係乜野o黎嫁? 有冇用?

大家交流下.

Anniemun  小朋友咁聰明,你可和他說,平時做功課,例如作仞和作文,可以自由發揮,但到考試就最緊要答到重點。  發表於 13-6-25 18:45

回覆:moonychan 的帖子

hi, moony chan 同是天涯淪落人,好想找辦法去幫佢,但真是無從入手。我個仔同你個仔都好似,明明好簡單,但自己就想多了,我都好想求學不是求分數,但學校和老師不是這樣呢!  

boyboy2006 發表於 13-6-25 19:13
hi, moony chan 同是天涯淪落人,好想找辦法去幫佢,但真是無從入手。我個仔同你個仔都好似,明明好簡單, ...
我由K2 已經煩到而家~
最煩惱時有諗過睇醫生, 但最後都冇. 因為我老公比較理智, 我老公好明白個仔, 佢話佢細個都係咁.佢比好大包容佢. 但做媽媽的, 最大壓力某程度來自其他人目光. 好怕接放學, 因為有乜事, 老師會叫停講幾句, 有時其他同學仔都把口唔收, 行埋O黎話我仔又點點點, 其實我覺得呢D 小朋友都好冇禮貌, 我唔比我仔批評人的, 因為明白家長會難受. 但可惜. 果D 同學仔會千方百計咁埋來講, 我覺得好討厭.

你地又有冇呢D 問題?

回覆:moonychan 的帖子

要保持笑容咯!我仔升year 5啦,你講的情況在他身上也出現,微笑面對批評,微笑教育自己個仔。互勉!

傻太    發表於 13-6-26 13:08

回覆:Radiomama 的帖子

講得沒錯,微笑係最好的辦法。我今天送仔返學都遇到同樣的問題,同學仔就系咁同我講,我個仔點點點,我當時唯一的反應就只有微笑,然後話哦、系咩。但我個仔就好大反應囉。我只有安慰個仔,叫佢下次做好D,媽媽相信你可以做得到。所以我都有壓力