用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇人學緊劍橋英語?
go

有冇人學緊劍橋英語? [複製鏈接]

小朋友而家4歲,想幫佢報劍橋英語,但唔係為考證書,想長學,因為覺得有聽講寫等練習,唔知有冇小朋友學緊可以俾d意見呢?因阿仔冇接觸開英文,所以聽講都唔掂,劍橋對佢嚟講會唔會難咗d?想知現代小學士定Moneky Tree好呢?小學士就平d,但唔係外籍老師!
   4    0    0    0

可以試下,劍橋英語都係由淺入深,但邊間好就自己試先知

真係要試過先知夾唔夾, MONKEY TREE 係由 Phonics 開始架喎.

ME1227  monkey tree phonic 好嗎  發表於 13-8-12 13:20

我都諗緊報唔報 MONKEY TREE 好.

回復 肥面媽媽 的帖子

我之前去monkey tree評估,佢話我個小朋友唔係識太多字,驚劍橋會深d,建議我俾佢上chat rooms先,即一個星期每日有唔同主題嗰款,我諗住報勞作同科學兩日,等佢習慣聽多d英文先囉!但我之問第二間,又話佢呢個程度可以開始讀,其實我有朋友個女仲細d都有報,不過唔係呢間,都係讀starter,都唔知點先為之啱讀,一d又話細d讀先啱,一d又話要有一定程度先好報!

Monkey tree 我之前問過如讀劍橋是不用做評估的, 剩係學 PHONICS 先要, 唔通間間唔同 ?!

回覆:肥面媽媽 的帖子

我喺荔枝角嗰間要呀!因為新開,佢仲免費有一堂chat rooms堂試,阿仔試過勞作堂佢話開心喎!

其實劍橋試可以上英國文化協會自己報考,–年可考幾次,但要夠5歲先可以報。去書局買past paper自己屋企做都得架啦,past paper有教試範圍,串熟晒d字同聽多d listening,取13個盾唔難。

而家有pre-starter上

俾D本身基礎未夠的上

我個仔上緊,啱D本身謮程度較淺的中文幼稚園生上,如果讀英文名幼個D,會覺得太學校都學呢D
‹ 上一主題|下一主題