用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係好得人驚
樓主: 大件仔
go

真係好得人驚   [複製鏈接]

dannyyau302 發表於 13-6-23 21:07

好多以為入到名校就代表一切,冇諗過家庭教育都好重要的。

回覆:真係好得人驚

話說回來,我認識有子女入讀兩所幼稚園的家長。心態上不一定是要谷完又谷,反而是入了名幼(多為半日),有半天沒時間照顧。所以就近又選一間(多為全日), 因為中午飯吃。

回復 qqsunday 的帖子

"叫嗰啲爸爸媽咪返兩份工試吓"

You are so lucky if you only have one job.  For me, I am doing more than 2 jobs - full time working, take care of children, as tutor for children, managing maids at home, etc.  

回覆:maxtimma 的帖子

同意及認同。
香港的學生在小學階段,多方面都比外國同齡優勝。
但進入中學或大學後,為甚麼不能同樣發光發亮呢。
創意,自發性,毅力,思考力,逆境處理能力,這些都比家長們放棄了。
以爲入了名小便可以一帆風順。
但我有少少資料供各家長參考,每年新増加的精神病患者已去到小學生了。
備註:精神病有很多種的,如自閉,過度活躍,自然自語,也是其中一種。

回復 點算好 的帖子

讀名幼半日, 再返全日, 咁佢咪返早午晚三更?
唔明佢點返到呢?

回覆:大件仔 的帖子

全日都只返半日,學校是否同意是另一回事了

就嚟返埋夜校!

真係太恐怖啦!!!!咁樣谷d小朋友,佢地既心身都唔健康,我一定唔會咁做!!

回復 ha8mo 的帖子

如果有一间学校英普加英粤,返全曰米可以吾洗走2間啦!

引用:同意及認同。 香港的學生在小學階段,多方

原帖由 sampapa 於 13-06-23 發表
同意及認同。
但進入中學或大學後,為甚麼不能同樣發光發 ...
Agree.

Below please find the programme for sharing.

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv%2Fpsychologicalresilience&d=2013-06-19&p=5903&e=221093&m=episode

大開眼界..... 咁我寧願我仔做敗家仔好過有精神病

cuccw  敗家冇藥食,精神病有藥食呢  發表於 13-6-24 15:43
easybring  敗家仔可以教, 精神病很難醫, 不能過正常的餘生. 身邊的人和病人也很苦.  發表於 13-6-24 13:34
little_yolky  但精神病有得醫, 敗家你無得醫喎。  發表於 13-6-24 13:13

可唔可以透露這些小朋友番那2間?

引用:同意及認同。 香港的學生在小學階段,多方

原帖由 sampapa 於 13-06-23 發表
同意及認同。
但進入中學或大學後,為甚麼不能同樣發光發 ...
我個仔今早醒了後在床上又唱歌又自言自語了一輪

引用:可唔可以透露這些小朋友番那2間? +

原帖由 hoyau 於 13-06-24 發表
可唔可以透露這些小朋友番那2間?
我朋友個仔以前一間係主流有名學校,係聖??,有聯系小學,另一間係全英玩嘅學校。佢仔仔加拿大出世,幾歳先跟父母返香港,父母要工作。佢比佢返主流因為個仔中文勁唔掂,返2年先好好多,下午返一間英文全玩,因為父母搵食,比工人帶,情願佢喺學校玩。佢入到ICS父母好開心,之後入DBS更開心因為平好多好多。

回復 大件仔 的帖子

Still remember the news that the man cut his parents into pieces.  One of his reasons is that his parents forced him to learn piano when he was small, which he alleged causing him pain plus lost of chances to build up inter-personnal skills.  

Now wherever I enroll an ECA for my children, I would think of the above case and double (or triple) confirm with my children that they would like to enroll for the course.  May be I should request them to sign a confirmation document so that this can be an evidence in the event of dispute in the future......

大件仔 發表於 13-6-22 16:50
係咪因為要贏在起跑線? 呢D惡性循環, 會唔會有日有埋~~夜間幼稚園~~讀早,午, 晚三間, 除了食,訓,柯, 個小朋 ...

咁你又放心, 因為這些怪獸家長主要是怕蝕底, 半日讀名私校, 半日讀學券校, 咁咪無蝕俾政府囉。所以就算有早午晚, 都只可以申請一份學券, 佢哋唔會報的。我相信N1都讀兩間就真係個別例子, 因為N1無學券。讀兩間, 兩間都要真金白銀, 不如讀興趣班, 英文班好過。

二十年前已識人上午kv,下午st. cat

我囝學校只收大 B, 好多上午返 K1, 下午返另一間 K2做細 B.

‹ 上一主題|下一主題