用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不吐不快……SC
樓主: cutecutewing
go

不吐不快……SC [複製鏈接]

回復 cutecutewing 的帖子

"沒有所謂最好的學校,只有最合適的學校" ---  十分同意!

雖然我唔係SC家長

可憐呀....我好少上來, 唔知發生咩事, 但係家長們呀, 自己係用家時就最好comment 番自己既學校, 唔認識其他學校就唔好去comment呀! 我小朋友不是SC生, 我去年在kv/sc 兩間揀一間時都問了不少人意見, 有朋友直頭將兩間學校既功課呀去compare, 話SC 根本同KV 功課量好多好多野都差不多, 如kv要做5樣功課, sc都係一樣, 最多就係sc 寫10次, kv 就寫15次!

KG 只係剛剛起步階段, 漫漫長路, 大家亙相鼓勵, 大家都係希望小朋友將來健康開心嗎!

(1) 家長對學校的了解同期望
(2) 沒有所謂最好的學校,只有最合適的學校.

選一間乎合期望同性格合適的學校,自然讀得開心.

samchan2179 發表於 13-6-23 14:45
深定淺?

OK 啦....其實我覺得程度唔太深, 唔太淺...算唔錯...但可惜其他重學術既幼稚園, K2已經學緊呢幾個字....但閱讀理解同寫週記, 就真係K3先做

引用:可憐呀....我好少上來,+唔知發生咩事,+但係

原帖由 porporchi 於 13-06-24 發表
可憐呀....我好少上來, 唔知發生咩事, 但係家長們呀, 自己係用家時就最好comment 番自己既學校, 唔認識其他 ...
對呀!可惜有家長會執住人地K幾學邊哪些字!
作為SC家長,我覺得最重要係我個女中文學得愉快,有自信地表達所學。

回覆:不吐不快……SC

呢d功課(閱讀理解和週記)小朋友是否可以獨立handle? 定係家長都要陪住做?

bearcat2003 發表於 13-6-24 15:42
對呀!可惜有家長會執住人地K幾學邊哪些字!
作為SC家長,我覺得最重要係我個女中文學得愉快,有自信地表達所 ...

哈, 我絕無"踩" 貴校意思, 相反, 我係欣賞SC"恰到好處"既程度....因我都唔鍾意教得過深, 好多教得好深既幼稚園....小朋友只係識讀唔識解, 好多生字係佢地個年紀跟本係唔會明白點解....

回覆:KittyMelody1 的帖子

明白,那我誤會了,不好意思。

bearcat2003 發表於 13-6-24 16:27
明白,那我誤會了,不好意思。

唔緊要.... SC係我DREAM SCHOOL..
‹ 上一主題|下一主題