用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不吐不快……SC
樓主: cutecutewing
go

不吐不快……SC [複製鏈接]

引用:我以為我出呢個post實俾人狂插,點知原來有

回覆:cutecutewing 的帖子

K3 閱讀理解,深定淺,每人想法不同

深定淺?

深定淺?

回覆:samchan2179 的帖子

週記

回覆:不吐不快……SC

使唔使咁深呀:;pppp:我覺得太深未必一定好……

引用:使唔使咁深呀我覺得太深未必一定好…… +

原帖由 osramcc 於 13-06-23 發表
使唔使咁深呀我覺得太深未必一定好……
D人話sc中文太淺,上小學跟唔到呀Hahahaha

醒目開學勳章 貢獻勳章

聽聞呢兩三年加深咗,因為之前一路都係average,唔會特別深
照睇真係唔少嘢...最重要係唔會太多抄寫!
恐龍家

好深呀,我睇到都

引用:好深呀,我睇到都 +

原帖由 bm8888 於 13-06-23 發表
好深呀,我睇到都
大部份人都認為淺,你竟然話深

samchan2179 發表於 13-6-23 22:19
大部份人都認為淺,你竟然話深
Honestly I think it is hard.

Much harder than when i was in St Cat K3.

甚麼時候開始課程的深淺會變成幼稚園好壞的因素? Pathetic!! 如果有一間K3 就教"微積分"是否就代表最好? (可以令小朋友容易適應中學和大學課程呀!)
我是SC的家長, 相信學校能實淺教學理念 - 從愉快遊戲中學習, 設計適合不同階段學童的學習需要。

Eytc 發表於 13-6-23 22:43
甚麼時候開始課程的深淺會變成幼稚園好壞的因素? Pathetic!! 如果有一間K3 就教"微積分"是否就代表最好? ( ...
I think what really is pathetic is how the famous local primary schools select students.  Parents just can't help do their best to prep their kids for those exams.

學校會根據那段時期,就寫相關的字,如現在是夏天,寫“夏天來到了,炎熱……”,端午節就寫有關端午節的字,在課堂上既可與小朋友討論,又可灌輸知識給他們,讓小朋友可以更加印象深刻,學以致用,我囡囡每次返到屋企都會講返在課堂上討論的事情給我聽,這實在是一套很有系統及有效的學習方法,值得一讚 。相比填鴨式教學,每日係咁要你寫字,反而令小朋友失去學習動機 。純粹個人意見,不喜勿回 。

真係唔知點解,而家啲人覺得學校教得越深就越好,如果咁講,係咪即是代表所有教得好淺的幼稚園入面啲小朋友升上小一後就係考包尾呢?係咪就一定跟唔到小一課程呢?如果係嘅,教育局就要作出全面性檢討,為何批准幼稚園以承接唔到小一課程的淺易課程教學,而令大部份學生跟唔上 。有些家長常炫耀自己小朋友的幼稚園課程點深點難,卻沒有提及到小朋友是否真的應付得來……對我來說幼稚園只佔囡囡一生人的三年,我只想囡囡可以開心愉快的渡過,而唔係想佢預先懂得小一小二甚至乎小三的課程 。純屬個人意見,不喜勿回 。

引用:真係唔知點解,而家啲人覺得學校教得越深就

原帖由 cutecutewing 於 13-06-24 發表
真係唔知點解,而家啲人覺得學校教得越深就越好,如果咁講,係咪即是代表所有教得好淺的幼稚園入面啲小朋友 ...
can't agree more! 幼稚園課程深有乜好炫耀呢?人生漫漫長路,成功與否並不只在於學術。別人對學校的閒言閒語亦無須太上心和動氣,自己覺得學校好已足夠,不需要全世界的認同。Parents, relax!

佢地以前既中文係淺架,功課也沒有宜家那麼多,宜家起碼教快大半年至一年野,以前都冇周記/擴句/閱讀理解...........可能多家長COMPLAIN, 學校也相對配合。冇計。

近年將幼稚園小學化的現象越來越厲害, 這是香港教育的失敗.
現在小學挑選學生好像挑選狀元一樣, 學校課程也要作出相對應的改善來保持自己的優勢.

以前無n, 讀k1 就真係比返d k1野你學;自先兩年開了n班,就將k1 部分課程搬去比n, k2部分課程搬去比k1,k2 又……………… 總之成套野比以前再快半年。

快左會令小朋友跟得辛苦苦?! 唔知,但學校亦知有此可能,所以10月後細b 都唔收了,以免細b 辛苦。

以前無n, 讀k1 就真係比返d k1野你學;自先兩年開了n班,就將k1 部分課程搬去比n, k2部分課程搬去比k1,k2 又……………… 總之成套野比以前再快半年。

快左會令小朋友跟得辛苦苦?! 唔知,但學校亦知有此可能,所以10月後細b 都唔收了,以免細b 辛苦。
‹ 上一主題|下一主題