用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留點量度--唔好開人學校名
go

留點量度--唔好開人學校名 [複製鏈接]

真心的, 剛剛一個基德 及 之前的景林天主教, 我好替這2間學校的校長及老師仝人偒心, 其實, 去參觀時用乜心態都好影響個效果.   我亦知道, 爭扎求存緊的學校,  上上下下付出的心機同時間都比名校的多許多許多.

以前, 大圍區的迦密係求存時期, 個校長要親身去多間幼稚園搞講坐, 搞開放日, 終於咪成功左, 仲做埋地區名校

請比些包容, 讓他們繼續努力!!  佢地真係要犧牲自己時間, 去做額外野
   2    0    1    1

回覆:GogoCheung 的帖子

我仔派了基德,現在很傍惶。

支持

回覆:留點量度--唔好開人學校名

我和議,對學校的言論從來要中立,冇話人哋第幾線,band乜band物,邊個退步,等等,只講客觀數據,開一班就一班,不加多不減少。
因為主觀和隨便說說的言論很影響該校的師生。

SY_Joanne  同意!  發表於 13-6-21 23:26

回復 Altonmama 的帖子

對唔住, 我唔認識這間學校, 但這是一間新校舍, 相信硬件已很好.  加上, 老師門們都要為學生做好成績, 只要你仔仔智力在中上, 一定可以有出色表現, 因為要尼做生招牌

我姪女, 就係一個好例子,  學校對佢照顧有加,  鷄頭鳳尾, 你自己諗諗啦!!

回復 Altonmama 的帖子

我女女都一樣5知點算好。

引用:真心的,+剛剛一個基德+及+之前的景林天主教

原帖由 GogoCheung 於 13-06-21 發表
真心的, 剛剛一個基德 及 之前的景林天主教, 我好替這2間學校的校長及老師仝人偒心, 其實, 去參觀時用乜心 ...
仲要未搞清楚邊間中學,就寫曬人地全名出嚟話d學生食煙講粗口,這樣其實好不付責任。

maxtimma  同意  發表於 13-6-23 02:14

引用:Quote:原帖由+GogoCheung+於+13-06-21+發表

原帖由 bb亞媽 於 13-06-22 發表
仲要未搞清楚邊間中學,就寫曬人地全名出嚟話d學生食煙講粗口,這樣其實好不付責任。

...
我想她不小心!不過網上言論最好負責!

maxtimma  我都相信係唔小心,不過唔清楚就亂講學校個名,就一定係唔負責任  發表於 13-6-23 02:17

開唔開名又有乜所謂! 但說話最好要係事實。 我想問大家為什麼要上討論區? 又為什麽馬不停蹄去叩門? 有人是為仔女, 亦有人是為攞彩, 但最終你們小朋友有冇書讀? 答案係一定有, 只係各家長自己用一把尺去度來度去, 度前途、度將來...吧了!
每間學校的校長同老師都有付出努力, 只係成效有幾多, 但付出多並唔代表收穫會多, 在乎學校點管理, 而結果有進亦有退步, 有進步就要維持, 退步既就要追回來啦!

比比比...左脾定右脾?仲要比邊間學校最差?!唉...

同意!有很多頻臨殺校的學校,校長老師都儘力去挽救,但可能因為一句無心的惡評,他們之前好努力都會徒然

純過路,不知發生何事!但基德原本在黃大仙是地區名校,過往派英中的比率也很高。上午校仍留黃大仙,下午校則入將軍澳。知道今年她們收生可以開足四班,學術好不好就有待證明,但德育教導就應該可以接受。

引用:我和議,對學校的言論從來要中立,冇話人哋

原帖由 dlee_ca 於 13-06-21 發表
我和議,對學校的言論從來要中立,冇話人哋第幾線,band乜band物,邊個退步,等等,只講客觀數據,開一班就 ...
對,這樣對學校學生,家長及老師也有影響,新校比時間它增值,有人提及他27%是b1 生,當然不可跟一線比,但以第一批學生計這成績已不錯了,我仔讀緊b1中學同班也有不少來至這裡,請大家多些正面評論,不要太多惡意批評

中學食煙講粗口我都有,但覺悟後一樣入大學讀埋碩士拎埋專業資格做上市公司管理層

我反對多謝學校當時給我的特別輔導,令我思考比人地闊,反而同我同期名校出來成舊飯咁。

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

幸好這裡還有這麽多明事理的父母.  真係好痛心, 人家十年功夫,就因為一兩句評語而枉費, 真係好可惜

醒目開學勳章 王國長老

其實一有壞評,就算吾開名,都總有人估估下,對其他無辜既一樣吾公平,仲引起更多罵戰,因為無人想自己小孩讀緊/鐘意既學校俾人話。我會同意講野時負責任,吾好隨便up當秘cup。

maxtimma  同意  發表於 13-6-23 02:19

删除

開得一班,許多時受出生率因素影響,加上教育局統一派位不派小朋友去,是欺壓這些學校的手段………

我真的重不認識此校,但我相信校內上下一心為學校,亦會好珍惜在校讀書的每名學生。
這些是多學生的學校見唔到的。

引用:其實一有壞評,就算吾開名,都總有人估估下

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-22 發表
其實一有壞評,就算吾開名,都總有人估估下,對其他無辜既一樣吾公平,仲引起更多罵戰,因為無人想自己小孩 ...
仲要up 完講一句不小心,sorry 就當無事。唉…

‹ 上一主題|下一主題