用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解學校話幫我地叫的士比自己叫平一半? ...
go

點解學校話幫我地叫的士比自己叫平一半? [複製鏈接]

點解學校話幫我地叫的士比自己叫平一半?
   1    0    0    0

回覆:shirley-lam 的帖子

因為英國有好多私人call車公司,佢地嘅price比正規的士平好多。

即香港那些七折,八折的士台。英國地方大,平一半都好貴。但較安全。因學校用開的公司,司機可追查。而且熟學校路線。是真正的士公司車,有保險。

回覆:noel2010 的帖子

請問,咁係咪坐完個學生即時比現金就得,不用入學校月結?

梁媽媽

原來這樣,不過下下都要學校安排,如果暑假學校會唔會放假,無人安排呢?
另外如果讀暑期班(其他學校),學校會唔會幫手呢?

回覆:梁媽媽 的帖子

正常都係比cash taxi driver

回覆:shirley-lam 的帖子

問學校拎電話,之後自己call去預約

分兩部份解釋,應該易明。

1. 你當是街客,call taxi或揮手的,有些的士看錶收費。每架的士通常放咭片在車,你隨時問攞。我試過在小鎮住幾天,同司機單聲,留了姓名電話,話幾日常用的出入,你的公司有否discount, 他就call 上台,比個offer 你。這便是你個人同taxi co, 每次比cash 。

2. 學校專用的士公司,亦有咭片,家長亦可使用,我在該鎮用的, 講了school parents ,便有五折,比cash 。

學生由機場去學校,遠及貴,學校便入賬,不用付cash, 由於這程遠,學校一早安排司機時間,留番學校安排。

學生平日去街call school taxi, 自已call 便可,因小數目,即付cash 便可。

Example, Healthrow 揮手用的士去學校,three hours trip, £5xx 。call 台的,£390 一早報價,計哩程。School taxi £260 。司機仲要老遠由小鎮出嚟接你回小鎮。

小鎮出入,一般£1x 至£3x。用番當地小鎮taxi co .

引用:Example,+Healthrow+揮手用的士去學校,thr

原帖由 noel2010 於 13-06-22 發表
Example, Healthrow 揮手用的士去學校,three hours trip, £5xx 。call 台的,£390 一早報價,計哩程。Sc ...
Exact weekend or half term break,學生是否要等guardian 接走,學校才放人走,否則自行坐的士到guardian住宿處呢?

回復 dizidizi 的帖子

每間學校做法不一樣。視付小孩under 16 or over 16 UK law。 我校仲要分under year 9 做法,不等同year 10以上。到時要問學校。
因有次half term break接仔,兩間學校假期一樣,朋友個間要放學後6-8 即走,不用人接送回校。呀仔個間可放學走or 明天才走,但要人接送。大家是Year 9 &14歳。我校year 10 就可跟over 16 同學走。所以問清楚。

引用:回復+dizidizi+的帖子 每間學校做法不一樣

原帖由 noel2010 於 13-06-22 發表
回復 dizidizi 的帖子

每間學校做法不一樣。視付小孩under 16 or over 16 UK law。 我校仲要分under year  ...
明白,唔該晒。

如果學校比的士電話號碼我,那麼就唔需要麻煩guardian啦!

noel2010 , thank you . my school charge us around G250/ single trip
from airport to school around 3hrs.

回復 小比一隻大 的帖子

即你校的士公司亦可提供五折,很合理。
呀仔坐了幾次一人由機場來回校,這條數已不少。他同司機傾計,司機話學校亦再拆賬的。幾次長途亦是同一司機,故安全一奌吧。

回復 小比一隻大 的帖子

250 pounds for a single 3 hour trip sounds about right.
Taxi charges may vary depending on how affluent the town is.
Say if you are going from town A to town B, sometimes it may be cheaper to get a taxi based in town B to come & pick you up rather than using a taxi based in town A (if town A is more affluent than town B). The difference can be quite significant.

小比一隻大 發表於 13-6-25 00:03
noel2010 , thank you . my school charge us around G250/ single trip
from airport to school around 3h ...
我個間收得平D,大約160英鎊/3個鐘到機場!但我都覺得貴,因為3年前收大約120鎊,到而家加成40鎊!

引用:Quote:小比一隻大+發表於+13-6-25+00:03+no

原帖由 siufans 於 13-06-25 發表
我個間收得平D,大約160英鎊/3個鐘到機場!但我都覺得貴,因為3年前收大約120鎊,到而家加成40鎊!
...
嘩!好貴
好彩我間學校離機場約半個鐘車程,£50都可以

Ding

Ding 發表於 13-6-25 18:02
嘩!好貴
好彩我間學校離機場約半個鐘車程,£50都可以
所以通常約埋幾個同學一齊搭的士share,最平試過4個人每人40幾鎊!

通常學校有同這些mini cab有合約,所以比如公司訂同私人訂有價錢分別,起碼如果我簽合約,係熟客仔,都平d 啦 (唔好叫去的是,因為英國有分不同級別架,係街度揮手就叫taxi,, 如果要平,就要預訂 (電話或者app 都有)就叫mini cab
我建議用學校介紹的mini cab, 因為學校有責任, check 過安全先介紹。如果你怕不安全,可以上車時候叫去比張mini cab licence 你睇,如果係倫敦,他們連司機都check 埋,所以我自己有時候夜晚叫車,如果覺得有問題,一定叫佢比個牌我睇
另外,學校如果知道有幾個學生差不多時間一齊返,會叫學生share 的是,又會平d, 又大家有照應。有d 再pro D 的學校會有巴士送添 (比如 badminton)
我自己做監護人,通常都叫學生問學校,因為我自己幫佢地訂分分鐘學校平我好多
‹ 上一主題|下一主題