用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基灣(愛碟灣)VS 嘉諾撒(鰂魚涌)
go

基灣(愛碟灣)VS 嘉諾撒(鰂魚涌) [複製鏈接]

小女派到乙部第一志願基灣,但我都嘗試叩門嘉諾撒,昨日收到嘉通知去參加新生講座,但未確定收小女。我都考慮如果咁幸運收到小女,我應如何決擇好? 兩間都傳統學校,基灣出來就一定係好,嘉我就知有中學聯系,但又唔一定可以讀到自己中學,好矛盾!請幫忙諗下=_=
   2    0    0    0

我會選 canossa, 因為有自己中學 back up,只要唔係 band 3 成績,入返自己中學係比較有保障D

我都会揀嘉諾撒。進可攻退可守。

回覆:ivy101881 的帖子

如第一志願是基灣而基灣亦已收了,請問為何叩canossa呢?因小囡讀canossa,我或可俾小小意見。

兒子叩門入基灣. 本應好開心. 但只係暑假開心 開學到而家未開心過.  不要說入基灣一定好. 如果成績跟唔上.  入差既學校就係自己小朋友.  還有咁多年要捱. 我在考慮𨍭校.   基灣派位我又不覺得特別好.  都是附近中學多.  小朋友讀得開心才重要.  我唔想佢無左快樂既小學階段

回復 pris626 的帖子

不如講下Canossa 適合咩學生? 文靜?主動? 重學術? 品格? 老師如何? 大班嗎? 如想叩門, 學校重視D咩? 學術?

引用:兒子叩門入基灣.+本應好開心.+但只係暑假開

原帖由 NET16 於 13-06-21 發表
兒子叩門入基灣. 本應好開心. 但只係暑假開心 開學到而家未開心過.  不要說入基灣一定好. 如果成績跟唔上.  ...
請問你可以分享多些基灣的資料嗎?比如功課量、測考次數、老師態度、教學法等。謝謝。

回復 pris626 的帖子

我本人喜歡嘉多d,因為我老公喜歡基灣,所以基灣收左我都去叩門,但好多人話基灣有91%係band 1學生,所以令我心大心細....我唔想決擇錯。

想問基灣係唔係好多突測,八十幾分係唔係都要見家長,係唔係要做好多閱讀報告。

回覆:基灣(愛碟灣)VS 嘉諾撒(鰂魚涌)

我諗Band 2成績無可能去canossa書院,話哂人地係Band1B的中學

回覆:rinarina 的帖子

Canossa 每級六班,每班約30人,女生和男生比例約30/70。每年3次考試,冇測驗但有評估,而評估分數是不計在成績表。每星期一次默書,中英默隔禮拜進行。功課量很適中,不太多又不太少。課外活動有很多選擇但學校從不強迫學生參加。學生紀律和秩序良好,可能這亦由於學校女多男少有關。校園生活很愉快,老師亦很有愛心。小女已六年級,但至今尚可保持每晚9时上床的習慣而成績不俗。這校並不是一間很“谷”成绩的小學,但就很注重品德培育。升中派位不錯,可参考學校網頁有畢業生派位資料。

回復 NET16 的帖子

你小朋友覺得辛苦嗎?需要成日見家長嗎?如果成績不好,係唔係會有老師幫他?

pris626 發表於 13-6-21 15:24
Canossa 每級六班,每班約30人,女生和男生比例約30/70。每年3次考試,冇測驗但有評估,而評估分數是不計在 ...

我都好喜歡嘉諾撒,因為好乖,但我個係仔,你知唔知Canossa 既男仔成績是否通常都不及女仔?
咁d band 1 位大部份已比女生佔咗(Canossa 中學band 1, 再勁d既女仔就再考其他),咁男仔通常派去邊呢?
我有体Canossa 網頁派位成績,男女校既band 1 中學不是很多,又唔知入咗嗰d係男仔定女仔...
可否比d意見,謝謝!

回復 meloeskie2 的帖子

確實派去band1中學的男生數字我就不太清楚。全級頭十名有男有女但女仔是較多。其實小學課程很多是考記性,著操練。而男生又通常冇女生咁定性,小學階段,確是女生佔優。因聯繫中學是女校,男仔讀canossa就冇女仔咁著數。

回覆:meloeskie2 的帖子

其實,小朋友係叻,讀邊間都無問題,Canossa女多男少,咁考頭十名自然女仔多d. 就算女仔去間男多女少,頭十名都一定係男仔多。咁小學大多係女仔勁d,就算讀男女校考頭十名都係女多男少,好正常。睇你想要咩。如果勁的女仔唔會揀隔離中學。就算話九成入band 1中學,咁自己果個係無份果10%都無辦法。

回覆:NET16 的帖子

上年我地一齊叩門的,估唔到會有咁大落差,打算轉那類型校嗎?我很同意小朋友返學學習開心係最為重要,唔介意分享下嗎?我都聽過唔少幾經典的事例

edmone731  最後你都係新基灣跳船喇!  發表於 13-6-22 12:42

我一向都係龍友.

我一定簡 Canossa, 有間吾錯的中學 back up.  校舍好.

我最怕壓力爆煲.

引用:+本帖最後由+pris626+於+13-6-21+17:12+編

原帖由 pris626 於 13-06-21 發表

回復 meloeskie2 的帖子
Thank you for your information

‹ 上一主題|下一主題