用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小學英文唔好, 有什麼辦法可以進步呢? ...
樓主: 幪面超人
go

請問小學英文唔好, 有什麼辦法可以進步呢? [複製鏈接]

siutingto 發表於 13-6-22 14:55
如果可以令小朋友喜歡閱讀,何辛苦之有?
我覺得如果個小朋友都唔鍾意,仲要迫佢睇佢,就算喺成人年都會反感啦~~~
要令佢喜歡閱讀,可以通過其他方法,令佢自己去揾答案,咁嘅動力會更好low~~

回覆:peggyfrancis09 的帖子

'唔睇書,去參加D活動或班,又或者去旅行都有幫助ga~'

小朋友要健康成長,當然要有不同的活動,但你鼓勵唔睇書,請問是怎樣能幫助樓主孩子改善閱讀理解呢? 可否多說明一下?

見妳在另一帖子提過有一位在上幼稚園的孩子,妳真的鼓勵他唔睇書嗎?

引用:Quote:huba+發表於+13-6-22+14:41+想推銷什

引用:Quote:siutingto+發表於+13-6-22+14:55+如

原帖由 peggyfrancis09 於 13-06-25 發表
我覺得如果個小朋友都唔鍾意,仲要迫佢睇佢,就算喺成人年都會反感啦~~~
要令佢喜歡閱讀,可以通過其他方法 ...
唔睇書如何學好閱讀理解?詞語一定係係睇書既過程學到的吧?上一些興趣班如何增加/累積詞彙?
我認為要由淺入深,選的書本要低過小朋友既程度,等佢慢慢對自己既英文有番信心,才會有進步。而且開始時每天先讀一至二本,等小朋友建立左閱讀興趣再增加數量。

Obiepapa 發表於 13-6-22 10:44
my son is reading on oxford reading tree as well. He started when he was around 1. The first book   ...

謝謝你的分享, 想請教如果小朋友已經可以獨自閱讀較長的書本, 有沒有一些 非故事性叢書 (Non-fiction books) 的書較為有趣可以推介 ? 我現在夾啲 magic tree house 既 non-fiction book 比佢睇完相關的 fiction 再睇返, 效果都幾好, 但啲書好似就快比佢睇完 >< 我想搵定有冇其他好似 magic tree house 咁好既, 會一個有趣故事再有一本相關的 non-fiction book 配返, 先謝大家的意見。

Ref to:
''第二張書單: 非故事性叢書
這些非故事性叢書是要擴闊孩子的視野及知識,應放在孩子隨手可取的地方,讓孩子在平日温習或做功課之餘閒或中間休息時間,隨時及隨意翻閱一些喜愛的非故事性叢書,以作調劑,所以要選擇一些寫得有趣及有知識性的叢書''

引用:Quote:Obiepapa+發表於+13-6-22+10:44+my+s

原帖由 michellebaby 於 13-07-02 發表
謝謝你的分享, 想請教如果小朋友已經可以獨自閱讀較長的書本, 有沒有一些 非故事性叢書 (Non-fiction book ...
對於第二張書單,非故事性叢書,我認為先要了解讀課外書最重要的四個目的:
1)語言能力:學習生字,增加詞匯,豐富寫作技巧
2)理解能力:訓練速讀方法,短時間掌握內容大綱,可以深入了解內函最是上程武功
3)記憶能力:鞏固基礎記憶(如死記背那種),發揮連繫記憶(對每項知識或每種書籍可以橫向比較)。讀書只為得閒無事,消磨時間,就是太浪費了。只有記得住的知識,同埋可以吹翻兩句(以後發展為求證,議論乃至新論點等),先至系自己嘅知識。
4)吸收知識:對於已經擁有以上三種知識的小孩,他們閱讀的方向應該是海納百川,吸收「好的」知識。

非故事性的叢書應該主要是為吸收知識而讀的。我床頭有幾本十幾廿年翻到爛嘅「非故事性的叢書」,其中兩本如下:

喜歡奧數類書,我建意:
書名:The man who loved only number
Author: Paul Hoffman
適合年齡:中學生
閱讀次數:得閒翻下

喜歡天文學,我建意:
書名:Foundation of modern cosmology
作者:John F. Hawley
適合年齡:中學生
閱讀次數:得閒翻下
如果是中學生,主要去讀書中的最前幾章講外國天文學歷史,寫得很全面。
對中國古代天文學史,如果喜歡天文與數學應用,有必要去知東漢張衡,南朝祖沖之,唐代李淳風,元朝郭守敬,大明徐光啓。

書名:大英百科全書
語言:英文
我小孩好喜歡看明珠台的「至爆理論」,「發明地Teen」。因為喜歡看,又是免費(符合經濟原則),慢慢對科學就感興趣了。
大英百科全書好多插圖,解釋詳細,可以令小孩更全面地了解科學,學習科學,感受科學。可惜大英百科全書不出書了,只能買軟件。我們是買了打印出來的,你也可以考慮買舊書。
http://store.britannica.com/products/054711enref

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 Obiepapa 的帖子

先謝謝你的推介, 可惜我的小朋友只是小一, 還未到中學的程度 (但我會先紀錄下 ^^)

而我暫時只找到 The way things work 及 magic tree house 的 non-fiction 書給小朋友, 它們較為有趣吸引.

回覆:michellebaby 的帖子

"The way things work" series is very good. Thanks for your suggestions. I am

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:"The+way+things+work"+series+is+very+goo

原帖由 Obiepapa 於 13-07-04 發表
"The way things work" series is very good. Thanks for your suggestions. I am
I am going to buy as well.

回覆:michellebaby 的帖子

你小朋友小一可以讀完Magic Tree真係好叻

引用:Quote:myalisonlibobo+發表於+13-6-21+16:4

原帖由 loveDD 於 13-06-25 發表
樓主小朋友係閱讀理解上出現問題,學PHONICS係幫唔到手
以前同你諗法一樣,家下唔同lu。香港小朋友有d一見英文已經好想走,如果會phonics,起碼會發下音,會較有信心。至於睇書,切勿以為深就好,反而係跟返程度,睇得明,有信心先會有心機睇,越睇越多。

回復 Obiepapa 的帖子

Thanks for you sharing!
‹ 上一主題|下一主題