用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 上年成功扣門的媽媽
go

上年成功扣門的媽媽 [複製鏈接]

請問有無上年成功扣門既媽媽, 透露下你是大約幾時收通知,  是否收call 先,接著 再收信嗎?  
    唔該哂!
   6    0    0    0

我不是上年, 是4年前, 當時是收到電話, 其後收信, 收電話日期一定早過學校所寫的公佈日期. (通常在面試後1星期內)
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

多謝你的回覆,上星期六in完,剛好一星期了,
但Bk 仍未有扣門的媽媽報喜,好靜呀!可能今年有些不同啦!真係頸都長!

今年叩門的人很多,難講,
等....

我的女兒上年成功扣門, 以下是我們扣門的經驗.
--------------------------------------------------------------------------
上年在小女扣門前, 已經有一個直資學校offer. 當時校服和書籍也買了.
但是,我們嘗試扣門這個好學校.

在開始時 (大約在上年8月上旬), 我們從學校收到拒絕信(reject letter), 因此,我們未想過會讀循道學校.

感謝上帝, 在8月中旬再次收到學校通知, 學校給小女一個offer. 之後,我們才知道, 學校去年有300名考生扣門, 只有20個扣門位.

過去的一年 不負所望,.小女幸運地全班考第二, 順利升2年級.
這是我們的經驗分享.

Never give up!  God always help those people who help themselves.

引用:我的女兒上年成功扣門,+以下是我們扣門的經

原帖由 GoodDady 於 13-07-11 發表
-------------------------------------------------------- ...
請問reject letter 嘅內容有冇mention “備取生? 是否基督徒有冇關係?學校俾甚麼offer呢?

如果無記錯,Reject letter 上沒有寫上"備取生"。只喺話學額有限,已經滿額。

至於'Offer' ,就只喺指學校致電給我們,可以給一個學位比亞囡,問我哋要唔要。如果要的話,就留位比我哋。但要去教育處辨手續。中間過程沒有白紙黑字,大家都喺講個信字㗎咋。

我們是基督徒,但應該唔會有特別優勢,因為第一輪己經比學校reject咗。
另一方面,  他們比較注重於孩子們的面試表現.

回覆:GoodDady 的帖子

想請問下收到reject letter 後有冇寫過信比學校呢?

回覆:GoodDady 的帖子

唔知點解send 咗2次都show唔到出來

再問一次:請問你收到reject letter後仲有冇再寫信俾學校/校長,有冇打電話去學校或有冇直接揾校長?

仲有,點解要去教育處而不是去已註冊的小學取回小一註冊證?

由於我太心儀這間學校,煩請再賜教

最近不在香港,所以遲咗回覆。

之前我哋只係在面試後兩天,寄過一封感謝信比校長。不過最後當我哋收到reject信後,再沒有寄任何信比學校了和聯絡學校。

當時都諗著上天可能已經安排囡囡讀直資。所以我哋亦欣然接受,買晒直資學校嘅校服,書本。

至於到教育局的步驟。係因為我哋之前已經接受咗直資學位,放棄咗"大抽獎"。所以沒有小一註冊證。

其實以上是我哋嘅個案分享,不代表全部叩門學生的情況。只可作參考。
之後,我哋都聽到有啲學生開學前一星期收到offer,有啲喺開學後一星期收到offer。所以嘗試用平常心去等待。

正所謂"You do the best. God do the rest"

引用:+本帖最後由+GoodDady+於+13-7-20+01:28+編

原帖由 GoodDady 於 13-07-20 發表

非常感謝你的分享及回覆。

我非常同意你的睇法,在過去一個月裏我非常不安和痛心,但我信天父上帝的安排,我亦會好好教導囡囡令她努力讀書。

至於入唔入到循小,希望我囡囡可以得到天父的恩寵而入到此心儀學校讀書,一年兩年甚至三年我絕不放棄。

引用:+本帖最後由+GoodDady+於+13-7-20+01:28+編

原帖由 GoodDady 於 13-07-20 發表

係咪直資收左就要放棄大抽獎,但就可以叩門?

回復 akj 的帖子

Yes. You are right.

GoodDady 發表於 13-7-11 00:51
-------------------------------------------------------- ...
請問2年前扣門要見家長嗎? 另外請問你女兒現在功課量多嗎? 學校有沒有一種"無形"壓力給家長呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2年前扣門是不需要見家長。
據我觀察,扣門面試主要是學校想找一些,聰明,主動,學術表現良好的小朋友。
功課方面,我個人覺得適中。
至於小朋友會唔會有功課壓力,就不能一慨而論。
據我觀察,有些小朋友表現優秀,覺得學校功課唔多,仲可以外面讀其他課程和活動。
但當中亦有些小朋友考試測驗都唔合格。
所以,有無功課壓力就真係好睇小朋友嘅能力,興趣,家長嘅教法和學校嘅要求。

回覆 GoodDady 的帖子

請問小一,小二平均每天功課多少,weekend 有多少?
測默考大約次數及週期?
謝謝分享

回覆:上年成功扣門的媽媽

感謝主,我女兒今年升中二了,回想當年入循小是誇區,其實女兒都獲派了自己區的第一志願應是很開心連校服,書都買齊,又收到循小來电說學位有限女兒只作後備生,所以平常心没再想了,但去到暑假結束前的一星期學校來电說收我女兒,我即曰去到獲派第一志願的學校取回註冊証去循小登記.........致各位想入循小的家長平常心便行了,天父必有最好的安排。

‹ 上一主題|下一主題