用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於有學校收阿女啦!
go

終於有學校收阿女啦!   [複製鏈接]

回想之前, IN 左8-9 間, 連好過我派那間學校小小的都去扣門, 但一間都沒有消息, 連後補都沒.我真是心灰意泠, 流過不少眼淚, 曾經懷疑過阿女的能力. 後來慢慢地教育自己去接受那間學校(第9志願, 但只有11間學校), 叫自己平常心, 盡力便是了, 不要太多負能量影響生活.
昨天, 在等緊另一間學校面試的時候, 終於收到電話, 終於有人識欣賞她, 給她一個機會, 好感恩.
我說這麼多, 都是想鼓勵大家, 真是不要放棄, 盡力去面試, 相信每個小朋友都有值得欣賞的地方, 遲早會遇到識欣賞他們地人.
加油!

yuenkw  good  發表於 13-6-20 16:32
chunsamyuen  恭喜!  發表於 13-6-20 14:09
   0    0    0    0

回復 meloeskie2 的帖子

沙田官立, 88網

littlecan  恭喜、恭喜!  發表於 13-6-21 15:18
恩盈    發表於 13-6-20 19:26
MCLIAN  Congrats!!!  發表於 13-6-20 14:09
Gloriasogashiwa  恭喜, 苦盡甘來了!  是否與沙官中有聯係呢?  發表於 13-6-20 12:26
Jackieson  恭喜  發表於 13-6-20 11:23

我捱過了, 還在等的家長努力啊, 真心希望你們扣門成功. 你們的心情我很明白, 因為我們都是為人父母, 都是愛錫自己的小孩.

回復 豬小B 的帖子

坦白講, 如果阿女真是勁的, 就不用8-9間都沒消息啦. 她有問有答的, 但太怕羞啦, 講野好細聲, 又沒甚麼表情, 所以都是平凡的一群, 難在二 三百人中突圍.好彩沙官, 考學術性問題多D, 所以她才可以有2ND IN.

回復 Fukilo 的帖子

耐心等囉, 其實可以做的已經做了, 別怪自己別怪小朋友. 你扣左幾多間, 我扣左13間, 見左8-9間, 先有一間取錄她.

多謝咁多位的祝賀, 我真是要感恩. 多謝咁多位的鼓勵. 扣門真是唔容易, 有人歡喜有人愁, 大家盡力就算啦. 如果我扣唔倒, 我都會同自己講我已盡力, 唔得都沒辦法!

其實我在這個扣門過程, 我好欣慰, 我女雖然表現不突出, 好平凡, 但她都盡力了, 對老師的問題有問有答, 老師的要求她都照做, 對我帶她周圍去面試( 最遠去到紅磡奉基, 我們住大圍的), 她都沒扭計, 沒說很辛苦. 我已經覺得我女兒了不起, 唉, 講起又想喊!

littlecan    發表於 13-6-21 15:21
TOKIN   Good girl  發表於 13-6-21 12:47
whychan777  Congratulations..........
聽完你講, 我都想喊............  發表於 13-6-20 16:36
lbbk    發表於 13-6-20 12:57

回復 YC 的帖子

間間唔同的, 我就收電話囉.

回復 COE1205 的帖子

咁你仔表現好好囉, 1/2 機會.

回復 豬小B 的帖子

考英文, 同普通話.

回復 easybring 的帖子

都是的. 希望她明白, 遇到困難不應放棄, 要努力面對! 對她的成長, 這些可能比學業成績更重要.

回復 ailimama 的帖子

讀聖母無玷聖心的, 但我個人意見(不喜勿插), 聖X已沒以前咁好, 無論老師校長, 學業都比以前差小小啦, 不過依然好多好多人讀.所以我自己要俾D野阿女的做, K3要開始背英文生字( 當然不是太深的啦, 不想嚇怕她), 現在要寫一些好簡單的句子, eg, I like eating pineapple.  There are five members in my home.

回復 dlee_ca 的帖子

對不起, 可能我令你誤會了, 我不是太忘形, 也根本沒甚麼料子可以忘形, 我女見左8-9間, 都只得這個offer, 其他一點消息都沒.只是有家長問我讀甚麼幼稚園, 我多口說說我這一年對學校新人事新作風的感想喈, 真的別無其他意思, 令你有hard feeling, 真心說句對不起.

回復 芳芳思穎 的帖子

唉, 令其他人失望, 這些都不是我想見倒的, 我當然希望個個開開心心啦! 有其他OFFER 嗎, 你派道邊間?

回復 芳芳思穎 的帖子

去扣沙田官立?

回復 happyty 的帖子

是啊, 聖X的小朋友幾乖的.現在少左功課, 當然有家長喜歡, 我就不太喜歡啦, 去年K2仲多功課過今年K3, 會唔會適應唔倒P1啊?
我也不太喜歡老師的變動很快.

回復 happyty 的帖子

有兩本數學習作的, 一本英文, 一本中文, 間住間住用. 其實以前都是這樣的, 但以前功課量多D, 不會每天得2-3樣, 字都寫少左. 所以我自己要買D習作給小朋友做, 當然不是太多啦, 不想嚇怕她.
新校長新思維, 新作風, 我不能說對還是不對, 只是我覺得K3要多D野做, 為迎接P1作好準備.

回復 芳芳思穎 的帖子

沒校車就麻煩啦, 辛苦家長又辛苦小朋友.
唯有等下啦, 你扣左幾多間? 如果多的, 應該還有希望. 加油!

回復 jessielui2004 的帖子

你的小朋友讀緊K3?

回復 芳芳思穎 的帖子

加油, 等你好消息!

回復 jessielui2004 的帖子

咁你派到邊間?
‹ 上一主題|下一主題