用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今次大鑊鳥, 幫幫手
樓主: kwboy
go

今次大鑊鳥, 幫幫手 [複製鏈接]

回覆:今次大鑊鳥, 幫幫手

問學校好D,因為有D學校計法有時今年唔同上年

引用:Quote:kwboy+發表於+13-6-19+23:14+但+我的

原帖由 little_yolky 於 13-06-20 發表
基督教不會幫那麼小的小朋友受洗, 當然沒有受洗證, 基督教是計父母受洗分的,但好似有些學校要分教派計分 ...
正確

其實,其實....問下炸.....同一個人可唔可以同時入基督教同天主教呢?  

有些基督教教會會幫小朋友做嬰兒奉獻禮,有證書,但通常在一兩歲時做這個儀式。若沒有做嬰兒奉獻,通常睇父母的受浸證書。(一般來說,基督教用受浸,天主教用受洗。)
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:kwboy 的帖子

點解唔同小朋友參觀左兩間學校先?讀六年果個始終係小朋友,唔係父母,再者,基督徒無需考慮宗教?他日小朋友接觸天主教時,父母能解釋比孩子聽天主教的內容嗎?

kwboy 發表於 13-6-19 23:17
其實我最想知、協和同瑪利諾邊間好D?不計宗教背景!

簡單一點、其實我只想知、協和同瑪利諾邊間好D? 唔該

引用:Quote:kwboy+發表於+13-6-19+23:17+其實我

原帖由 kwboy 於 13-06-20 發表
仔定女?

引用:Quote:kwboy+發表於+13-6-19+23:17+其實我

兩間好既地方不同,與你真正宗教好有關係。如果你只是掛名信徒,兩所中那所都好。

786 發表於 13-6-20 13:28
兩間好既地方不同,與你真正宗教好有關係。如果你只是掛名信徒,兩所中那所都好。

我果個係女 , 兩間學校都是好, 我真的想聽聽協和同瑪利諾邊間好D的意見
,請指教
謝謝

引用:786+發表於+13-6-20+13:28+兩間好既地方不

兩間好既地方不同,與你真正宗教好有關係。如果你只是掛名信徒,兩所中那所都好 ...
如果你是基督教,當然選協和。天主教同基督教好多名都不同,雖然同一樣野,小孩卻會混淆。

引用:786+發表於+13-6-20+13:28+兩間好既地方不

兩間好既地方不同,與你真正宗教好有關係。如果你只是掛名信徒,兩所中那所都好 ...
但如果你根本無返教會,根本無洗禮紙,根本claim唔到5分。瑪神女仔好少少,因為深水埗網天主教好的女中學多些。但校園就一定係協和最完美。

little_yolky 發表於 13-6-20 10:31
基督教不會幫那麼小的小朋友受洗, 當然沒有受洗證, 基督教是計父母受洗分的,但好似有些學校要分教派計分 ...
對於兒童洗禮,基督教不同宗派教會有不同做法。

有些教會承認和接受兒童洗禮,例如:聖公宗、信義宗、循道宗、長老宗、靈糧堂等。

有些教會不承認和不接受兒童洗禮,例如:浸信宗、宣道會、神召會、五旬宗等。

協和我今年報, 要爸爸媽媽的受浸証明同教會信, 對於宗教分要直接問學校.  請留意天主教學校有時會計埋基督教, 都係嗰句, 要直接問學校.  但我個仔派位時只用爸爸的受浸証明同教會信, 好多基督教學校宗教分都係計父母而唔係兒童.  至於邊間學校好, 最緊要係小朋友啱唔啱讀, 父母要做功課, 參加入學講座了解學校
_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D

pollyyoung 發表於 13-6-24 00:56
協和我今年報, 要爸爸媽媽的受浸証明同教會信, 對於宗教分要直接問學校.  請留意天主教學校有時會計埋基督 ...

咁你的小朋友成功入讀協和小學沒有?
‹ 上一主題|下一主題